Изкуствени подсладители: нула калории, но на каква цена?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(2 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

На пръв поглед изкуствените подсладители може да изглеждат като перфектното решение. Нула калории се равняват на нулево чувство за вина, нали? Вашето тяло и червата обаче не ги изчисляват по този начин. Тези изкуствени подсладители може и да нямат калории, но оказват дълбок ефект върху храносмилателната ви система и то не в добрия смисъл.

Изкуствените подсладители, като захарин, сукралоза и аспартам, преминават през тялото, без да се усвояват или абсорбират. Ето защо храните и напитките, съдържащи тези химикали, могат да отчитат нула калории. Тялото може да не смила или абсорбира изкуствените подсладители, но това не означава, че те нямат никакъв ефект върху храносмилателния тракт. Всъщност тези нулеви калории струват огромни разходи за цялостното здраве.

Ето изследване как подсладителите също вдигат инсулина и още по-лошото е, че пристрастяват още повече към приема на сладки храни и напитки.

Учените са установили, че преминаването на изкуствените подсладители през храносмилателния тракт може драматично да повлияе на нормалната чревна микрофлора. Организмът не ги усвоява директно, но те влияят върху състава и функционалността на микробите в червата, които играят ключова роля в храносмилането и цялостното здраве. Когато микробният баланс на червата е нарушен, някои критични функции, като усвояването на определени витамини, устойчивостта към вредни дрожди и бактерии, могат да пострадат.

По същество изкуствените подсладители имат вредно въздействие върху функцията на храносмилателната система, което се отразява на това как се преработва захарта. Тези, които са използвали изкуствени подсладители, могат да се възползват от ежедневен пробиотичен режим, за да подпомогнат възстановяването на баланса на потенциално увредения храносмилателен тракт.

В едно изследване доброволци, които обикновено не са консумирали изкуствени подсладители, са получавали дневна доза от подсладителите в продължение на пет дни. Само за този кратък период от време доброволците са развили значително по-слаб глюкозен толеранс. Глюкозният толеранс се отнася до това колко добре организмът е в състояние да регулира кръвната захар, а лошото представяне може да доведе до заболявания като диабет тип 2.

Може би най-неприятната част е, че изкуствените подсладители с нулево съдържание на калории често се промотират на хора с диабет, защото не съдържат захар. Въпреки че, за диабетиците е важно да контролират приема на захар, замяната на захарта с химически алтернативи всъщност би влошила проблема. Метаболитното разстройство, причинено от изкуствените подсладители чрез промяна на чревните микроби, всъщност може да причини затлъстяване и диабет, а те са били разработени, за да ги предотвратят на първо място.

Всъщност, ако погледнете историческите времеви рамки, навлизането на изкуствени подсладители в храните и напитките в САЩ съвпада с драматични увеличения на затлъстяването и диабета. Докато тези химически алтернативи са разработени, за да помогнат за намаляване на консумацията на захар – те всъщност могат да причинят непоносимост към глюкоза, диабет и затлъстяване. Когато са представени тези факти, става ясно, че предлагането на изкуствени подсладители като здравословна алтернатива на захарта е погрешно и вероятно животозастрашаващо.

Отказът от рафинираната захар може да бъде много труден, но като се има предвид колко вредна е тя, наистина си заслужава да се откажете, а замяната ѝ с изкуствените подсладители не е препоръчителна. За щастие натуралните подсладители, като стевия, тауматин, монелин, сироп от якон (Yacon Syrup), екстракт от Luo Han Guo, всъщност са полезни за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и фруктоза, и много меки (вижте тук стойностите на всички подсладители).

Ако сте от тези, които следят количеството калории в храната, може да използвате този калориен калкулатор за изчисляване на дневните ви нужди.

Изследванията са публикувани тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8156656/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6363527/

Етикети: подсладители