Лечение на остеопороза и хранене при остеопороза: 14 правила

Моля, дайте своята оценка за статията:
(44 гласа, рейтинг 4.86 от 5)
Фитнес Диета

Какво е остеопороза? Как да лекуваме остеопороза и как да се храним при остеопороза?

Остеопорозата и остеопенията не са заболявания! Това е вярно! И фармацевтичните компании се молят никога да не го разберете. Обърнете внимание на официалното определение на остеопорозата във Wikipedia:

"Остеопорозата е прогресиращо метаболитно костно заболяване, което намалява костната плътност (костна маса на единица обем), с влошаване на костната структура. Скелетната слабост води до фрактури с лека или непрозрачна травма, особено в областта на гръдния и лумбалния гръбначен стълб, китката и тазобедрената става (наричани фрактури на чупливост)."

Фактите: Остеопорозата засяга повече жени, отколкото мъже. Слабите жени са най-застрашени от болестта. Пълните жени са по-малко застрашени. Болестта се среща и при мъжете, но по-рядко и само в късната им възраст поради мъжкия полов хормон тестостерон и това, че мъжете имат по-плътен скелет.

Остеопорозата не е болест, тя по-скоро се опитва да коригира дисбаланс в олганизма ни. И има едно просто нещо, което можете да направите, за да коригирате този дисбаланс. Да спазвате няколко прости правила за хранене и движение. Повече за тях малко по-надолу в нашата статия ...

Остеопорозата не е неизбежна. Всеки може лесно да го предотврати и да обърне процеса, без да приема лекарства. Всъщност доклад от клиниката Майо за 2006 г. казва, че над 37% от жените над 50 години не отговарят на истинските критерии за остеопороза и са поставени неправилно! 5 Вие един от тях ли сте?

Костите ви са "жива" тъкан, която може да се регенерира и укрепва, стига да знаете какво да правите. Всъщност 5-10% от цялата ни костна тъкан се подновява за една година!

Има едно просто нещо, което можете да направите, за да предотвратите напълно и дори да обърнете остеопорозата и то няма нищо общо с приема на опасни лекарства и скъпи добавки, промяна на начина ви на живот, правене на трудни упражнения или следване на невъзможни диети.

Това, което НЕ искате при лечение на остеопороза е:

Не искам да приемам лекарства с рецепта поради известните (и още по-лоши, неизвестни) странични ефекти.
Не искам да вземам скъпи хапчета за остеопороза и все още да продължавам да счупвам костите си.
Не искам да живея с болка.
Не искам да спазвам невъзможна диета с остеопороза.
Не искам да губя височина и плътност на костите.
Не искам да купувам скъпо оборудване за остеопороза.
Не искам да губя своята независимост и мобилност.
Не искам да живея със страх и тревожност заради остеопороза.

Какво искате при лечение на остеопороза:

Искам изцяло естествено лечение на остеопороза, което работи.
Искам да обърна остеопорозата, без да приемам никакви опасни лекарства.
Искам да разбера истинската истина за остеопорозата.
Искам да увелича здравето на костите си по естествен начин.
Искам да обърна загубата на кост без отрицателни странични ефекти.
Искам да живея безгрижен, дълъг и щастлив живот.
Искам да разбера ЗАЩО бях диагностицирана с остеопороза. Защо костите ми отслабваха?
Искам доказано средство за остеопороза, което се основава на надеждни научни изследвания.

Защо млякото е лошо

15 правила за лечение на остеопороза и какво да ям при остеопороза:

За лечение на остеопороза, спазвайте тези 15 правила, в тях няма нищо сложно, лесни са за спазване и всеки може да живее без особено усилие с тях.

1. Не се подвеждайте от рекламите на млекопроизводители, млекопреработватели и производители на сладкиши, че млякото е полезно! Също така, това че някой продукт съдържа мляко НЕ означава, че той е полезен!

