Безплатно:

4 причини да пиете рибено масло

Моля, дайте своята оценка за статията:
(9 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
рибено масло Фитнес Диета

Защо да пиете рибено масло ли? Защото тялото ви ще ви благодари!

Има едва няколко хранителни добавки на пазара, които предлагат толкова много ползи, колкото рибеното масло. Независимо какви сте и какво спортувате - със сигурност употребата му ще ви бъде от полза.

Независимо дали искате да увеличите мускулната си маса и да свалите килограми, или сте се впуснали в търсене на правилния път, водещ към перфектно здраве - рибеното масло е добавка, която трябва да прибавите към ежедневната си диета.

Ето и какви са ползите при приема на рибено масло:

  1. Поддържа нивата на добрия холестерол и поддържа сърдечно-съдовата ви система в добро здраве.
  2. Поддържа ставите и костите ви здрави!
  3. Повишава настроението ви.
  4. Повишава нивата на анаболните ви хормони когато сте на диета.

Какво представлява рибеното масло?

Рибеното масло е форма на мастна киселина, която се получава от тъканите на мазни риби. То съдържа Омега 3 киселини, включително ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина(DHA), които са изключително важни за здравето, според последните проучвания в областта.

Хората, които консумират редовно, богато на мазнини месо от риба, в големи количества, се смята, че нямат нужда да приемат капсули рибено масло. Не забравяйте обаче, че много сортове риби съдържат високи нива на живак, които също трябва да се следят в човешкото тяло.

Ако нивата на живак в тялото станат прекалено високи, това може да доведе до проблеми, затова е много важно да спазвате баланс. Капсулите рибено масло в комбинация с консумацията на мазна риба, могат да ви помогнат да постигнете това, задоволявайки нуждите на организма ви, без да ви излагат на риск.

Добавката рибено масло на капсули предлага много ползи за организма. Ето и три от тях, за които е важно да знаете:

1. Поддръжка на нивата на добрия холестерол:

Консумирайки рибено масло можете да подпомогнете уравновесяването на нивата на добрия холестерол в кръвта, тоест рибеното масло е полезно за сърцето и за сърдечносъдовата ви система! Добавяйки 3-6 грама рибено масло на ден ще спомогнете за правилното съотношение на HDL/LDL,а също и за здравословните нива на концентрации триацилглицерол в организма. Ако започнете да използвате рибено масло по време на диета и консумирате и свежи плодове и зеленчуци, значително ще подобрите здравословното си състояние и благополучие.

2. Поддържа костите и ставите ви здрави:

С напредването на възрастта, особено при жените, когато навлизат в менопауза и станартните нива на естроген и прогестерон в организма вече не са същите, костите може да започнат да изтъняват, а това води до остеопороза.

Направени проучвания са разглеждали последствията от дълговерижни полиненаситени мастни киселини, които се поемат от плътността на костите и калциевия баланс при жените в менопауза.  Резултатите сочат, че тези, които приемат високи нива на рибено масло, подпомагат здравината на костите си.

Най-добрият начин да подпомогнете цялостното здраве на костите си, е да се уверите, че приемате достатъчно калции, при това редовно, по време на диетата си. След като вече знаете това, ще бъде доста умен ход, от ваша страна, да започнете да обръщате внимание и на приема си на рибено масло.

Важно е да се уверите, че приемате добро съотношение на Омега 3 с Омега 6 мастни киселини. Приемайки прекалено много Омега6 и прекалено малко Омега 3, може да се поставите в риск от ниска костна минерална плътност.

3. Рибеното масло подобрява настроението:

Проучвания са доказали, че редовният прием на рибено масло може да подобри настроението ви. Диетите на повечето хора са изпълнени с преработени храни, които не са достатъчно качествени, за да подкрепят имунната система. Това единствено спомага за повишаването на стреса, което може да доведе до разтройства като депресия и тревожност. 

Консумацията на рибено масло подпомага отделянето и регулирането на нивата на серотонин в тялото, който се нарича още и "хормонът на щастието". Обикновено можете да се възползвате от серотонин след хранене с богата на въглехидрати храна, което всъщост е и причината да се чувствате отпочинали и спокойни. Именно затова, хората консумират храна богата на въглехидрати, когато се чувсвтват под стрес.

