Глутамин - аминокиселина

Моля, дайте своята оценка за статията:
(7 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Глутамин (glutamine). Глутаминът е основна аминокиселина която навсякъде се препоръчва да се пие по много, но изпробвали ли сте я сами? Ако сте напреднал във фитнеса и се храните добре, тествайте за 1-2 месеца със и без глутамин и ще забележите, че няма разлика. Така ще се досетите, че ако приемате често протеин, ако пиете достатъчни количества протеин на ден (високопротеинова диета), можете спокойно да си спестите парите за Глутамин и да не го купувате - със или без него резултатът ще е почти същият.

Тоест, ако не приемате много протеин, глутаминът ще ви помага за по-добри резултати, но ако приемате достатъчно протеин, то вече сте си набавили глутамина и излишъка който приемате в повече не ви дава нищо повече от това, че прахосвате парите си.

Затова, хората които пият протеин преди тренировка, нямат нужда от Глутамин по време на тренировката. Предимство от прием на Глутамин ще получат най-вече хората които тренират на гладно, на празен стомах.

Глутаминът има и още едно предимство: той е ефективен при възстановяване на чревното здраве. Ако сте с храносмилателни проблеми, пийте 10-20 грама Глутамин четири пъти на ден в продължение на пет дни, последвано от поддържаща доза от 5-10 грама, два пъти на ден на празен стомах.

Откъде да купя евтин Глутамин?

В този онлайн магазин има ниска цена за Глутамин на MyProtein - най-големия производител на хранителни добавки в Англия. Цена от 20 лева за 500 грама Glutamine и цена от 38 лв за един килограм.

Ресурси:
http://seannal.com/articles/supplementation/glutamine-benefits.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11533306