Безплатно:

Защо млечните продукти са лоши за костите и ставите ни?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(4 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

Въпрос: Защо млечните продукти са толкова лоши за ставите и костите ми?

Отговор: Не всички млечни продукти са лоши, но повечето форми на пастьоризирано мляко, кисело мляко и сирене ще бъде проблематично за повечето хора. Невероятно, но над 30% от хората не могат да усвояват лактоза! След първите няколко години от живота ви способността ви да смилате лактозата (захарта в млякото, наричана още и млечна захар), е драстично намалена. Това е така, защото, както каза Арнолд Шварценегер, "Млякото е за бебета, а не за възрастни!".

Защо млякото е лошо

Още по-лошо: напоследък учените смятат, че прясното мляко вместо да бъде полезно за костите заради съдържанието си на калций, е вредно за костите и ставите на възрастните хора. Вместо да си набавяте калций от прясното мляко, млякото прави точно обратното: извлича калция от костите ви и го вкарва в кръвта, откъдето калция се изхвърля с урината!

Има и мнения, че ако приемате мляко и лактоза, а сте непоносими към нея, е голяма вероятността да се разболеете от рак. Прочетете SaveOurBones.com и статията Защо млякото е вредно за вашите кости и веднага ще се откажете от млечните продукти.

Пастьоризираните млечни продукти могат да причинят излишна продукция на слуз, възпаление и да доведе до проблеми със ставите и с горните дихателни пътища. Познавам лично няколко лица, които се отказаха от млечните продукти и се излекуваха от астма или артрит. Ако страдате от някой от тези симптоми, опитайте и след това ще ми благодарите.

Ако обаче живеете в държава, в която е законно да получите сурово мляко, става съвсем различно. Суровите млечни продукти не причиняват същите здравословни проблеми като пастьоризираните млечни продукти. Това е така, защото процесът на пастьоризация убива и премахва ензимите в млякото, което трябва да смиламе. Тоест, ако млякото е непастьоризирано, можете безпроблемно да ядете известни количества млечни продукти на ден.

Обобщение: Можете да пиете безопасно само сурово, био мляко, в малки количества! В никакъв случай НЕ пийте прясно пастьоризирано мляко купено от магазина! Заменете го с кисело мляко, което е много по-полезно за вашите стави и кости, но не прекалявайте и с него. Дори кисело мляко употребявайте само в малки количества.

Също така, при проблеми със ставите и костите, и особено при остеопороза, внимавайте с приема на кофеин. Повече за кофеина пише тук.

Прочетете и статията за остеопорозата, от нея ще научите как да предпазите и възстановите вашите кости ако сте развили тази болест.