Средиземноморска диета

Eдна от най-популярните в световен мащаб диети сред поклонниците на здравословния начин на живот е т.н. Средиземноморска диета. Многогодишните изследвания сред жителите на Средиземноморието показват, че те живеят по-дълго от останалите европейци и по-рядко боледуват от сърдечно-съдовите заболявания, диабет и ракови заболявания.

Причината за това е местната кухня, характерна с увеличената консумация на зехтин, маслини, тестени изделия, плодове, зеленчуци и растителни мазнини.
Използуването на Средиземноморската диета отдавна е надхвърлило пределите на Средиземноморския регион, знак за което е масовото разпространението на италиански ресторанти в Северна Европа, Америка и Япония. Преди 20 години Американския конгрес, със специален декрет утвърждава принципите на Средиземноморската диета като основа за здравословно хранене.

Средиземноморската диета е ефикасна за:  

– намаляване на холестерола
– отслабване
– профилактика срещу остеопорозата
– избягване на т.нар. “болести на цивилизацията” – затлъстяване, хипертония, артеросклероза, диабет

Средиземноморската диета, не е някаква конкретна диетична програма, а съвкупност от хранителни навици, традиционно следвани от жителите на страните от Средиземноморския регион (Италия, Франция, Испания, Гърция и Северна Африка).

Принципи на средиземноморската диета:

ежедневна консумация на:
– макаронени изделия, хляб, зърнени култури,
– плодове, зеленчуци (плодовете трябва да се ядат 1-2 часа преди основното ядене)
– картофи, бобени култури, ядки, семена,
– мляко, сирене,
– зехтин (за готвене и салати)
– подправки (босилек и риган и др.)
– вино (по една чаша с основното ядене)

по 1-3 пъти седмично:
– риба (препоръчително от т.нар мазни риби), 


– месо (основно пилешко, по-рядко телешко и свинско),
– яйца (могат да се използуват и при приготвянето на спагетите)

по рядко – не повече от няколко пъти на месец:
– сладкиши и мед

Днес много специалисти проявяват интерес към изследвания на ниския процент сърдечно-съдови и ракови заболявания сред жителите на Апенинския полуостров. Според тяхното мнение, спагетите, доматите, червеното вино и лютивият червен пипер, които италианците обичат и с удоволствие ядат всеки ден, възпрепятстват развитието на много заболявания, а средиземноморската диета като цяло е един от най-здравословните начини на хранене.

Зехтин се получава чрез студената обработка и филтрация на маслините.
Зехтинът съхранява всички полезни вещества и витамини на маслините – има кехлибарен цвят, наситен аромат и мек маслинов вкус.
Използва се като добавка към готови ястия и за подправяне на салата. Може да се употребява с профилактични цели, като се консумира на гладно.
Трудно е да се ориентираш в морето от зехтин. Все едно да се опита човек да каже кое вино е най-доброто или най-вкусното. Всеки си има собствен вкус – един харесва френските зехтини, други предпочитат италианските, а трети се кълнат в маслиновото олио от Испания. На Иберийския полуостров маслината е едно от най-древните културни растения. Дори днес по хълмовете на Испания съществуват маслинови горички на възраст няколко хиляди години. Там плодовете поемат силното средиземноморско слънце и узряват перфектно.

Автор Фитнес Диета Екип