Алкално-киселинно равновесие, алкално киселинен баланс

Моля, дайте своята оценка за статията:
(7 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Киселинно-алкалното равновесие: алкално киселинен баланс в организма

Една от основните причини за болестите при човека е закисляването на организма - хроничната ацидоза. Ацидозата е състояние, при което се намалява концентрацията на алкални съединения в кръвта, а се повишава киселинността (Wikipedia).

Физиолозите откриха, че основната причина за болестите при човека e прекомерното закисляване на организма - хроничната ацидоза. Акализирането на организма, т.е. обогатяването му с алкали, е важно в съвременния живот, когато екологичните фактори са крайно негативни. Когато към тях се добавят небалансираното и невинаги здравословно хранене, което е характерно за много хора, замърсяването на организма с медикаменти и вредните навици, се получава набор от токсини и шлаки в човешкия организъм. Когато в организма ни има киселинно-алкално равновесие, обмяната на веществата протича нормално и човек е здрав.

Ако съдържанието на киселинните надхвърля алкалните вещества, когато попаднат с кръвта в различни органи, киселинните вещества разяждат тъканите, потискат активността на ферментите и организмът става уязвим на различни инфекции, появяват се и се размножават патогенни, включително и ракови клетки. Учени твърдят, че над 90% от хората над 30 години, които живеят в големите градове, имат скрит възпалителен процес в организма си, който може да създаде много проблеми със здравето им - от обикновената простуда до тежки болести. Това означава, че техният организъм е достатъчно закислен (с висока киселинност) и условията за възпаления и заболявания вече са налице. Някои от най-натрапчивите симптоми на ацидозата са напрежението в шийните и раменните мускули, горчивият вкус в устата, сиво-белият налеп на езика, приливът на кръв към лицето, тъмните кръгове под очите, киселините в стомаха, болките в корема, гаденето и запекът.

алкално киселинен баланс таблица

Ако средата е киселинна, клетките не получават достатъчно кислород, което забавя много процеси в организма, особено метаболизма. Киселата среда е условие за възникването и размножаването на ракови клетки. В такава среда бързо се разпространяват и микроорганизмите, които изяждат нужните за организма ни ценни хранителни вещества. Тялото ни се опитва да се справи с киселините, като започва да трупа мазнини, в които блокира киселините; т.е. мастните депа ни предпазват от разрушаващото въздействие на киселините. За съжаление около 70% от хората не се интересуват какво става в организма им, докато ножът не опре до кокала, след което започват посещенията им по болници и клиники.

Скала на киселинността и алкалността - стойности и показатели на алкално киселинен баланс в таблица

Скалата на киселинността и алкализирането има 14 показателя на рН. Тя започва от 0 (най-високата киселинност) и стига до 14 (най-високата алкалност). Показателят рН = 7 е неутрална среда. РН от 1 до 7 означава закиселяване; РН от 7 до 14 — алкализиране. Ако нашата кръв има РН 7.43-7.4 (според някои източници РН на кръвта в норма е 7.365), клетките ни работят прекрасно, кръвта безпрепятствено снабдява и пренася кислорода до органите и тъканите, които нормално дишат и се хранят.

Това означава, че кръвта в нашия организъм е леко алкална. Ако РН на кръвта падне до 7.1, т.е. се измести в посока закиселяване, в организма могат да настъпят необратими процеси и сериозни заболявания. Ако човек не пие достатъчно прясна вода, храни се със „закиселяващи” средата в организма му продукти, той стига до хроничното пожизнено закиселяване — ацидозата, на вътрешната среда в организма. Нашият организъм притежава буферни системи, които не позволяват РН да падне под 7.3, но това може да се случи на висока цена. Ако буферните системи срещу киселините са изчерпани, кисели метаболити се натрупват в кръвта и РН пада под 7.3.

Захарта, оцетът, бялото брашно — те са на трапезата на всеки от нас всеки ден, а РН на тези продукти е около З! Така ние се закисляваме всеки ден и създаваме в организма си условията за болести. Газираните напитки имат РН около 2.6, те са страшна отрова! Бирата има РН 4.5, кафето — 5, млякото 6.5, стомашният сок 2.5. Човешката кожа има РН 4.5-6.

При рН = 2.5 умира всичко живо на Земята! Киселинната среда е богата на протони (положително заредени частици), а алкалната — на електрони (отрицателно заредени частици). Наличието на електрони означава, че средата е богата на кислород, той се разпространява отлично навсякъде в тялото и задоволява нуждите на клетките.

Полуготовите храни (полуфабрикатите) в супермаркетите от магазинната мрежа въобще не могат да се нарекат "храна" и не бива да се ядат!

алкални храни и киселинни храни

Съдържанието на онова, което се намира в една красива опаковка, може да е рекламен трик на търговско-промишлената мрежа и да е опасно организма ни. Опасните храни имат голям срок на трайност, за сметка на съдържащите се в тях консерванти, оцветители, емулгатори, стабилизатори, подобрители на вкуса и други „шедьоври” на химическата промишленост.

Доказано е, че химическите добавки в храните също закиселяват организма ни. Освен животинските продукти — месо, млечни продукти и яйца, киселинообразуващи в организма са: разтворимото кафе, шоколадите, бонбоните, бисквитите, кексовете, пастите, тортите, пакетираните чайове, еклери и пр. „вкусотии”, които ни примамват от витрините в магазините. В тях почти не се срещат натурални съставки!

В списъка с най-алкализиращите продукти фигурират пресните домати, цвеклото, сухите кайсии, пъпешът и още много други. Още по-фективно алкализират кръвта пресните зеленчукови или плодови сокове. Сред тях най-полезни са морковеният сок, сокът от целина и сокът от диня. В отделна статия ще представим храните, които закисляват и храните, които алкализират организма.

Но ние сме убедени, че има начин да се храним здравословно и можем да алкализираме организма си. Основите на здравето в нашия организъм има 12 системи — централна нервна система, периферна нервна система, сърдечно-съдова, храносмилателна, ендокринна, лимфна, имунна, костно-мускулна, пикочноотделителна система, репродуктивна, кръвотворна, дихателна. Всяка от тях има жизнено важни функции, които са тясно свъразни помежду си. Кралят в организма ни е нашата клетка - с нея започва всичко. В организма ни ежедневно умират милиарди клетки и се раждат нови. Ако всичките му клетки функционират нормално, човек се чувства отлично.

Клетките в организма ни не ядат месо, колбаси, шоколад и не пият алкохол, кафе и газирани напитки! Те се хранят с 28 аминокиселини, с 15 минерали, 12 витамина, 7 групи ферменти и три вида полиненаситени мастни киселини. Това е съставът на нашата клетка.