Полезни статии за диети и отслабване

Моля, дайте своята оценка за статията:
(3 гласа, рейтинг 4.67 от 5)

Как да направим тренировките си по-натоварващи?

Фитнес Диета

Истината е, че ако сте свикнали досега да ходите на зала ви е било доста трудно да се заместите на 100% ефекта от фитнеса и сигурно вече сте го усетили, тъй като втората вълна на затваряне на фитнесите започна още ноември месец. От 1ви февруари фитнес залите работят отново, което е повод за радост при всички ентусиасти, особено за тези, които са си поставили за цел за качване на килограми.

Все пак точно оборудването, с което разполагат фитнесите е причината, поради която си човек си плаща, за да ходи там. Но наистина всеки може да се изненада колко натоварваща тренировка може да си направи и вкъщи или на лостове стига да го желае достатъчно и да се постарае. Ако вие сте от хората, които няма веднага да се върнат по залите, следващите съвети са точно за вас. Те ще ви помогнат да направите тренировките си извън фитнеса по-натоварващи:

  • Първият начин е да намалите времето за почивка между сериите. Това представлява увеличение на интензивността.
  • Вторият начин, който отново е свързан с интензивност, е да пробвате да правите суперсерии или кръгови тренировки. Суперсерията представлява изпълняване на 2 последователни упражнения, без почивка между тях. След като свършите серията на второто упражнение вече си правите почивка от по 1-2 минути. Кръговата тренировка е същото нещо, но с повече упражнения.
  • Третото нещо, което можете да направите, за да увеличите трудността на упражненията, е да ги изпълнявате по-бавно и по-контролирано. Може да се опитате буквално да правите всяко повторение по възможно най-бавен начин и дори да включите паузи в определени моменти на движението. Например да задържите няколко секунди в най-ниската точка на лицевите опори, преди да се избутате нагоре. Обаче да е ясно, че като казваме най-ниската точка на лицевите опори, нямаме предвид да сме легнали на земята, а да сме на няколко сантиметра от нея.
  • Следващият съвет е да си играете с ъглите и разновидностите на упражнението. Например, ако говорим за лицева опора може да пробвате диамантени лицеви, лицеви с лакти опрени до тялото, или пък може да си сложите краката на нещо по-високо от равнината на ръцете ви - на диван, пейка или каквото и да е. По този начин се фокусираме повече върху горната част на гърдата, отколкото при нормалните лицеви. Ако си вдигнем краката още по-високо и застанем в нещо като челна стойка пък можем да направим нещо подобно на раменна преса, но това е упражнение за малко по-напреднали трениращи, така че ако досега не сте го опитвали или не сте сигурни в силата си, бъдете много внимателни и избягвайте контузии. Като говорим за набирания, може да ги правим с различни видове захвати, като по този начин се акцентират различни мускули.
  • И последният съвет за увеличаване на трудността при тренировките извън фитнесите е да увеличим тежестта. За тази цел могат да ни послужат различни видове жилетки с тежести, ластици и колани за закачане на допълнителна тежест. Друг вариант е да напълним раница с тежки неща и да правим упражненията с нея на гърба си.
  • Като цяло пак загрявайте добре преди тренировка, пазете се от контузи, но същевременно се опитвайте всеки път да тренирате по-здраво от предния, за да има прогрес. Използвайки всички тези съвети, според мен безпроблемно можете не само да поддържате сила и маса по време на локдаун, но дори и да си ги покачите.

Статията е изготвена от https://www.bav.bg - платформа за здравословен начин на живот, правилно хранене, тренировки и спорт.