Прясното мляко (и повечето от продуктите в които се съдържа прясно мляко), са доказано вредни! Вместо да си набавяте калций от прясното мляко, млякото прави точно обратното: то извлича калция от костите ви и го вкарва в кръвта, откъдето калция се изхвърля с урината!

Откъде идват разликите и защо толкова много хора смятат, че млякото е полезно?

Безопасно е само суровото, непастьоризирано био мляко! В пастьоризираното мляко се убиват много от ензимите които се съдържат в него и то от полезно, става вредно.

Можете да пиете безопасно само сурово, био мляко, в малки количества! В никакъв случай НЕ пийте пастьоризирано прясно мляко купено от магазина! Ако не можете да се откажете от млякото, заменете го с кисело мляко, то е много по-полезно за вашите кости и здраве, но не прекалявайте и с него. Дори кисело мляко употребявайте само в малки количества.

Също така, не слушайте баба си и дядо си, които ви казват да пиете мляко. Някога бабите и дядовците ни са пили естествено прясно мляко, био и непастьоризирано, затова и са били здрави. В момента България е на едно от ПЪРВИТЕ места в СВЕТА по процент на хора страдащи от остеопороза, въпреки че българите се убиваме да пием мляко и да ядем сирене! Този висок процент болни от остеопороза у нас, е главно заради традиционно високата употреба на млечни продукти в България.

Мога ли да ям кисело мляко с остеопороза?

Киселото мляко е по-полезно от прясното, но е полезно за болните от остеопороза само в много малки количества. Ако имате остеопороза, то НЕ приемайте по повече от половин кофичка кисело мляко на ден (150-200 грама), и то не всеки ден. Не забравяйте и че лактозата е по-малко в киселото мляко, но все пак е по-малко само с 20 до 30% (в сравнение с лактозата в прясното).

Какво да ядем при остеопороза?

Храненето при остеопороза трябва да съдържа храни богати на колаген, Витамин Ц, Витамин Д, риба и морски дарове, рибено масло и други полезни мазнини, плодове и листни зеленчуци, ядки - бадем, шам фъстък и орехи, избягвайте фъстъци и ленено семе. Полезни са и повечето пълнозърнести храни - кафяв ориз, овес, царевица, елда, ръж.

2. При остеопороза, намалете приема на сол, алкохол и напитки с кофеин като кафе и енергийни напитки! Кофеинът блокира усвояването на калция, затова не пийте кафе по всяко време на денонощието, избягвайте го в моментите в които се опитвате да си набавите калций. Повече за кофеина пише тук. А алкохола унищожава калия в организма и от там предизвиква изтъняване на ставния хрущял.

3. Не пийте вода от чешмата. Пийте минерална вода! Флуорът и другите химикали които се ползват за пречистване на чешмяната вода, повишават риска от фрактури на костите.

4. Не гответе и не топлете храната в алуминиево фолио. Така алуминият навлиза в храната и от там в кръвта и пречи на усвояването на калция. По този начин, алуминиевото фолио намалява костната ви плътност.

5. Не ползвайте пластмасови бутилки, съдове и кутии. Ползвайте стъклени или порцеланови съдове и бутилки!

6. Не приемайте захар и не пийте газирани напитки или поне намалете употребата им. Най-лоша от всички е Кола-та, особено стандартната Cola със захар. Тя съдържа фосфорна киселина, която разтваря калция и другите минерали. А в комбинация с кофеина и захарта, действието на фосфорната киселина е още по-силно.

7. Печете се на слънце, ако не е възможно, ползвайте солариум. Това ще повиши много нивата ви на Витамин Д, а той е много важен за усвояването на калция.

8. Не седете за дълъг период от време! Движете се и спортувайте. Седенето на стол дълго време не е здравословно за вашите кости и тазобедренна става! Стоенето прав, ходенето и спортуването, са много по-здравословни - факт.

9. Спете колкото можете повече. Сънят е здраве!

10. Не дръжте телефона си и други електронни устройства в близост до тялото си за дълъг период от време. Изследванията доказват, че хората които държат телефона си дълго време в джоба си, имат по-слаби кости.

