Креатинът: какъв вид да пия, как, кога и по колко?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(10 гласа, рейтинг 4.90 от 5)
Фитнес Диета

Креатин: ако искате повече сила и постижения във фитнеса, вие трябва да приемате креатин. Това е една от хранителните добавки които доказано повишават силата при силова тренировка, така че ако искате да постигнете максимума, просто трябва да пиете креатин.

Как да приемаме креатин:

– Ползвайте само микронизиран Creatine monohydrate.
– Пийте 3-5 грама на ден или малко повече ако сте мъж с повече килограми. Зареждания и по-големи количества няма да ви дадат кой знае колко по-добри резултати, така че спокойно можете да си спестите усилията и парите.
– Пийте го по всяко време на денонощието - най-добре с храната на обяд или на вечеря.
– Смесвайте го с каквато поискате течност, за най-добри резултати го приемайте с вашата предтренировъчна формула, в комбинация с кофеин.

При евтиният вариант опаковка от 1 кг струва около 50-60 лв, една порция от 5 грама излиза около 20 ст. Изгодно креатин можете да купите от тук: ниски цени на креатин MyProtein.

Има и по-съвременни форми (Creatine Malate, Creatine Gluconate, Creatine HCL, Creatine Ethyl Ester), с които се твърди че няма да задържате вода или ще постигнете тук-там повече, но от това което пишат всички сероизни научни изследвания по темата (и това което самия аз съм тествал за над 10 години през които го пия), разликата в ефекта е много малка, а в цената - голяма.

Така че според мен (и според много други известни треньори и сериозни издания и сайтове, включително и на университети), е по-добре да купите обикновения вариант - Креатин Монохидрат. Когато искам максимален релеф и искам изобщо да не задържам вода, аз просто спирам тотално креатина - при тренировка за максимален релеф не се тренира за сила, а Креатинът е добавка за сила.