5 причини да пиете рибено масло (Omega-3)

Моля, дайте своята оценка за статията:
(53 гласа, рейтинг 4.81 от 5)
Omega-3 рибено масло Фитнес Диета

Защо да пиете рибено масло ли? Защото то съдържа Омега-3 - тялото ви ще ви благодари!

Има едва няколко хранителни добавки на пазара, които предлагат толкова много ползи, колкото рибеното масло. Независимо дали сте жена, мъж или дете, млади или стари и дали спортувате или не - със сигурност употребата му ще ви бъде от огромна полза.

Независимо дали искате да увеличите мускулната си маса и да свалите килограми, или сте се впуснали в търсене на правилния път, водещ към перфектно здраве и длъголетие - рибеното масло е добавка, която трябва да прибавите към ежедневната си диета.

Ето и какви са ползите при приема на рибено масло:

 1. Поддържа ставите и костите ви здрави.
 2. Поддържа нивата на добрия холестерол и поддържа сърдечно-съдовата ви система в добро здраве.
 3. Прави ви по-умни! То повишава настроението и концентрацията ви, защото Омега-3 мазнините са храна за мозъка.
 4. Повишава нивата на анаболните ви хормони - не само когато сте на диета.
 5. Омега-3 забавят процеса на стареене на организма ни.
 6. Рибеното масло е евтино. Най-добрия продукт (подробности отдолу) е толкова евтин, че всеки може да си го позволи - цената на 1 капсула от 1 грам е под 8 стотинки!

Пълнее ли се от Омега 3?

От Омега 3 мастните киселини не се пълнее! Точно обратното - те вдигат нивата на хормоните ви и ви правят по-жизнени и по-силни. От тях дори ще свалите мазнини, стига да не прекалявате - 2 таблетки по 1 грам рибено масло до 2-3 пъти на ден са достатъчни на нормалните хора, повече са нужни само на сериозни спортисти.

Какво представлява рибеното масло?

Рибеното масло е форма на мастна киселина, която се получава от тъканите на мазни риби. То съдържа Омега 3 киселини, включително ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина(DHA), които са изключително важни за здравето на човек, според всички проведени проучвания в областта.

Хората, които консумират редовно богато на мазнини месо от риба, в големи количества, се смята, че нямат нужда да приемат капсули рибено масло. Не забравяйте обаче, че много сортове риби съдържат високи нива на живак и други тежки метали, които също трябва да се следят в човешкото тяло.

Ако нивата на живак в тялото Ви станат прекалено високи, това може да доведе до големи проблеми, затова е много важно да спазвате баланс. Капсулите рибено масло в комбинация с консумацията на мазна риба, могат да ви помогнат да постигнете това, задоволявайки нуждите на организма Ви, без да Ви излагат на риск защото рибеното масло не съдържа тежки метали. Тоест, то е пречистен продукт, в който има само най-полезните съставки на рибата. За повече информация, прочетете раздела отдолу "Какво рибено масло да купя".

Качествените добавки с рибено масло на капсули предлагат много ползи за организма. Ето и четири от тях, за които е важно да знаете:

1. Поддръжка на нивата на добрия холестерол:

Консумирайки рибено масло Вие можете да подпомогнете уравновесяването на нивата на добрия холестерол в кръвта, тоест рибеното масло е много полезно за сърцето и за сърдечносъдовата ви система! Добавяйки 3-6 грама рибено масло на ден, ще спомогнете за правилното съотношение на HDL/LDL,а също и за здравословните нива на концентрация на триацилглицерол в организма (триглицериди). Ако започнете да използвате рибено масло по време на диета и консумирате и свежи плодове и зеленчуци, значително ще подобрите здравословното си състояние и благополучие.

2. Омега-3 поддържат костите и ставите ви здрави:

С напредването на възрастта, особено при жените, когато навлизат в менопауза и станартните нива на естроген и прогестерон в организма вече не са същите, костите може да започнат да изтъняват, а това води до остеопороза.