11. Ползвайте по-малко химия у дома. Особено за почистване. Химикалите са вредни не само изобщо за здравето ни, но и за костите.

12. Пазете се от травми при физически упражнения. Най-добрата кост, е тази която още не е чупена.

13. Научете се как да комбинирате храните, напитките, минералите и хранителните добавки. Понякога да пиете нещо полезно в комбинация с друга полезна храна или друга напитка, блокира усвояването на някои съставки и води до нещо недотам полезно.

Примери за комбиниране на храни, минерали и добавки конкретно за остеопорозата:

1. Колагенът се усвоява много по-добре, когато се приема в комбинация с Витамин Ц.
2. Препоръчително е калцият да се съчетава с витамин D и да се приема с храна.
3. Не се препоръчва да се комбинира прием на калций с алкохол и кофеинови напитки.
4. Не се препоръчва да се комбинира прием на калций с магнезий! Широко рекламирани продукти които са комбинация от калций, магнезий и цинк като "Калмацин" и "Калмацин Форте", просто няма как да работят добре. Те съдържат три полезни съставки, но ефективността на тези три минерала в комбинация заедно, е много ниска. Магнезият е калциев антагонист, което означава, че се конкурира с калция за абсорбиране и реабсорбиране от бъбреците, както и за навлизане в клетките. Поради това си действие Магнезият е наречен "природен блокер на калциевите канали". Всичко което трябва да знаете за магнезия.

14. Алкализирайте организма си. Високата киселинност на организма води до възпаления и болки в ставите. Което може лесно да бъде избегнато като възстановим и поддържаме нашия алкално киселинен баланс с употребата на алкални храни и напитки.

15. Търсите лекарство за остеопороза? Избягвайте повечето "лекарства за остеопороза"! Например Бисфосфонатите които са лекарства и се рекламират за лечение на остеопороза, като Fosamax, Actonel, Boniva, Reclast и други. Те спират образуването на нова кост и ви оставят със стари изсъхнали и чупливи кости, които са по-податливи на счупване. Да, костите ви може да станат по-твърди и по-плътни, но те също ще бъдат по-сухи и чупливи.

Топ световни изследователи са открили, че повечето лекарства за остеопороза могат да направят костите по-крехки, всъщност тези "лекарства" увеличават риска от фрактури. "Много хора вярват, че тези лекарства са изграждащи костите, но доказателствата показват, че всъщност са втвърдители на костите и костите могат да станат чупливи", пише д-р Сюзън М. Отт в "Annals of Internal Medicine" през 2004 г.

Мислете с главите си! Ако огънете суха и твърда клонка или влажна и гъвкава - коя първо ще се счупи? Активната съставка на лекарствата за остеопороза с рецепта (Fosamax, Actonel, Boniva) е бисфосфонат. Това е съставка, която се използва в перилни препарати, торове и промишлени смазочни материали. Вие бихте ли сложили това в тялото си??? Аз не!

На всеки 100 души, които приемат подобни лекарства за остеопороза, 10 могат да получат остеонекроза на челюстта - болезнено състояние, което кара челюстната кост да се зарази, да изгние и в крайна сметка да умре като доведе до частична или пълна загуба на челюстната кост.

Според неотдавнашна статия на Consumer Relations (февруари 2007 г.), Merck, производителят на Fosamax, е отделил 48 милиона долара за създаване на отбранителен фонд за съдебни дела, свързани с изтощаващите странични ефекти на Fosamax. Знае ли компанията Merck нещо, което широката общественост и ние не знаем?

Е, сега вече знаете как да се борите с остеопорозата. Спазвайте тази проста диета, движете се, печете се на слънце, не приемайте лекарства и ще преборите това болестно състояние много бързо.

Използвани източници:

Надяваме се да сме ви били полезни с тези полезни факти за лечение на остеопорозата в нашето кратко ръководство. Бъдете здрави!

Етикети: остеопороза