Палмово масло: вредно или полезно?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(11 гласа, рейтинг 4.73 от 5)
Палмово масло: Вредно или полезно е палмовото масло Фитнес Диета

Вредно или полезно е палмовото масло?

Трябва да се прави разлика между натуралното палмово масло и хидрогенираното палмово масло - това са два различни по качество продукта, въпреки че хидрогенираното се произвежда от натуралното. Натуралното палмово масло - "virgin palm oil" дори е полезно, а хидрогенираното е вредно за здравето.

Натуралното палмово масло не е толкова лошо, стига да не се прекалява с него! И може да се ползва дори за фитнес цели. Подробности и проучвания можете да прочетете тук: https://www.healthline.com/nutrition/palm-oil

Още по темата има и тук: https://www.webmd.com/diet/palm-oil-health-benefits

Фактите: Натуралното палмово масло е полезно за косата и кожата, има витамин Е в него и помага за по-доброто усвояване на витамн А. Освен това е евтин източник на калории от мазнини, които са необходими и във фитнеса. То е много подобно на стандартното слънчогледово олио, което всички ние сме консумирали с години, а някои от нас и с десетки години.

Минусите са, че дори натуралното палмово масло повишава лошия холестерол, но добрата новина е, че ако се приема в малки количества, отрицателни ефекти за здравето на човека просто няма. Примери: Протеинов бар 60 грама с 3% съдържание на палмово масло. Ще приемете под 2 грама палмово масло. Порция фъстъчено масло 50 грама с отново 3% съдържание на палмово масло - ще приемете около 1.5 грама палмово масло.

Сериозно ли мислите, че това ще навреди на здравето ви? Да изядете 20 грама сготвен агнешки или телешки мозък би покачило много повече холестерола ви и би навредило много повече на здравето ви.