С консумацията на рибено масло по напълно естествен начин ще стимулирате отделянето на серотонин в тялото, което ще ви помогне да се справите със стреса.

4. Рибеното масло повишава нивата на анаболните ви хормони когато сте на диета.

Когато сте на диета с нисък прием на мазнини, нивата на анаболните ви хормони спадат и това води до катаболизъм - разграждане на мускули. Затова трябва да приемате мазнини, но когато сте ограничени в приема им, е изключително важно да приемате само полезни мазнини. А рибеното масло ви дава само полезни мастни киселини - това ви позволява да приемате необходимите количества мазнини и по този начин поддържа хормоналните нива.

Защо рибено масло се пие задължително от всеки мъж, който тренира фитнес и културизъм?

Ако правите тежки тренировки, задължително трябва да приемате Омега-3 мазнини, за да предпазите ставите си. Ако сте на нискокалорийна диета за отслабване и орелефяване, то вероятно приемате много малко мазнини. За да гарантирате приема на минимално необходимите мазнини в организма си и за да поддържате нивата на хормоните си, трябва да приемате рибено масло.

Защо мъжете трябва да предпочитат рибено масло пред ленено масло, сусам или други източници на Омега-3?

За разлика от лененото масло и някои други източници на Омега 3-6-9 мазнини, за мъжете се препоръчва приема предимно на рибено масло. Семената от лен, сусам и други подобни растения, съдържат фитоестрогени, които не са полезни за мъжете (повишават нивата на естроген).

За кого са подходящи Омега 3 капсулите с рибено масло?

  • Подходящо за деца! Вашето дете ще обикне перлите с рибено масло. Капсулите нямат неприятен вкус, поглъщат се лесно и са много подходящи за деца.
  • За спортисти и хора искащи да водят здравословен начин на живот. Колкото повече спортувате, толкова повече полезни Омега 3 мазнини трябва да приемате, за да предпазите вашите стави от износване и сърце от проблеми. Дуейн Джонсън - Скалата казва, че приема всеки ден по 9 до 12 грама рибено масло!
  • Омега 3 подобряват сърдечната дейност и функционирането на сърдечносъдовата система.
  • Рибеното масло е задължително за хора със сърдечносъдови заболявания. Омега 3 киселините подпомагат по-добрата проходимост на сърдечните съдове - вени и артерии и намаляват кръвното налягане. Разреждат кръвта и намаляват рискът от инсулт и инфаркт с около 50%.
  • Рибеното масло е препоръчително да се приема от хора със ставни заболявания и остеоартрит. Ако искате да имате здрави стави и сухожилия, ТРЯБВА да приемате рибеното масло, то е много по-ефективно за лечението на ставни болки дори от лекарствата!
  • Омега-3 мастните киселини намаляват симптомите на скованост на ставите и ставните болки. Омега-3 мастните киселини са включени в мембраните на клетъчния хрущял (хондроцит). Те допринасят за здрави стави и подобряват подвижността на ставите чрез няколко различни механизма, допринасят срещу развитието на остеоартрит. Много проучвания доказват, че омега-3 мастни киселини и ALA намаляват унищожаването и възпалителните аспекти на метаболизма на клетъчния хрущял на ставите.

Дозировка: Как се пие рибено масло с OMEGA 3 и по колко на ден?

Една порция е 2 капсули или 2 грама рибено масло. Приемайте като дозировка по 2 капсули 2-3 пъти на ден, заедно с храната. За фитнес цели, мъже подлагащи се често на тежки тренировки, обикновено приемат до 9-10 капсули на ден (9-10 грама). Важно: Не приемайте рибено масло в комбинация с Витамин C или с други антиоксиданти! Ако пиете рибено масло в комбинация с някакъв друг антиоксидант, действието им взаимно се неутрализира.

Заключение:

Както можете да видите, рибеното масло и неговата консумация имат редица ползи. То няма да ви помогне да изградите мускулна маса по-бързо, но индиректно ще подпомогне качеството на вашите тренировки. Най-важното е, че консумирайки рибено масло ще подобрите цялостно здравето си, което е и ключът към по-добрите и продължителни тренировки.