Хранителна стратегия и диета при псориазис

Моля, дайте своята оценка за статията:
(4 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Каква диета да спазваме, как да се храним и какво може да ни помогне при псориазис

Хранителните стратегии, които намаляват възпаленията, могат да бъдат полезни за хора с псориазис и е установено, че нискоенергийната диета намалява симптомите на псориазис при хората с наднормено тегло.

На заден план

Разработени са различни хранителни препоръки, които могат да подобрят симптомите на псориазис, но отделните проучвания дават смесени резултати. Преглед на наличните изследвания може да идентифицира хранителни стратегии с добри доказателства.

Проучването - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/35010995

Този преглед разглежда доказателствата за различни микро и макроелементи, както и диети, предназначени за лечение на псориазис.

Резултати от изследването - авторите обобщиха констатациите си, както следва:

Затлъстяването и метаболитният синдром често се срещат едновременно с псориазис, а нискоенергийната диета е установено, че е ефективна за намаляване на симптомите на псориазис при хора с наднормено телесно тегло.

Съобщава се, че прекомерната консумация на прости захари (глюкоза, фруктоза и захароза) допринася за тежестта на симптомите на псориазис. Въглехидратите с диетични фибри и нисък гликемичен индекс, като пълнозърнести храни и непреработени зеленчуци, може да са за предпочитане пред простите захари за хора с псориазис.

Тъй като възпалението е основен фактор за псориазис, са изследвани храни и добавки с антиоксидантни ефекти. Полиненаситените мастни киселини от семейството на омега-3 имат противовъзпалителен ефект, а прекомерната консумация на омега-6 в сравнение с омега-3 се свързва с повишена тежест на псориазис. Авторите също така препоръчват консумация на храни, богати на антиоксиданти, като каротеноиди, флавоноиди, селен и витамини А, С и Е.

Дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от псориазис, а симптомите на псориазис често се засилват през зимата, когато кожният синтез на витамин D е намален. Въпреки че отрицателните ефекти от дефицита на витамин D са убедителни, са необходими интервенционни проучвания, изследващи ефекта на добавките върху псориазис.

За хора с псориазис се препоръчва диета без глутен. Цьолиакията и псориазисът са както автоимунни заболявания, така и асимптоматичната цьолиакия се наблюдава по-често при хора с псориазис в сравнение с общата популация. Някои доклади предполагат положителни ефекти от без глутенова диета, но не е ясно установено дали консумацията на глутен може да допринесе за възникване на псориазис.

Въпреки че липсват изследвания за строго вегетарианска диета, авторите предполагат, че диета, богата на плодове и зеленчуци, може значително да допринесе за подобрение на състоянието при псориазис.

Обсервационно проучване от 2015 г[1] установи, че тежестта на симптомите на псориазис е по-ниска при участници с по-голямо придържане към средиземноморска диета, която се характеризира с висока консумация на зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, риба, плодове, ядки и екстра върджин зехтин. Хората с псориазис са имали по-висок процент мастна маса и по-ниско придържане към средиземноморската диета като цяло, което може да посредничи за връзката между диетата и намалената тежест на симптомите.

Някои изследвания показват, че нискокалоричната кетогенна диета може да доведе до загуба на тегло и намаляване на хроничните възпаления, което може да бъде от полза за хората с псориазис. Авторите отбелязват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се сравнят ефектите на кетогенната и други диети върху симптомите на псориазис.

Етикети: диети, псориазис