Витамин D - прохормон, повишаващ анаболните хормони

Моля, дайте своята оценка за статията:
(20 гласа, рейтинг 4.75 от 5)
Фитнес Диета

Витамин D е необходим за оптималното производство на хормони. Ако живеете на място със слънчев климат излизайте навън за 30-50 минути на ден, с колкото е възможно по-открита кожа, без слънцезащитно покритие и вашите нужди от Витамин D ще бъдат покрити. Ако искате още (ако количството не ви е достатъчно), вземете 4000-5000 IU от този витамин на ден или през ден.

За да може тялото ви да губи мазнини, да изгражда мускули и да работи с максималния си потенциал, то трябва да бъде снабдено с голямо разнообразие от различни витамини и минерали всеки ден. Всеки един от тези микроелементи играе своя уникална роля за оптимизиране на цялостното ви здраве и състав на тялото...

Но има един конкретен витамин, на който сериозните любители на фитнеса трябва да обърнат специално внимание - Витамин D. Името му е "Витамин", но това всъщност е прохормон, който повишава нивата на много от важните за фитнеса и спортистите хормони.

Достатъчният прием на този витамин е свързан с:
✔ Повишена мускулна сила и хипертрофия.
✔ По-високи нива на тестостерон и хормон на растежа.
✔ Подобрено възстановяване от интензивни упражнения.
✔ Подобрена сърдечно-съдова работа.

Да не говорим за положителните му ефекти върху подобряването на настроението, когнитивната функция, здравината на костите, здравето на имунната система и дори подобрява способността на тялото да се бори с КоронаВирус и с някои видове рак (доказано от сериозни научни изследвания и цитирано от най-големите БГ експерти по темата на живо по телевизиите).

Това може да звучи като впечатляващ списък с предимства, но има и хора, които не трябва да приемат Витамин D: Ако живеете в топъл целогодишен климат и прекарвате по няколко часа всеки ден на слънце, то нивата на този ключов витамин в тялото ви почти със сигурност са в правилния диапазон и не е необходимо да го приемате!

Дефицитът на този витамин е шокиращо често срещан, като някои статистически данни показват, че дори сред здрави спортисти, които следват диета, богата на полезни хранителни вещества, до 62% от хората имат недостатъчни нива Витамин D.

Това не само означава повишен риск от депресия, тревожност и други заболявания... Но също така може пряко да възпрепятства общия ви темп на мускулен растеж, загуба на мазнини и увеличаване на силата.

За съжаление, простото "добавяне на повече храни съдържащи Витамин D към вашата диета" не е отговорът, тъй като само много малки количества от витамина могат да бъдат получени от пълноценни храни. Затова през зимата, когато този витамин ви е необходим най-много, зачестяват травмите и проблемите със ставите.

Откъде да купя хранителни добавки с Витамин D3?

Тук има ниска цена за Витамин D3 - опаковка от 180 капсули по 62.5μg (2500IU) струва около 20 лв, една порция от 1 таблетка на ден излиза 11 стотинки и това е най-ниската цена на витамина в България.

Витамин D дозировка за възрастни

Защо точно 4000IU е правилната дозировка? Последните проучвания доказаха, че това е дневната необходима доза за активно спортуващи хора, която трябва да се приема през месеците на годината когато не излагаме тялото си на слънчеви лъчи. Но тъй като ние набавяме някаква част от витамина с храната, на повечето хора са им достатъчни около 2000-2500 единици от витамина на ден.

Колко време трябва да се печем на слънце през лятото, за да си набавим точното количество Витамин Д? Минимум 30-40 минути на ден ако сме само по бански (нормален бански костюм, не важи за дамски бански костюми покриващи големи области от тялото).

Можем ли да пием Витамин D и през лятото и как да не предозираме?

Витамин Д може да се пие в умерени количества и през лятото, когато се печем, дори когато сме на море и ходим всеки ден на плаж. В такива периоди, вие можете да приемате по 2-3 таблетки от 2500IU седмично, само в дните когато не сте имали възможност да се излагате на слънчевите лъчи.

Как се пие Витамин Д?

Най-добре е да се приема с храната, заедно с храни богати на мазнини (мастноразтворим е) и с храни богати на калций (този витамин подпомага усвояването на калция). Изключително добре се комбинира с рибено масло с Омега-3 мастни киселини.

Етикети: витамини, хормони