Множество проучвания са разглеждали последствията от приемане на дълговерижни полиненаситени мастни киселини, които се поемат от плътността на костите и подобряват калциевия баланс при жените в менопауза. Резултатите сочат, че тези хора, които приемат високи нива на рибено масло, силно подпомагат здравината на костите и ставите си.

Най-добрият начин да подпомогнете цялостното здраве на ставите и костите, е да се уверите, че приемате достатъчно калции, при това редовно, по време на диетата си. След като вече знаете това, ще бъде доста умен ход, от ваша страна, да започнете да обръщате внимание и на приема си на рибено масло.

Какво още? Важно е да се уверите, че приемате добро съотношение на Омега 3 с Омега 6 мастни киселини. Приемайки прекалено много Омега 6 и прекалено малко Омега 3, може да се поставите в риск от ниска костна минерална плътност. Затова продукти като фъстъчено масло (богато на Омега-6) и рибено масло (богато на Омега-3), започнаха да се купуват много повече през последните години

3. Рибеното масло ни прави по-умни и подобрява настроението:

Проучвания са доказали, че редовният прием на рибено масло може да подобри настроението ви. Диетите на повечето хора са изпълнени с преработени храни, които не са достатъчно качествени, за да подкрепят имунната система. Това единствено спомага за повишаването на стреса, което може да доведе до разтройства като депресия и тревожност. 

Консумацията на рибено масло подпомага отделянето и регулирането на нивата на серотонин в тялото, който се нарича още и "хормонът на щастието". Обикновено можете да се възползвате от серотонин след хранене с богата на въглехидрати храна, което всъщост е и причината да се чувствате отпочинали и спокойни. Именно затова, хората консумират храна богата на въглехидрати, когато се чувсвтват под стрес.

С консумацията на рибено масло по напълно естествен начин ще стимулирате отделянето на серотонин в тялото, което ще ви помогне да се справите със стреса.

4. Рибеното масло повишава нивата на анаболните ви хормони когато сте на диета.

Когато сте на диета с нисък прием на мазнини, нивата на анаболните ви хормони спадат и това води до катаболизъм - разграждане на мускули. Затова трябва да приемате мазнини, но когато сте ограничени в приема им, е изключително важно да приемате само полезни мазнини. А рибеното масло ви дава само полезни мастни киселини - това ви позволява да приемате необходимите количества мазнини и по този начин поддържа хормоналните нива.

Защо рибено масло се пие задължително от всеки мъж, който спортува?

Ако правите тежки тренировки, задължително трябва да приемате Омега-3 мазнини, за да предпазите ставите си. Тренировките ви може да не са във фитнеса, а навън, на пистата или на игрището - без значение дали спортът е силов, индивидуален или групов, Омега-3 мазнините ще предпазят ставите ви от износване. Ако сте на нискокалорийна диета за отслабване и орелефяване, то вероятно приемате много малко мазнини. За да гарантирате приема на минимално необходимите мазнини в организма си и за да поддържате нивата на хормоните си, трябва да приемате Омега-3 мазнини чрез рибено масло.

Защо мъжете трябва да предпочитат рибено масло пред ленено масло, сусам или други източници на Омега-3?

За разлика от лененото масло и някои други източници на Омега 3-6-9 мазнини, за мъжете се препоръчва приема предимно на рибено масло. Семената от лен, сусам и други подобни растения, съдържат фитоестрогени, които не са полезни за мъжете (повишават нивата на естроген).

За кого са подходящи Омега 3 капсулите с рибено масло?

