Кето диета: какви хранителни добавки си струва да приемате?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(19 гласа, рейтинг 4.79 от 5)
Фитнес Диета

Какво представлява кето диета?

Кето диета е уникален хранителен модел, който изисква определен състав на хранене. Същността на кето диетата е да се намали значително снабдяването с въглехидрати и да се замени с мазнини, което да доведе тялото в състояние на хранителна кетоза. Това изключително метаболитно състояние се характеризира с получаване на енергия не от глюкоза - какъвто е случаят с традиционната диета, а от мастни киселини, както и чрез синтезиране на кетонни тела. Въвеждането на хранителна кетоза позволява ефективно изгаряне на мазнини, нормализиране на нивата на кръвната захар и инсулин, както и подпомагане на терапията на много хронични заболявания. Както при всяка елиминационна диета, която изключва консумацията на широка група продукти, е необходимо правилно да се организира менюто и да се приложи план за прием на хранителни добавки, за да се избегнат дефицити на определени витамини и минерали.

В традиционната диета - и в много от нейните разновидности, модифицирани за отслабване - въглехидратите са основният източник на енергия. Най-често те съставляват около 50 - 60%, протеините осигуряват около 15 - 20%, а мазнините - 20 - 25%. При кето диета пропорциите на макронутриенти са напълно различни. Мазнините са основни 70% до 80% от дневните калории, а останалите 25% са за протеини и изключително малко количество въглехидрати под 5%. Какъв е смисълът да ядете толкова много мазнини? Значително намаляване на въглехидратите в диетата кара тялото да започне да търси друг източник на енергия. Това е процес, който изисква време, промяната на обмяната на веществата не става за ден-два, това е процес и се нарича кето адаптация. Естествено е в периода на адаптация организма да се бори и човек изпитва негативните странични ефекти на кето диетата. За да избегнете и максимално да смекчите неразположенията, като главоболие, гадене, липса на енергия е добре поетапно да включите хранителни добавки подходящи при кето диета.

Кои Хранителни добавки са необходими при кето диета?

Кето диетата значително намалява консумацията на въглехидратни източници като пълнозърнести храни, плодове и много зеленчуци. Това може да представлява риск от развитие на хранителни дефицити. Такава радикална промяна в хранителните навици, особено когато кетогенната диета се използва самостоятелно, без подкрепата на диетолог, може да бъде свързана с влошаване на здравето. Включването на подходящи хранителни добавки може да помогне за намаляване на досадните симптоми, съпътстващи периода на влизане в състояние на кетоза. Това не е единствената полза от използването на хранителни добавки. Диетичните добавки по време на кето диета могат да намалят риска от хранителни дефицити, особено на витамини и минерали, като фолиева киселина и магнезий. Правилно подбраните хранителни добавки също подпомагат храносмилателните процеси и осигуряват правилното функциониране на храносмилателната система, както и подпомагат мускулната работа и регенерацията след тренировка при физически активни хора.

Най-мощното съвременно оръжие са тези Хранителни добавки при кето диета съдържащи goBHB (бета-хидроксибутират). Това е патентована, невъглехидратна енергийна съставка, наречена кетонно тяло. Когато сте на диета с много ниско съдържание на въглехидрати или когато гладувате, черният дроб превръща мазнините в кетони, които служат като алтернативен източник на енергия за мозъка, сърцето и мускулите. goBHB помага за прехода към хранителна кетоза. Когато тялото преминава от изгаряне на въглехидрати към изгаряне на мазнини, може да се почувствате уморени и умствено замъглени от „кето грипа“. Хранителните добавки с goBHB ще ви дадат енергия в точния момент, за да избегнете кето грипа през този преходен период. Хранителни добавки при кето диета не са скъпи и можете да намерите на сравнително ниска цена от Fitnessdobavki.bg! Естествено с безплатна консултация и експертна помощ.

Ето и още няколко важни фитнес добавки с които ще минете през "кето бурята" без проблем! Въвеждането на тялото в състояние на кетоза не променя нуждата му от основни микроелементи. Елиминирането на въглехидратите от вашата диета изключва много храни, които съдържат съставки, които са от съществено значение за вашето благосъстояние и функциониране. Разберете кои витамини и минерали са полезни хранителни добавки, докато сте на кето диета.

