Какъв тип тренировка да избера?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(5 гласа, рейтинг 4.80 от 5)
упражнения в тренировка за цяло тяло Фитнес Диета

Типовете тренировки, са най-общо казано два вида: тренировка за цяло тяло или тренировка на специфична мускулна група - така наречените сплит тренировки. В тях влиза тренировката на специфична част от тялото - горна или долна част на тялото, крака, ръце, гръб, гърди и друго по-малки мускулни групи. Основните мускулни групи и упражнения за трениране на цялото тяло са в картинката вдясно. Какъв вид да изберете?

1. Ако сте начинаещ, изберете: Тренировка за цялото тяло.

Обикновено тренировката за цялото тяло е най-добрия начин да започнете да развивате спортна форма и да имате балансирана физика, докато сплит тренировките са начинът да надградите силово поставените основи.

2. За по-големи мускули, изберете: Сплит тренировки.

Ако целта Ви е да увеличите силата и мускулната си маса, изберете сплит тренировките. Те са ефективен начин да натоварите и оформите определени групи мускули. Ако обаче просто искате да подобрите здравето си и включвате силови упражнения в програмата си, по-добре изберете тренировките за цялото тяло.

3. Ако нямате време, изберете: Тренировки за цялото тяло.

Сплит тренировките са супер за всеки, който може да отдели достатъчно време да тренира пет пъти седмично. Ако обаче имате на разположение до 2-3 дни и то с ограничено време, тренировките за цялото тяло са по-добра инвестиция. Кросфит, например, е добър вариант.

4. Ако сте контузени: Сплит тренировки.

Ако се възстановявате от контузия или все още изпитвате проблеми в определена част на тялото, заложете на сплит тренировките. Така ще можете да натоварвате мускулите около засегнатата област без да я наранявате и докато контузията отшуми, ще можете да обърнете внимание на други изоставащи мускулни групи.