Защо мляко и млечни продукти са вредни за костите и ставите ни

Моля, дайте своята оценка за статията:
(33 гласа, рейтинг 4.85 от 5)
Фитнес Диета

Въпрос: Защо млякото и млечните продукти са толкова вредни за ставите и костите ми?

Отговор: Не всички млечни продукти са вредни, но повечето форми на пастьоризирано мляко, и дори кисело мляко и сирене, ще бъде проблемно за повечето хора. Невероятно, но над 30% от хората не могат да усвояват лактоза! След първите няколко години от живота ви способността ви да смилате лактозата (захарта в млякото, наричана още и "млечна захар"), е драстично намалена. Затова, Арнолд Шварценегер някога каза: "Млякото е за бебета, а не за възрастни"!

Защо млякото е лошо

Още по-лошо: напоследък учените смятат, че прясното мляко вместо да бъде полезно за костите заради съдържанието си на калций, е вредно за костите и ставите на възрастните хора. Вместо да си набавяте калций от прясното мляко, млякото прави точно обратното: извлича калция от костите ви и го вкарва в кръвта, откъдето калция се изхвърля с урината!

Има и мнения, че ако приемате мляко и лактоза, а сте непоносими към нея, е голяма вероятността да се разболеете от рак. Прочетете SaveOurBones.com и статията Защо млякото е вредно за вашите кости и веднага ще се откажете от млечните продукти.

Пастьоризираните млечни продукти могат да причинят излишна продукция на слуз, възпаление и да доведе до проблеми със ставите и с горните дихателни пътища. Познавам лично няколко човека, които се отказаха от млечните продукти и се излекуваха от астма и артрит. Ако страдате от някой от тези симптоми, опитайте се да спрете приема на мляко и млечни продукти (или поне да го намалите) и след това ще ми благодарите.

По последни данни от проведени проучвания през 2023 година, безопасно е да приемате до максимум 200 грама кисело мляко на ден, тоест, в никакъв случай не яжте цяла кофичка от 400 грама - колкото и да ви е любимо киселото мляко!

Ако обаче живеете в държава, в която е законно да получите сурово мляко, става съвсем различно. Суровите млечни продукти не причиняват същите здравословни проблеми като пастьоризираните млечни продукти. Това е така, защото процесът на пастьоризация убива и премахва ензимите в млякото, което трябва да смиламе. Тоест, ако млякото е непастьоризирано, можете безпроблемно да ядете известни количества млечни продукти на ден, защото ензимите в непастьоризираното мляко ще ви помогнат да го усвоите.

Обобщение: Можете да пиете безопасно само сурово, био мляко, и то в малки количества! В никакъв случай НЕ пийте прясно пастьоризирано мляко купено от магазина! Заменете го с кисело мляко, което е много по-полезно за вашите стави и кости, но не прекалявайте и с него. Дори кисело мляко употребявайте в умерени количества. Лактозата в киселото мляко е 70 до 80% спрямо прясното - в зависимост от различните марки. Така че, дори в киселото мляко лактозата е по-малко само с 20 до 30%! Затова, се препоръчва да се приема не повече от половин кофичка кисело мляко на ден.

Други полезни ръководства по темата за млякото:

Етикети: мляко, остеопороза