20 Мита за фитнес и бодибилдинг - развенчани!

Моля, дайте своята оценка за статията:
(26 гласа, рейтинг 4.77 от 5)
Фитнес Диета

20 Мита за фитнес, културизъм и диети - развенчани!

Мит за фитнес №1: Трябва да консумирате протеинов шейк или високо протеиново хранене възможно най-бързо след тренировка, за да се възползвате от "анаболния прозорец". Истината: можете да консумирате почти всичко след тренировка. Ако са правилните съставки, това ще ви даде малко повече прогрес, но дори да изядете една торта след тренировка, след здрава тренировка това ще отключи анаболизма. Подробно по темата: Кога да пия протеин след тренировка?

Мит за бодибилдинг №2: Трябва да "ядете много, за да станете голям". За да станете планина от мускули, вие трябва да ги трупате с години, тоест, качването на чиста мускулна маса става бавно. Дори да ядете по-малко, с правилната тренировка и хранене за 5 или 10 години ще можете да станете голям.

Мит № 3 за културизма: Има специфични "храни за изграждане на мускули", които трябва да ядете, за да увеличите максимално мускулите си. Добре е да се храните правилно, но не е задължително да ядете само едни точно определени храни. Спомнете си какво пише на много етикети на хранителни добавки: НЕ е заместител на разнообразното хранене. Тоест, да се храните разнообразно е правилния начин.

Мит № 4 за бодибилдинг: Има специфични "задължителни" упражнения за изграждане на мускули, които трябва да изпълнявате, за да стимулирате ефективно хипертрофията. Също както при предишната точка, отговора е, че не е задължително да правите само едно и също упражнение до втръсване. Мускулен растеж се получава от повечето упражнения, а не само от един вид. Вие не можете да правите само клякания заради това, че мислите, че от тях ще качите най-много мускули на краката. Няма нищо по-добро от равномерното и симетрично развитие на физиката във фитнеса.

Мит за бодибилдинг №5: Кардиото ще изгори мускулите ви. Истината е, че с малко или умерено кардио дори ще успеете да качите повече мускули отколкото само със силова тренировка - доказан от много изсладвания факт. Но за целта трябва да правите правилно кардио тренировките, да не прекалявате с продължителността им, да правите правилния вид кардио упражнения и да приемате правилните хранителни добавки.

Мит за бодибилдинг №6: Тренирането на всеки мускул само веднъж седмично не е ефективен начин за изграждане на мускул. Ако не е, защо всички шампиони по фитнес тренират точно по този начин?

Мит №7 за фитнес: Кардиото на гладно увеличава загубата на мазнини в сравнение с кардиото на сито. Кардиото на гладно не работи по-добре при всеки човек. Така че се придържайте към правилото - правете кардио. Без маниакално да държите да го правите всеки път на гладно. На гладно просто по-лесно горите мазнини, тоест, горенето на мазнините започва по-рано.

Мит за бодибилдинг №8: Болката в мускулите след тренировка е добър показател за успешна тренировка за изграждане на мускули. Може да е точно обратното - признак на претрениране. В резултат може да не постигнете нищо от тази тренировка, дори може вече да сте си докарали травма. Което се разбира обикновено на другия ден сутринта.

Мит за бодибилдинг №9: Тренировките с тежести увеличават прогресивно растежа. Какво означава прогресивно? Във пъти? За всеки е ясно, че няма как да е истина. Сравнете постиженията на здрав 100 килограмов мъж със 100 килограмов шампион по бодибилдинг и ще разберете че разликата не е чак толкова много. Възможни са 20-30 до 50%, при силови атлети трениращи само силата си като щангисти дори повече.

Мит за бодибилдинга №10: Яденето по-често увеличава метаболизма и загубата на мазнини в сравнение с по-големите хранения, ядени по-рядко. Нищо подобно! Стига да имате поне 2-3 хранения за деня, повече не са задължителни.

Мит за бодибилдинг № 11: Храненето преди лягане ще доведе до повишено съхранение на мазнини, тоест, ще напълнеете. Да, добре е последното ни хранене за деня да е до поне 2 часа преди лягане за сън. Но не е задължително ако се храним преди лягане, да качим мазнини. Има милиони хора, които се тъпчат с какво ли не точно преди лягане и продължават да бъдат слаби и релефни, с нисък процент на подкожни мазнини.

Мит за бодибилдинг №12: клековете и мъртвата тяга повишават нивата на тестостерон, което впоследствие ви кара да натрупате повече мускули в цялото си тяло. По принцип всяка силова тренировка повишава нивото на тестостерон. Но няма гаранция че всеки път нивата ви ще са най-високи точно при кляканията или при мъртва тяга.

Мит за бодибилдинг № 13: Ниския брой повторения трябва да се използва за увеличаване на мускулния размер, докато високия брой повторения трябва да се използва за увеличаване на мускулната дефиниция. Истината е, че всеки бодибилдър трябва да тренира и леко, и тежко - и с малки, и с големи тежести.

Мит за бодибилдинг №14: BCAA са ефективна добавка за предотвратяване на разпадане на мускулите и увеличаване на синтеза на протеини. Истината е, че BCAA аминокиселините помагат само при някои хора или по-скоро при хора на специфичен тип диета. Първо: BCAA аминокиселините са скъпи! Второ: Ефект от тях има, но е слаб. И трето: Работи доказано само при хора които са на супер нисковъглехидратна диета. Да не забравя, има и четвърто: Почти същия ефект можете да постигнете ако пиете вместо скъпите BCAA, обикновени, евтини аминокиселини. Повече материали по темата за BCAA тук.

