Магнезий: хранителни добавки с магнезиеви съединения

Моля, дайте своята оценка за статията:
(34 гласа, рейтинг 4.82 от 5)
Магнезий: хранителни добавки с магнезиеви съединения Фитнес Диета

Рекламите на магнезий ни заливат по телевизията, в интернет, по радиото, те са навсякъде... Защото НАИСТИНА ползите от магнезия като микроелемент са почти безкрайни и той действа - това е една от задължителните добавки за здравословно хранене. Някои от тези ползи включват:

• Подобрено производство на енергия.
• Намалени нива на холестерола.
• Подобрен протеинов синтез.
• Подобрена способност за справяне със стреса.
• Подобрена способност да се отпуснете.
• Подобрено качество на съня.
• По-високи нива на тестостерон!!!
• По-малко болки в ставите и предпазването им от тежките тренировки - магнезия е един от минералите участващи в процеса на алкализиране на организма.

Естествени източници - храни богати на магнезий:

Магнезият се съдържа в различни храни. Най-добрите източници на магнезий са непреработените храни като: тъмнозелени, листни зеленчуци, като швейцарският манголд и спанакът; ядки и семена, като тиква, чиа и сусам; морски водорасли; боб и леща; цели, нерафинирани зърна; плодове, като банани, сушени смокини и къпини; риба, особено камбала;

Когато е възможно, заложете на храни, отглеждани в здравословни почви, които са местни и органични, ако това е възможно. Тези почви съдържат най-висока концентрация на хранителни вещества и минерали.

Промишлената продукция от плодове и зеленчуци често се отглежда в почви, които не съдържат важни хранителни вещества. В резултат на това в някои пресни продукти купени от магазините, може да липсват минерали, включително магнезий.

Защо напоследък толкова много се рекламира и купува магнезий?

Няколко последователни проучвания доказаха, че при около 40-50% от хората в САЩ и Европа се наблюдава недостиг на магнезий. Това е и причината, магнезиевите добавки да стават все по-популярни напоследък. Магнезият наистина не ни достига, имаме нужда от него и той работи.

Проблемът с повечето магнезиеви добавки е това, че те не се абсорбират оптимално и голяма част от магнезия в тях не се усвоява от организма ви.

Важно: пазете се от "полезни добавки" с магнезий които не вършат нищо или са неефективни! Например на Българския пазар масово се рекламира един продукт, който съдържа калций, цинк и магнезий като комбинация в една таблетка. Защо не препоръчваме този продукт?

  1. Защото продукта съдържа магнезиев карбонат. А магнезиевият карбонат е неорганична форма на магнезиево съединение която не се усвоява напълно.
  2. Тоест, давате парите си за продукт, една част от който изсипвате обратно в тоалетната.
  3. Защото калцият намалява усвояването на магнезия! Прочетете повече в статията за остеопорозата.

Колко магнезий ни трябва? Препоръчителната дневна доза е:

За хора на възраст между 19 и 30 години:
310 мг дневно за жени;
400 мг за мъже;

За хора на възраст над 31 години препоръчителната доза е:
320 мг дневно за жени;
420 мг за мъже;

За хора на възраст над 50 години:
360 мг дневно за жени;
460 мг за мъже;

Ако тренирате над 3 пъти седмично, то тялото ви може да има нужда от до 600-650 мг магнезий на ден - за да неутрализира износването на ставите ви от тренировките и голямото количество пот от честите тренировки! С потенето тялото ни изхвърля големи количества магнезий. Колкото повече и по-често се потите, толкова повече магнезия в тялото ви намалява.

Забележка: Другия задължителен продукт който също неутрализира износването на ставите ви от спорт и забавя цялостното остаряване на организма на човека по принцип, са Омега-3 мазнините и продуктите в които те се съдържат. Най-популярния е рибеното масло.

Колко са 400 милиграма магнезий?

Това, че таблетката съдържа 200 или 400 мг магнезиево съединение не означава, че тя съдържа 200 или 400 мг чист магнезий. 400 милиграма магнезий обикновено се съдържа в 4 таблетки. На всеки продукт трябва да пише колко точно чист магнезий се съдържа в една таблетка.

С какво не бива да комбинирате магнезий?

Кафе и кофеинови напитки, бира и алкохол помагат да се изчерпи магнезия в организма ни по-бързо. Тоест, не пийте магнезия с тях.

Какъв магнезий да си купя?

Купете си качествен магнезий, по възможност по-евтино. Но къде да намерим ниска цена за качествен продукт?

Ниски цени на магнезий (магнезиев цитрат) има тук - магнезий на прах (по-качествен и по-евтин) и магнезий на таблетки (по-удобен за прием) - опаковка от 270 таблетки по 100 мг. струва под 15 лв, една таблетка Mg излиза под 5 стотинки! Което си е оферта - в България няма друга подобна цена. За отбелязване е, че магнезият на прах е по-качествен и излиза доста по-евтино от този на таблетки. А по-качествен означава "пиеш и нямаш проблеми" - не получаваш мускулни крампи и вечер спиш по-добре.

Етикети: хранителни добавки, магнезий