 • Подходящо за деца! Вашето дете ще обикне перлите с рибено масло. Капсулите нямат неприятен вкус и миризма, поглъщат се лесно и са много подходящи за деца.
 • За спортисти и хора искащи да водят здравословен начин на живот. Колкото повече спортувате, толкова повече полезни Омега 3 мазнини трябва да приемате, за да предпазите вашите стави от износване и сърце от проблеми. Дуейн Джонсън - Скалата казва, че приема всеки ден по 9 до 12 грама рибено масло!
 • Омега 3 подобряват сърдечната дейност и функционирането на сърдечносъдовата система.
 • Рибеното масло е задължително за хора със сърдечносъдови заболявания. Омега 3 киселините подпомагат по-добрата проходимост на сърдечните съдове - вени и артерии и намаляват кръвното налягане. Разреждат кръвта и намаляват риска от инсулт и инфаркт с около 50%.
 • Рибеното масло е препоръчително да се приема от хора със ставни заболявания и остеоартрит. Ако искате да имате здрави стави и сухожилия, ТРЯБВА да приемате рибеното масло, то е много по-ефективно за лечението на ставни болки дори от лекарствата!
 • Омега-3 мастните киселини намаляват симптомите на скованост на ставите и ставните болки. Омега-3 мастните киселини са включени в мембраните на клетъчния хрущял (хондроцит). Те допринасят за здрави стави и подобряват подвижността на ставите чрез няколко различни механизма, допринасят срещу развитието на остеоартрит. Много проучвания доказват, че омега-3 мастни киселини и ALA намаляват унищожаването и възпалителните аспекти на метаболизма на клетъчния хрущял на ставите.

Дозировка: Как се пие рибено масло с OMEGA 3 и по колко на ден?

За възрастен човек една порция е 2 капсули или 2 грама рибено масло. Приемайте като дозировка по 2 капсули 2-3 пъти на ден, заедно с храната. За фитнес цели, мъже подлагащи се често на тежки тренировки, обикновено приемат до 9-10 капсули на ден (9-10 грама). Важно: Не приемайте рибено масло в комбинация с Витамин C или с други антиоксиданти! Ако пиете рибено масло в комбинация с някакъв друг антиоксидант, действието им взаимно се неутрализира.

Как се съхранява рибеното масло?

Добре е да го съхранявате на тъмно, сухо и хладно място - някои от полезните съставки като Витамин Е например, са чувствителни към слънчева светлина. Можете да го съхранявате в хладилника, а срокът на годност на желатиновите капсули е много дълъг.

Какво рибено масло да купя?

Когато купувате, е важно първо да проверите количествата Omega-3 мазнини в продукта. В 1 грам рибено масло със стандартно качество, обикновено има 250-300 мг Омега-3 мастни киселини (означени са в съдържанието като EPA и DHA). Трябва да гледате да има 300 или повече милиграма от тях в 1 капсула от 1 грам рибено масло.

Има продукти и с по-високи концентрации от до 350 мг и повече Омега-3 в грам, но те са и доста по-скъпи, така че ви препоръчваме да не хвърляте излишно парите си за тях. Стандартните качествени продукти с 300 мг са най-добрия избор и съотношение цена-качество.

Освен съдържанието на Омега 3, е важно и от каква суровина е произведен продукта. Рибеното масло с ниско качество е произведено от "някаква" риба, а това с високо качество е произведено само от океанска риба, живееща в студени води, от риба богата на Омега-3 като сьомга, треска, риба тон и океанска скумрия (океанска риба, живееща в студени води означава по-високо качество на рибата и по-ниски нива на замърсяване).

Цени на рибено масло: Откъде да купите качествено рибено масло с Омега-3:

В този онлайн магазин има много изгодно рибено масло на ниска цена. Освен, че е евтино (цена от 7-8 стотинки за капсула от 1 грам), рибеното масло което те продават, е със съдържание от 300 мг Омега-3 на грам и е произведено само от студеноводна океанска риба, което е препоръчителния източник за тази суровина.

Заключение:

Както вече се убедихте, рибеното масло, Омега-3 и тяхната консумация имат толкова много ползи, че би било лудост да не ги купуваме, ако можем да ги закупим на ниска цена. Те ще ви помогнат да изградите мускулна маса по-бързо, като индиректно ще подпомогнат качеството на вашите тренировки чрез поддръжка на нивата на хормоните ви и поддръжка на ставите ви в отлично здраве. Най-важното е, че консумирайки рибено масло ще подобрите цялостно здравето си, което е и ключът към по-добро здраве, а също и по-качествени и продължителни тренировки.