Как са се променили принтерите през годините

Моля, дайте своята оценка за статията:
(0 гласа, рейтинг 0 от 5)
Фитнес Диета

Вероятно всеки е използвал принтер поне веднъж в живота си, но едва ли всеки знае как точно работи той и как са се променили принтерите през годините. Знаете ли, че първият принтер е работил на принципа на пишещата машина и се е наричал печатащо устройство? Това е бил механично задвижван апарат, създаден от Чарлз Бабидж, още през 19 век. Маргаритковият принтер, още познат като Каретков, е изграден подобно на пишещите машини с разположени в полукръг рамена, по които има печатащи букви и цифри. С тях могат да се отпечатват единствено текстове, в които присъстват букви и цифри. Този вид принтери са лесни за поддръжка и дава добро качество на документите, но поради ограниченото си приложение, бива изместен от мастилено-струйните видове.

Как са се променили принтерите през годините

При линейния вид принтери, се отличават няколко вида- барабанен, верижен и лостов. При барабанния тип принтер, буквите и цифрите са разположени върху въртящи се ролки, които са поставени в един барабан. При верижните модели, символите са подредени последователно в обща верига. На отделни лостчета са поставени буквите при лостовия принтер, като те са с обща основа, придвижваща се в две посоки - наляво и надясно.

Има ли онлайн магазин за HP принтери? Както почти всичко, като стока или услуга в днешно време и принтери могат да бъдат намерени онлайн и то на добри цени, като предложенията за принтери от Hp.it-shop.bg. Вече лесно могат да се намерят и мастиленоструйни принтери и лазерни и мултифункционални. При мастиленоструйните модели мастилото се изстрелва към листа, което се извършва от самата глава. Има два начина на изстрелване: При първият вариант се подава напрежение към пиезокристал, който по този начин осцилира, което изтласква мастилото извън дюзата към листа хартия. Този метод дава възможност за използване на различни видове мастила. Вторият метод изисква нагряване, като предизвиква въздушен мехур, който изтласква микрокапка мастило към хартията. Когато нагряването спре, спада и мехурът, за да може в дюзата да постъпи нова доза мастило. Методът изисква специфично мастило, което да бъде топлоустойчиво.

Лазерният принтер, като следваща стъпка в развитието на принтера, е с доста по-сложен механизъм. При него има специален въртящ се барабан, който се зарежда, за да може лазерният лъч да очертае необходимия текст или изображение. Принципът се състои в няколко етапа, като предимството на лазерните принтери е във високата скорост, с която се извършва процесът на принтирането. Вече могат да се намерят и мултифункционални принтери, които обединяват копирни функции, скенер и факс. За това се наричат мултифункционални устройства.

За повече новини относно IT сектора и за поръчка на принтери от различни видове и консумативи за тях, вижте на Hp.it-shop.bg. Съвременните технологии водят с бързи стъпки към нива, за които дори не подозираме и с темпове, които едва можем да усетим, но факт е, че новите 3D принтери вече могат да "произведат" дори човешко сърце. Докъде можем да стигнем след няколко години, едва ли можем да кажем, но сбъдването на фантастичните филми продължава да се случва, за добро или не. Остава ни едно - да не спираме да се информираме.