Как да проверим киселинна и алкална среда в организма?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(9 гласа, рейтинг 4.78 от 5)
Фитнес Диета

Как да проверим каква е средата в организма ни - киселинна или алкална?

РН на слюнката и урината се проверява с помощта на лакмусова хартия. Подобни тестове има в по-големите аптеки, обикновено един пакет струва в зависимост от марката и бройките между 5 и 11 лв - за от 50 до 100 броя тестови лентички.

киселинна и алкална среда в организма

Какво представлява РН и какво е значението му за здравето на човешкия организъм?

Ако слюнката и урината са в границите на рН = 5.0-5.7, в организма съществува предразположеност към онкологични болести, но това не значи, че човек непременно ще заболее. Ако урината и слюнката са в рамките на рН = 7.0-7 4, човекът е защитен от тях. Слюнката на здравия човек има рН в границите на 7.1 - 7.5. Повечето деца имат рН на слюнката 7 5, половината от възрастните хора имат рН на слюнката - 6.5, раково болните стигат до рН на слюнката 4.5. Скалата на рН от 0 до 14 е логаритмична, което означава, че всеки следващ показател е десет пъти по-голям от предишния. Затова дори една лека промяна в стойността на рН може да се отрази сериозно на вътрешната среда в организма и оттам върху здравето му. Затова лакмусовите лентички трябва да присъстват във всяка домашна аптечка заедно с бинта и термометъра, съветват лекари.

рН на слюнката

За да проследим кривата на рН на слюнката си, е желателно да я измерваме и записваме стойностите й няколко седмици по ред, за да можем да кориг ираме храненето си. Слюнката съдържа повече киселинност от кръвта и е добър показател за състоянието на организма. Ако рН на слюнката ни е постоянно под 6.8, това може да означава, че алкалните резерви на организма не са достатъчни. След хранене рН на слюнката тряб-за да се повиши до 7.8 и повече. Ако това не се случи, значи организмът ни страда от липсата на алкални минерали, главно калций и магнезий. Ако през целия ден стойностите на рН на слюнката са между 6.8 и 7.2, значи в организма Ви всичко е наред.

рН на урината

рН на урината показва как нашето тяло поддържа правилния рН на кръвта; той отразява усилието на тялото да регулира алкално-киселинното равновесие, разкрива картината на процесите в тялото, тъй като бъбреците филтрират кръвта и изхвърлят в урината солите, които служат за регулирането на рН. Стойностите на рН на урината се движат в рамките 4.5 - 9.0. Добрите показатели са в интервала 6.5-7.0; сутрин рН на урината е по-нисък, а вечер е по-висок. рН на урината зависи от химическите добавки в храните, вдишаните замърсители, физическите и психическите натоварвания, количеството вода, количеството болестотворни микроорганизми в организма, от почивката и всички биохимични процеси в нашето тяло.

Важно: Алкализирането е процес, заложен в човешкия организъм от природата, но условията, в които живеем, минимизират възможността той да бъде задействан по естествен път!

Алкализирането със сода или лимон са полезни методи, но преди да ги приложи, човек трябва да се консултира със специалист и да бъде убеден, че няма да възникнат алергични реакции към тези вещества, когато се употребяват постоянно. Организмът може да се обогати е алкали и с по-леки методи, като се употребяват алкализиращи организма продукти и се откажем от закисляващите храни. Ежедневното меню на здравия човек трябва да съдържа около 75-85% алкализиращи продукти, а в менюто на болния те трябва да бъдат до 90%. На първо място в списъка с алкализиращите продукти са зеленчуците, на второ - плодовете.