Имуностимуланти: витамини, минерали и протеин за имуностимулант

Моля, дайте своята оценка за статията:
(9 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Всички ние знаем, колко важен е нашия имунитет за здравето ни и в спорта. На всички нас ни се иска никога да не се разболяваме, което за съжаление, няма как да се случи. Настинките и грипът идват най-често зимата.

Търсите сироп за имунитет, лекарство, билки, имуно формула, коластра за имунитет при децата и при възрастните? Отговорът е съвсем пред очите ви - хранителни добавки които работят силно за имунитета ни, просто трябва да знаете кои са правилните. Затова сме ви подготвили списък с няколко от най-популярните добавки, заедно с доказаните факти - стават ли те за имуностимулант или не.

Витамини, минерали, протеини и аминокиселини: кои от тях усилват имунитета и кои не?

Накратко: Витамините са задължителни като имуностимуланти. Но освен тях, за вдигане нивата на имунитета ни, помагат много и протеините. Тоест, когато вие вече сте болни от вирусно заболяване, настинка, грип и подобни или когато искате да не се разболеете, трябва да приемате прилични дози белтъчини. Вече сте болни? Увеличете белтъчините в храната и ще оздравеете по-бързо!

Като тук освен храната, може да ви помогнат и протеините на прах, защото от тях най-лесно се приемат големи количества белтъчини. А от протеина на прах най-добър за вдигането на имунитета е суроватъчния протеин, тъй като съдържа имуноглобулини (гликопротеини, които носят сложни въглехидратни вериги). Като тук много по-добър е Суроватъчният концентрат, защото има повече имуноглобулини и имуностимулиращи пептиди от суроватъчния изолат.

Могат ли да ни помогнат за имунитета чисти аминокиселини?

Не. Аминокиселините много слабо действат на имунитета, защото са аминокиселини в чист вид и не съдържат пептиди.

Витамини за силен имунитет

Други важни свойства за повишаване на имунитета се намират във витамините (витамин C, B6 и E), есенциалните мастни киселини и някои пробиотици.

Витамините са задължителни! Имуностимуланти са витамин C и витамин D. За витамин Ц всички знаят, че помага при грипове и настинки. Какво още - витамин D? Това е единствения витамин, който помага дори при Коронавирус.Спомнете си как професор Кантарджиев го каза по телевизията в разгара на Коронавируса и витамин Д изчезна от аптеките.

За имунитета ни силно помагат и доказани комплекси от витамини плюс минерали, като комбинацията витамин C, магнезий и цинк: https://fastachenomaslo.com/magnesium-zinc-vitamin-c-myprotein

Освен витамините, силен имуностимулант е и протеина

И именно на него ще наблегнем днес. Защото за целите на имунитета ни, по-скъпият протеин изолат НЕ е по-добър.

Суроватъчният протеин повишава имуноглобулините, които са антитела, които подпомагат поддържането на имунната система. Това проучване показва, че когато тялото ви има повишени нива на антитела, тялото ви може бързо да реагира на болестните агенти.

Биологичните компоненти на суроватката, включително лактоферин, бета-лактоглобулин, алфа-лакталбумин, гликомакропептид и имуноглобулини, демонстрират набор от имуностимулиращи свойства.

Когато избирате между суроватъчен протеин концентрат и суроватъчен протеин изолат, важно е да имате предвид какви са вашите здравословни цели. Ако просто използвате протеина като ежедневна добавка или като средство за наддаване на повече тегло, опитайте суроватъчен протеин концентрат. Това ще ви осигури имуностимулиращи пептиди, усещане за ситост и ще бъде по-евтино в сравнение със суроватъчния протеин изолат.

Ако ще използвате суроватъчен протеин като средство за получаване на най-много протеин с най-малко мазнини и лактоза, суроватъчен протеин изолат е правилният начин. Суроватъчният изолат ще ви даде някои от имуностимулиращите пептиди на суроватъчния концентрат, с по-малко мазнини и лактоза и повече протеини.

Кой протеин е по-добър имуностимулант, суроватъчен протеин или изолат?

В битката на суроватъчен концентрат срещу изолат, от гледна точка на имунитета, концентратът печели безспорно, а също така той е много по-евтин от изолата. Суроватъчния концентрат е доказано, че запазва компоненти, които укрепват имунната система в сравнение с изолата на суроватъчен протеин. По-конкретно, концентратът съдържа пълната гама и най-високи нива на най-важните биоактивни протеинови компоненти: лактоферин, имуноглобулини, серумен албумин, активни пептиди и растежни фактори. Биоактивните пептиди и хранителният състав правят качествения суроватъчен концентрат да поддържа правилно имунните функции.

Тези деликатни протеини, наречени биоактивни пептиди, помагат за укрепване на имунната система. Когато протеиновият прах се обработва за да се пречисти до суроватъчен изолат, тези протеини се унищожават. Така че ако търсите имунна подкрепа, концентратът на суроватъчен протеин е по-добър избор.

В допълнение, доклад, публикуван в Journal of Imunology за значението на глутатиона за имунната система, гласи:

"Биоактивните компоненти на концентрата на суроватъчен протеин помагат за попълване на нивата на глутатион в клетката, като по този начин поддържат оптимален имунен отговор. Това се постига чрез непрекъснато осигуряване на прекурсори на глутатион, особено цистеин, по време на пролиферация на лимфоцити в далака.

Тези прекурсори позволяват повишаване на вътреклетъчните концентрации на глутатион, особено в митохондриите, което от своя страна повишава активирането и пролиферацията на лимфоцитите. Ефектите от добавянето на прекурсор на глутатион могат да се видят за значителни периоди от време след въвеждане в клетките. Това може да бъде полезно при хронични възпалителни състояния или стареене, които са склонни да изчерпват нивата на вътреклетъчния глутатион и намаляват имунната функция."

Това изследване показва, че приемането на концентрат на суроватъчен протеин може да поддържа повишени нива на глутатион в кръвта, особено въздействайки върху имунната система. Това е едно от основните предимства на суроватъчния концентрат спрямо изолата.

Богат на хранителни вещества. "Суроватъчният концентрат е по-богат на хранителни вещества, тъй като съдържа имуноглобулини (гликопротеини, които носят сложни въглехидратни вериги) и растежни фактори", казва д-р Фрагозо. Тези съединения играят ключова роля в регулирането на имунната функция и клетъчния растеж, обяснява той.

В заключение: За силен имунитет, задължително приемайте витамин C и витамин D, магнезий, цинк и суроватъчен концентрат. Списък с витамини и минерали имуностимуланти на топ цени има тук. А тук има английски протеини MyProtein на страхотни цени. Суроватъчния изолат не е силен имуностимулант, по-добре ползвайте по-евтиния суроватъчен концентрат, а аминокиселините изобщо не работят за по-силен имунитет.

Бъдете здрави!

Етикети: витамини, протеин, минерали, имуностимулант