Мит за бодибилдинга № 15: Постоянното гладуване е по-добро за загуба на мазнини в сравнение с редовното непрекъснато ограничаване на калории. Истината, е че организма ни реагира най-добре на промяна. Ако вие не го стресирате, няма да имате прогрес. Метаболизма на човека, се нагажда и приспособява към храненето и тренировките ви и ако ги задържите едни и същи за дълго време, просто ще спрете да се развивате.

Мит за културизъм №16: Необходимо е постоянно да сменяте тренировките си, за да "шокирате" или "объркате" мускулите си в нов растеж. Тренировката ви може да ви носи прогрес от много неща като интензитет, повдигана тежест, брой повторения. Не е задължително непрекъснато да сменявате реда на упражненията или да сменявате вида упражнения. Ако нещо работи добре, защо да го сменявате? Разнообразявайте тренировките си, но по-рядко.

Мит за бодибилдинг №17: Диетите с ниско съдържание на въглехидрати по своята същност са по-добри за загуба на мазнини. Фактите: Ако вие тренирате тежко и често, няма как да сте за дълго на малко въглехидрати. Ако го направите, ще загубите много мускулна маса и сила. А тогава защо ще тренирате тежко и често? Най-добра за загуба на мазнини е точната за Вас диета.

Мит за бодибилдинг №18: Трябва да избягвате алкохола, ако искате да натрупате мускули и да губите мазнини ефективно. Да, алкохолът пречи, но само ако го приемате често и най-вече ако прекалявате с него. Ако излезете на заведение с приятели един път в седмицата и изпиете едно питие, това няма да събори планините от мускули които трупате.

Мит за бодибилдинг №19: Изпълнението на директни упражнения за коремната преса като коремни преси и повдигане на краката е ключът към получаването на пакет от шест плочки. Това е една от най-големите заблуди във фитнеса изобщо: НЕ мислете, че правейки упражнения за коремната преса, ще изгорите мазнините и ще покажете красивите си коремни мускули, очертани и изваяни!

Ще обърна малко повече внимание на този мит (как се прави релефна коремна преса), защото това е една от най-често срещаните грешки във всяка фитнес зала.

Всеки ден гледам в Пулс Платинум в София едни тълпи от млади начинаещи бидибилдъри (и билдърки) на по 20-25 години които се гърчат по земята и се опитват да правят какви ли не видове коремни преси до полуда, правят ги без почивки, с много малки почивки, комбинират ги по невероятни начини в сетове и суперсерии... и не постигат нищо! Виждам едни и същи хора правещи това с месеци, които не постигат никакъв видим прогрес!

Аз не правя нищо от това. А съм на над 50 години, не съм природно слаб - 98-100 килограма съм, всяка вечер ям шоколад или друг вид сладкиш и пак имам ВЪВ ПЪТИ по-добра коремна преса от тях. Знаете ли защо? Защото аз тренирам коремната преса за сила, а те се опитват да я тренират за релеф! А да тренираш за релеф коремната преса (само с много повторения) е напълно погрешно!

Начинаещите наистина НЯМАТ ПОНЯТИЕ какво правят! Това което толкова много искат и правят те във фитнеса, са някакъв вид коремни преси или планк, или друго упражнение за областта около корема и кръста. А всички тези упражнения са просто едни упражнения за някакъв вид мускули. Тоест, това са СИЛОВИ упражнения. Те са ефективни за да качиш силата и издръжливостта на коремните мускули и на другите мускули около тях.

Запомнете: Ако тренирате коремната преса, то трябва да правите и силови упражнения за нея - с малко повторения и по-голяма тежест! При коремните мускули това означава: повторения от около 10 до 20, а не 50-100, 200 или цели кардио сетове само от подобни упражнения. В резултат, когато качите силата на коремните си мускули, ще можете да правите и много повече повторения, и много по-трудни упражнения!

А РЕЛЕФЪТ на кремната преса се прави в кухнята и от кардио тренировките! Мазнините се горят с правилно хранене, с калориен дефицит и с кардио тренировки - най-добре с комбинация от трите. А не само с коремни преси, де да бе толкова лесно :)

Какъв е правилният начин да тренирате коремната преса за релеф? Това правя и аз... и не, не съм го измислил аз, всички световни топ треньори го препоръчват: Умерен брой повторения и умерена интензивност като НЕ се опитвам да направя релефа на корема при тренировката за корем! Аз правя сила и мускулна маса за коремните мускули при тази тренировка. А след това, когато сваля количествата въглехидрати за няколко дни и направя кардио тренировка 1-3 пъти седмично, се показва това което толкова жадувате да видите - 6 или дори цели 8 плочки на корема.

Мит за културизъм №20: Не можете да натрупате мускули ефективно при веган диета. Ако сте веган, ще ви е по-трудно, ще имате много по-малък избор на храни и ще си набавяте по-трудно необходимите съставки, да. И вероятно ще имате по-бавен прогрес. Но с развитието на хранителната индустрия напоследък, вече дори веганите могат да трупат ефективно мускули! Вече се продават какви ли не видове протеини-концентрати с висок процент на белтъчини извлечени от грах, ориз, соя, от водорасли и какво ли още не.

Но мили вегани, не се заблуждавайте: Да си веган и фитнес маниак не е евтино удоволствие! Качествените протеини за вегани все още са доста по-скъпи от нормалните - тези за хората които се хранят с всичко. Така че всеки избира сам за себе си. За мен много по-разумния компромис са вегетарианците - те все пак консумират мляко и млечни продукти, яйца и риба.

Прочетете и Митове и заблуди при хранителните добавки.

Етикети: фитнес, митове