1. Електролити. Добавяне на минерали е в основата на правилно използваната кето диета. Това е особено важно през първите няколко седмици на кето диета, защото тогава тялото ви се адаптира към много малкото количество въглехидрати, което консумирате. Най-честата причина за неразположение не е ниското ниво на глюкозата, а дехидратацията и драстичното намаляване на нивото на електролитите и минералите. Ето защо, преди да започнете кето аптация, трябва да се погрижите за поддържане на водния и електролитния баланс и да се придържате към този добър навик непрекъснато, през цялата кетогенна диета. Ниското съдържание на въглехидрати при диета с високо съдържание на мазнини кара бъбреците да се отърват от излишната вода, да преминат в диуретичен режим и да премахнат натрупаните минерали и електролити заедно с урината.

Именно тези елементи контролират функциите на нервните клетки и мускулите и поради това ниските им нива (особено натрий и калий) могат да доведат до симптоми (известни също като кето грип) като: главоболие и умора. Същите симптоми могат да се наблюдават при прекомерно физическо натоварване при спортисти. Доказано е, че добавянето на изгубени минерали значително намалява симптомите на кето грипа и дори може да помогне да се избегнат изобщо. Това е особено важно в случая на хора, които тренират интензивно, които изпитват още по-големи загуби на течности и минерали в резултат на изпотяването.

2. Натрий. Правилното количество натрий в организма е от съществено значение за правилното функциониране на нервите и мускулите. Капацитетът на натрия за задържане на вода също го прави критичен за поддържането на баланса на другите електролити. Повечето популярни диетични модели насърчават намаляването на солта, но за кетогенната диета е точно обратното! Поради значителната загуба на мускулен гликоген, а оттам и на вода, запасите на този елемент значително намалява. Особено в началото на кето-адаптацията, когато загубите на вода са най-големи. Най-ефективният и лесен начин за добавяне на натрий е просто добавяне на сол към вашата храна или напитка на около 7-10 грама на ден (около 2 чаени лъжички).

Много добро решение, което ви позволява до известна степен да попълните гореспоменатите недостатъци, е просто - домашно приготвен бульон. Търпеливо приготвената костна отвара е отличен източник на минерали и съединения, които са изключително ценни по време на кето-адаптация. Пиенето на няколко чаши бульон на ден с хималайска сол (солта - NaCl - е много добър източник на натрий, молекулата му съдържа до 50% от него) може значително да подобри вашето благосъстояние както по време на кето адаптация, така и да подпомогне кето диета през цялото времетраене.

3. Магнезий. Магнезият е минерал, който е от решаващо значение за повечето реакции на организма. Действайки като кофактор на вътрешните процеси - той увеличава енергията, регулира нивата на кръвната захар и подпомага имунната система. Изследванията показват, че поради употребата на лекарства, които намаляват обема на магнезия, консумацията на преработени храни и съставки, които намаляват съдържанието на този елемент, неговият дефицит засяга значителна част от населението. Поддържането на правилното количество магнезий при кетогенна диета е още по-важно, тъй като повечето от храните, съдържащи този елемент, като бобови растения (боб) и плодове, съдържат и много въглехидрати. А тези храни се консумират в незначителни количества или изобщо ги няма в дневното Ви меню при Кето диета!

Зареждането с магнезий може да помогне за намаляване на мускулните спазми, затруднено заспиване, раздразнителност и промени в настроението. Влияе и върху правилния хормонален баланс. Той облекчава или елиминира симптомите, които често придружават хората, преминаващи към кетогенна диета. За да увеличите предлагането на магнезий заедно с диетата, си струва да консумирате храни с ниско съдържание на въглехидрати с относително високо съдържание на този елемент, като спанак, тиквени семки, скумрия, авокадо и зелени, листни зеленчуци. Най-добрата форма на хранителна добавка с този елемент са неговите органични соли - глицинат или цитрат в количество от 300-600 mg на ден.

4. Калий. Калият определя правилното функциониране на нервната система и оксигенацията на мозъка, също така подобрява способността да мисли и да се концентрирате. Влияе на правилното функциониране на мускулите, влияе и на водния и киселинно-алкалния баланс на тялото. Също така помага за „разграждането“ и използването на консумираните въглехидрати и изграждането на протеини. Правилното доставяне на този минерал трябва да бъде между 1000 - 3000 mg на ден. На 100 г от даден продукт най-добрият източник на калий са продукти с високо съдържание на въглехидрати - сушени кайсии и картофи. Други известни източници на калий са: сушени смокини, банани, картофи, целина, киви, домати, грейпфрути, стафиди, ябълки, цитрусови плодове, зелени листни зеленчуци. Всички те са ви забранени, когато сте на кето диета.

Ето защо, докато сте на такава диета, не забравяйте да ядете ядки, листни зеленчуци, авокадо, сьомга и гъби, богати на този елемент. Прием на хранителни добавки се препоръчва да се консумират 800-1200 mg калий на две порции (сутрин и вечер), за предпочитане под формата на най-често срещания хлорид или цитрат. Важното е, че адекватното снабдяване с калий е също толкова важно, колкото и приема на натрий, тъй като усвояването им е взаимозависимо. Затова е добра идея да се доставят и двата елемента едновременно.

5. Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини имат широко документиран противовъзпалителен ефект, намаляват риска от сърдечни заболявания и предотвратяват психични разстройства. Доказано е, че диета, богата на omega 3 и тяхното добавяне предотвратява появата на симптоми, свързани с диабет тип II, затлъстяване и автоимунни заболявания (напр. Болест на Хашимото), а също така облекчава съществуващите симптоми, причинени от хронично възпаление. Допълването с омега-3 киселини е особено полезно за хората на кетогенна диета, тъй като може да помогне за поддържането на правилното съотношение на омега-3 към 6. Освен това добавките с omega-3 могат да увеличат полезните ефекти на кетогенната диета върху цялостното здраве на тялото. Намалява вероятността от възпаление и понижава нивото на рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Доказано е, че хората след кетогенна диета, допълнена с омега-3 мастни киселини от масло от крил, имат по-ниски нива на триглицериди, инсулин и възпалителни маркери. Когато избирате добра омега-3 добавка, най-добре е да посегнете към реномирана, доказана марка като Now Foods, която осигурява най-малко 500 mg EPA и DHA на порция от 1000 mg. С увеличения прием на омега-3 също трябва да се включи допълнено с допълнителни количества витамин Е (за да се предотвратят реакциите на свободните радикали, възникващи в процеса на влошаване на мазнините). Всички ползи от най-често приемания продукт с Омега-3 - рибеното масло са тук.

6. Витамин D. Витамин D е от съществено значение за правилната експресия на над 900 гена. Основната функция на витамин д е да поддържа правилния метаболизъм на калций-фосфатите, да стимулира абсорбцията на калций от стомашно-чревния тракт и да осигури подходящи условия за костна минерализация, развитие и функциониране. Известно е обаче също , че ниското ниво на метаболит на витамин D (25OHD-калцидиол) е свързано с инфекция на горните дихателни пътища. Добавките с този витамин имат защитен ефект върху дихателната система. Кето диетата не е непременно свързано с повишен риск от недостиг на витамин D, но тъй като недостиг на витамин D е по принцип често срещан, допълнителна добавка на това съединение е определено е добра идея.

7. Фолиевата киселина регулира работата на ендокринната система, генната експресия, както и нашето настроение. Витамин б9 може да бъдат намерен в листни зеленчуци като спанак и зеле. В кето диетата, поради голямото намаляване на растителните продукти, съдържащи въглехидрати, си струва да се допълни фолиевата киселина - за предпочитане под формата хранителна добавка Now Foods В-50, съдържащ и други витамини от група В комплекс.

8. Селен - при кето диета дефицитът на селен е доста често срещан, въпреки че ядките, съдържащи го в големи количества, както и рибите като рибата тон са важен компонент в кето менюто. Селенът подобрява имунитета, поддържа кръвоносната система и стимулира кръвообращението. Струва си да се помисли за добавянето му при кетогенна диета.

9. Биотин (витамин В7) - много важна съставка за нашето тяло, особено при кето диетата - подпомага обработката на мастни киселини. Неговия дефицит се проявява, наред с другото, със суха кожа и коса, както и хронична умора. Храни които съдържат биотин са соя и бирена мая. При кето диета можете да включите храни, като жълтъци, сардини, черен дроб и орехи. Добре е обаче да се погрижите за неговото допълване под формата на хранителна добавка, като се има предвид, че той е полезен за здравето и сияйния вид на кожата и косата.

10. За да улесните организма да влезе в състояние на кетоза, можете да приемате хранителни добавки с кетогенен потенциал. Такава добавка е MCT масло, което е източник на средноверижни мастни киселини. Средноверижните мастни киселини отиват директно в черния дроб, където се използват като енергиен източник за образуване на кетонни тела. В допълнение, MCT мастните киселини са отличен източник на енергия, което ще бъде особено оценено от физически активните хора. Кето диета изключва много продукти от дневното меню, това е предпоставка за хранителни дефицити на витамини и минерали. Те са изключително важни за човешкото тяло.

Трябва да сте запознати с рисковете и подводните камъни в Кето диетата, за да постигнете максимални резултати и да запазите и подобрите Вашето здраве. Затова си струва добавяне на витамини и минерали под формата на хранителни добавки. Поръчайте ги сега на ниски цени от Fitnessdobavki.bg - Хранителни добавки при кето диета!

Етикети: диети, хранителни добавки, кето