Нуждаете се от много калории за изграждане на мускули

Моля, дайте своята оценка за статията:
(1 глас, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Хранителен мит 6: Нуждаете се от огромно превишение на количеството калории за изграждане на мускулите

Това е друг стар мит за културизъм, който отказва да умре. Когато погледнете растежа на мускулите на клетъчно ниво от реалистична гледна точка, ще видите, че тя се извършва с болезнено бавен темп. Това е разочароващо и жалко, но за съжаление е тъжната истина. Затова разберете, че ако превишите с много количествата калории които са ви неоходими, ще натрупате предимно мазнини.

Защо е така и какъв е правилният начин на прием на калории за качване на мускулна маса? Колко чисти мускули на месец може да качи човек?

След първите две години, от тренировките Ви обикновено ще има ползи, които обаче ще се постигат с темпото на охлюв. Качване от един килограм на месец реална, солидна мускулна тъкан, без да качвате мазнина - това е изключителен напредък за някой, който е тренирал правилно повече от три години! Знам, че звучи като много миниатюрен напредък, но когато осъзнаете, че две години от този момент натам, може да имате още двадесет и четири кг мускули (над тези които имате в момента), ще видите, че това е доста впечатляващо.

За потвърждение отидете при местния месар и проверете как изглеждат двадесет и четири килограма чиста пържола.

Сега, представете си, че мускулите ви се разпространяват равномерно през раменете, ръцете, гърдите, гърба и краката. Не е твърде зле, ако ме питате. И колко хора всъщност са направили този вид напредък след първите няколко години тренировка? Вероятно малцина. Те циклират назад и напред между омазняването и орелефяването и обикновено свършват... никъде.

Само поради тази проста причина трябва да разберете защо нямате напредък - трябва да приемате около 1000 калории на ден за вашата поддръжка. Така ще успеете да натрупате мускули в размер на един килограм, на човек, за месец, което ще достигне 30 грама на ден. Според вас от колко още допълнителни калории смятате се нуждаете, за да се изгради допълнително 250 грама мускул на ден? Отговорът е - не много. Разбира се трябва да е повече от това, което изгаряте, със сигурност, но не значително повече от това.

Вероятно в момента съжалявате, че давате всички тези пари за допълнителни храни и прахове за наддаване на тегло. Не се притеснявайте, и аз съм в същия кораб като вас.

За да получим още истински доказателства защо този мит е толкова нелеп - нека да разгледаме затворниците. Винаги, когато видите кадри на затворници, които работят, винаги виждате много момчета. Аз мога да ви гарантирам, че тези хора не се хранят с огромен калоричен излишък всеки ден. Едва ли. Всъщност обсъдих това лично с няколко затворници и те казаха, че всеки затворник ще бъде щастлив да получи 2000, ниско качество калории на ден. Техните мускули се изграждат единствено от тренировките и стават по-силни. Накратко - нищо повече от индуцирана от работата хипертрофия. Също трябва да се отбележи, че средният затворник има по-високо ниво на тестостерон от средния човек на улицата.

Което доказва това, което винаги съм казвал, че това, от което наистина се нуждаят хората е повече тестостерон, а не повече калории. (Ще се разгледаме как да увеличите нивото на тестостерона си естествено, след малко).

Като второ доказателство, нека да погледнем хората, които се състезават с вдигане на тежести, тежък клас. Има много по-леки физически момчета, които в крайна сметка, след много години тренировки, успяват да преминат в по-тежък клас. Фактът, че те са станали толкова много по-силни е скрит в техния мускулен растеж, който им е помогнал да минат в по-тежка категория, въпреки че те също са на диета, за да останат в категорията си.

Това е доказателство, че не само чрез силови тренировки може да станете по-силни, а също и с повече растеж на мускулите, с калоричен излишък или не (разбира се, че това ще се случи много по-бързо с лек калоричен излишък).

Има подобни случаи за това навсякъде, да речем и във футбола може да срещнете футболисти с големи крака. Тези футболисти, а и хората, които работят тежък физически труд обаче никога не са увеличавали приеманите калории на ден умишлено и въпреки това наддават мускулна маса с дефицит на калории. Накратко - техните муслуки се поддържат от ежедневното им натоварване. В крайна сметка прогреса спира за футболния играч и за работника, тъй като започва да се проявява принципа на постепенното претоварване.

Те правят прогрес в началото, въпреки че не ядат каквото "трябва" и каквото се изисква за мускулен растеж, но прогреса спира веднъж, след като тялото привикне на натоварването. Единственият начин да се предизвика допълнителен растеж на мускулите ще бъде, ако футболистите увеличат своя тренировъчен обем или дори тренират с жилетка с тежести. Работникът пък ще трябва да работи повече на дневна база или да увеличава средното си натоварване. Но независимо от това, първоначалните увеличения на размера, които те правят, доказват, че да има калоричен излишък не винаги е изискването за мускулен растеж.

Накрая ще се спрем на гимнастичките. Ако сте ги виждали на Олимпиадата - всички те притежават изваяни от мускули физики, въпреки факта, че те са ... е, добре, те са просто тийнейджърки! Това означава, че те нямат ултра високи нива на тестостерон, нито пък се обучават от професионалисти бодибилдъри и НЕ се хранят на всеки 2-3 часа. Вероятно ядат повече от нормалните тийнейджърки, но последното нещо, което искат или са се опитвали да направят е да наддават тегло. В този случай - мускулният растеж е придобит следствие на обемът и честотата на тренировките, които стимулират мускулния растеж. Това е доказателство още веднъж, че натоварването в салона или залата е по-важно, от натоварването в кухнята.