Какво е алкализиране: процес на неутрализиране на киселините

Моля, дайте своята оценка за статията:
(10 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Какво е алкализиране на организма?

Алкализиране на организма е процесът на неутрализиране на постъпващите в него киселини. Неутрализирането на постъпващите в организма киселини е много важен процес, който лишава киселините от тяхната способност да отравят и изгарят вътрешните тъкани и органи - в този процес организмът ни постоянно жертва минералните сн вещества.

Киселините в организма на човек се неутрализират чрез образуването на соли. А солите се получават от минералните вещества в органите ни. Тоест, за да неутрализира киселините и да се алкализира, организмът е принуден да изземе от собствените си тъкани онова, от което те се състоят - микроелементите. Фактически организмът чрез закиселяването се саморазрушава. На пръв поглед е странно, защо организма се разрушава отвътре?

Защото, ако излишъкът от киселини не се неутрализира на момента, разрушаването на организма ще се случи веднага. Киселината просто ще изгори нежните му тъкани. Затова от двете злини човешкото тяло избира по-малката с надеждата, че човекът ще се осъзнае, ще му помогне с микроелементи и ще неутрализира агресивните киселини. и през цялото време докато човекът не се сети да помогне на организма си, костите и косите се лишават от калций, защото той е много важен за свързването на киселините елемент.

Едновременно с прогресиращото презакисляване на организма се изчерпват и всичките останали минерални вещества като калий, магнезий, цинк и пр. По-нататък организмът се опитва да изведе образувалите се соли през бъбреците и тогава утринната урина има рН 6, а когато бъбреците започнат да не се справят с такова голямо изобилие от соли, организма се опитва да измести образувалите се соли в по-малко важни за кръвообращението части в тялото, създавайки там нещо като депа за шлаки.

Там се струпват всички неизведени шлаки, образувани в резултат на обмяната на веществата. Най-често тези места са по-дълбоко разположените съединителна и мастна тъкани. Организмът се опитва да се избави от тези отлагания, например с повишаването на температурата си. Но отлаганията от шлаки могат да се разтворят напълно, само когато в този естествен процес на очистване не му попречат антибиотиците, защото те сриват имунната система. Температурата 39-40 Градуса плаши съвременния човек и от страх той прибягва до използването на антибиотици. Всякакви медикаменти и стресовият фактор допълнително закиселяват течностите в организма. Здравите клетки все повече страдат от недостиг на хранителни вещества и кислород и продължава спадът на жизнената енергия в тялото.

Сценарият на естествено закиселяване и алкализиране на организма на човека е следният:

1. Организма получава храна, вода, минерали.
2. Когато те закиселяват организма, той се опитва да възстанови киселинно-алкалния си баланс.
3. За да го направи, организма на човека жертва от собствените си запаси на минерали - отнема ги от кожата, косите, зъбите, костите, кръвта, вътрешните органи и хрущялите.

Този процес се нарича стареене на органите и е основната причина за остаряването ни.

Ако сте още млади и полагате много усилия за зъбите си, но имате проблеми със зъбите и венците (бързо натрупване на зъбен камък причинен от висока киселинност на слюнката), или ако спортувате, но въпреки това имате болки в ставите, първото нещо което трябва да направите е да премерите своето PH! Дори PH-то ви да е горе-долу в нормата, вие може да имате леко повишени нива на киселинност на организма през дълги периоди от време, и със сигурност това е причината за проблемите ви!

Обяснението за подобни проблеми при млади хора е много просто:

- Повечето от нас имаме почти нормално PH, малко под нормалното.
- То обаче е "почти нормално" единствено защото организма ви се бори да неутразилира киселинността, като го прави с минерали от тялото ви.
- Защото: пушите, пиете алкохол, кафе и газирани напитки, пиете лекарства, употребявате подсладители, ядете нездраволсовна храна, ходите на фитнес и спортувате - подлагате тялото си на силни физически натоварвания. А всичко това вдига киселинноста на организма ви.

Всяка изпушена цигара разрушава в тялото на пушача мг 100 мг витамин С. Всяка чаша алкохол снижава съдържанието на В2, В6, В12 и фолиева киселина в организма ни. Кофеинът в кафените зърна, кока-колата, шоколадът и медикаментите поглъщат от организма ни витамините от група В, витамин С, цинка, калция и магнезия.

- И за да възстанови киселинно-алкалния си баланс, организма ви започва да взима от костите, кожата, косите, зъбите и вътрешните органи необходимите му за възстановяване на алкална среда минерали: цинк, калий, калций, магнезий.
- В резултат вашето PH остава в границите на нормалното, но бавно и постепенно изтъняват костите ви, косата и кожата ви вече не е толкова хубава, започват да се появяват болки в ставите, които стават все по-чести и се усилват с годините.
- Мислите си че остарявате прекалено бързо? Можете да забавите много този процес ако просто поддържате нормално своето PH като алкализирате организма си!

А колко лесно става алкализирането на организма когато знаете как да го правите, ще разберете от следващата ни статия.