Митове и заблуди при хранителните добавки

Моля, дайте своята оценка за статията:
(18 гласа, рейтинг 4.78 от 5)
Фитнес Диета

Митове и заблуди при хранителните добавки: Много от хранителните добавки не работят или вършат толкова малко, че просто не си струват парите. Компаниите които ги произвеждат искат да ни убедят, че всяка тяхна добавка е страхотна и е толко важна, че без нея не можем да постигнем нищо съществено във фитнеса.

Истината е, че много от добавките не работят при всеки човек или работят само в определени ситуации, а някои от тях работят само на теория.


1. Testosterone Boosters (тестостеронови буустери) - едни от продуктите които никога НЕ трябва да купувате! Над 90% от тях работят толкова слабо, че не си струват парите. Кои от тях и точно колко работят, можете да прочетете тук: https://examine.com/supplements/testosterone-booster/

Ревю на най-известният тестостеронов буустер - DHEA: https://examine.com/supplements/dehydroepiandrosterone/ - не работи за постиженията във фитнеса, но може да ви докара гинекомастия. Затова, стойте далеч от такива "препарати".

Фактите: единствения "натурален" тестостеронов бустер, който работи, е българският Трибестан (tribulus terrestris) и неговите производни - вече може да се купи от много най-различни производители, под различни имена и с различно качество. Но дори Трибулусът има слаб ефект върху постиженията във фитнеса и ако го приемате, ще е трудно да забележите видима разлика за кратък период от време.

За разлика от слабия му ефект върху силовите ви постижения, Трибестанът има по-силно действие като афродизиак, така че все ще можете да свършите нещо полезно с него :) За какво действа и за какво не Трибестан, Можете да разберете тук.

2. Глутамин - ако приемате често протеин, и то по много, можете спокойно да си спестите парите за Глутамин и да не го купувате. Прочетете тук:
http://seannal.com/articles/supplementation/glutamine-benefits.php

И тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11533306

3. BCAA аминокиселини. Положението е същото като при глутамина: ако се храните нормално и приемате големи количества протеин, те почти няма да работят за вас и спокойно можете да си спестите парите като не ги купувате. Ако бюджета ви е ограничен или просто не ви се дават толкова пари, ще забележите, че приемът на обикновени, евтини аминокиселини, дава почти същия резултат като по-скъпите BCAA.

Но ако сте на строга диета и имате много нисък прием на въглехидрати, БЦАА аминокиселините са задължителни: те могат да ви помогнат да имате повече енргия по време на тренировката и по този начин да изгорите повече калории и мазнини.

Прочетете и 20 Мита за фитнес и бодибилдинг.

Етикети: митове, хранителни добавки