Избягвай подсладители: действие на подсладителите върху инсулина и психиката ни

Моля, дайте своята оценка за статията:
(13 гласа, рейтинг 4.85 от 5)
Фитнес Диета

Как действат нискокалоричните подсладители и подсладителите без калории върху освобождаването на инсулин и дебелеенето? Пречат ли на диетите за отслабване и дояжда ли ни се още повече сладко, след прием на подсладени с подсладители напитки и десерти?

Мислите си, че можете да си похапвате сладко, без да дебелеете като приемате само нискокалорични подсладители? Не, не можете!

Ядете сладкиши с подсладител, пиете кафето и чая си със стевия, захарин или ксилитол, дъвчете дъвки с нутрасуит, не се ограничавате от тях и си мислите, че живота е прекрасен?

Ако мислите, че сте хитри и ще можете да си хапвате сладко без калории и без да качите нито грам мазнини към тялото си, няма да се получи.

Отговора е в нашата психика, но и във факта, че тялото ни вдига нивата на инсулин дори от подсладителите с нула калории. Което се потвърждава от няколко научни изследвания, проведени върху голям брой хора. И да си мислите, че всичко това работи по един начин върху всички изследвани, а вие сте различни от тях? Не, няма шанс да сте Супермен :)

Накратко: Избягвайте да приемате сладки храни и напитки. Без значение дали са подсладени със захар, мед и друг естествен подсладител или са подсладени с нискокалорични подсладители като стевия, аспартам и други.

Защо да избягвате подсладителите?

Защото някои подсладители също вдигат нивата на инсулина, а най-лошото е, че доказано ни пристрастяват към това да ни се яде още повече сладко!

Резултатите от изследванията - кой подсладител колко вдига инсулина:

  • Сукралоза: 20% по-високи инсулинови нива.
  • Аспартам - 0%.
  • Захарин - много леко повишение на инсулина.
  • Калиев ацесулфам (Acesulfame potassium, Ацесулфам калий, известен и като ацесулфам K или E950) - огромно повишение на нивата на инсулин от 114-210%.

Българска народна поговорка: "Апетита идва с яденето". Същото е валидно и за сладките неща: Когато хапнеш нещо (сладко), ти се дояжда още повече!

Да се ядат сладкиши и да се пият газирани напитки, дори да са с подсладители НЕ е добре за фитнес цели, а също и за която и да е диета. Защо: Доказано е с научни изследвания на големи групи хора, че когато приемаш сладки неща овкусени с подсладители (напитки, храни и дори спортни продукти като протеин и аминокиселини), организма ни очаква инсулинов отговор, тоест, тялото ни си мисли, че приема въглехидрати и се подготвя за нещо сладко, като отделя инсулин още преди да си ял и пил каквото и да е.

Ето как работи вдигането на инсулина след прием на нещо подсладено

Цитирам оригиналното изследване: "Small amounts of insulin are also released before any sugar enters the bloodstream. This response is known as cephalic phase insulin release. It is triggered by the sight, smell, and taste of food, as well as chewing and swallowing". Превод: Малки количества инсулин също се освобождават, преди каквато и да е захар да влезе в кръвта. Този отговор е известен като освобождаване на инсулин в цефалична фаза. Задейства се от зрението, миризмата и вкуса на храната, както и от дъвченето и преглъщането.

В статията тук ги има и линковете към изследванията, няколко на брой: https://www.healthline.com/nutrition/artificial-sweeteners-blood-sugar-insulin

Когато след прием на подсладена храна, тялото ни не получи очакваните бързи въглехидрати, се получава обратния ефект - приисква ти се още повече да хапнеш сладко. Честно казано, тествал съм същото и върху себе си - в продължение на години всеки ден на закуска в храната приемам 1 доза подсладен протеин и всеки ден вечер ми се яде сладко и си хапвах, признавам си. Когато чистя мазнините, обикновено пролетта или лятото, протеина който приемам е неовкусен и без подсладители и тогава просто не ми се яде сладко - не се ограничавам, просто напълно забравям за него и не изпитвам никаква нужда да го консумирам.

Тук може би силно влияе и психиката на човека и волята му - това вероятно би било различно при всеки човек. Но поне при мен е 100% вярно: когато хапна нещо сладко, ми се дояжда още повече. Да не ям нищо сладко е много по-безопасно, защото просто не ми се дояжда изобщо.

Чудите се дали напълно да се откажете от подсладените продукти или просто да ги намалите?

Всеки избира за себе си. Но си спомнете, че цигарите постепенно не можете да ги откажете - много по-лесно е да ги спрете веднъж завинаги. Същото е и със сладкото.

Ако тази промяна е твърде голям скок за нивото ви в момента и все още искате да приемате подсладители, то поне изберете по-малкото зло - всички подсладители са тук - с техните данни, сладост и калории.

Етикети: подсладители, инсулин