Кога идва ред да сменим спалното бельо у дома?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(0 гласа, рейтинг 0 от 5)
Фитнес Диета

Едно от най-страхотните чувства на света е да си легнеш вечер, изтощен от работния ден, в едно меко, чисто и уютно легло. Удоволствието от това да прегърнеш любимия човек е несравнимо. А това чаршафите ти и завивките ти да са меки като коприна и да те обгръщат, ни кара просто да замечтаем.

Доста често се оказва, че сме потопени в рутината и забравяме да сменим спалното си бельо, а това крие голям риск за здравето ни. Мръсните чаршафи натрупват върху себе си вредни за нашия организъм бактерии, които могат да отключат алергична реакция. Ако не поставяме чисто спално бельо рискуваме появата на кожни раздразнения, астма и други дихателни проблеми. Със сигурност никой от нас не иска това, затова без значение от личната ни хигиена и това колко висока е тя, ние се нуждаем от редовна смяна на чаршафите и завивките си.

Добре е да знаете, че докато спим ние отделяме голямо количество мъртви, кожни клетки, косми, както и телесни течности, които предоставят перфектна среда за развитие на бактерии и микроорганизми. Това би било една предпоставка за сериозни здравословни проблеми, поради простата причина, че тези микроорганизми се хранят с епидермалните клетки и се развиват във влажна среда, каквато е нашето легло.

На колко време е нужно да сменяме спалното си бельо?

Специалистите препоръчват чаршафите да се подменят най-малко веднъж на седмица. За това е добре да се оборудвате с поне 3 спални комплекта, за да сте сигурни, че винаги имате един чист в гардероба. Ние, от BgImoti.info държим на 100% високото качество, затова винаги се доверяваме само на източници, които сме изпробвали и знаем, че няма как да ни подведат. За спалното бельо в дома ни, избираме само от Linens.bg. Те се отличават с достъпни цени, но висококачествени продукти. Затова и вие се възползвайте от тях, заслужават си.

спално бельо

Още един съвет от нас е това да изберете такова спално бельо, което да издържи на редовното пране, без да се износи и разкъса. Никой не иска да купува нов спален комплект, месец след като е използвал един.

Относно материите, дали ще изберете сатен, бамбук, лен или коприна, зависи единствено това колко нежно усещане желаете да доставите на кожата си. Също така качествените материали, ще създадат защитна бариера срещу натрупването на епидермални клетки върху матрака и развитието на акари.

Ако пък имате малко дете е добре да знаете, че там има по-високи изисквания и трябва да се запознаете с тях. За малки дечица и бебета се препоръчват чаршафи и завивки с меки, бели, копринени или ленени тъкани. Поради простата причина, че подобен вид спално бельо в голяма степен би могло да поема влагата и да осигурява задължителното дишане на кожата. Разбира се, че памучната тъкан също е един от най-добрите избори, който можете да направите. Задължително погледнете дали на етикета пише 100% памук. Трябва чаршафите на бебето да бъдат и антиалергични, поради това, че кожата на новороденото е изключително чувствителна и имунната му система е все още по-слаба, затова е важно да не подценяваме тези факти.

Спазването на добра хигиена в спалнята и редовната подмяна на мръсното спално бельо с чисто ще ви гарантира по-добро здравословно състояние. Не правете компромиси със своята кожа, а заложете на най-доброто. Така ще се чувствате в пъти по-добре, ще имате страхотен и пълноценен сън и ще се радвате на здраво тяло.