Приема на Хиалурон намалява бръчките и повишава хидратацията на кожата

Моля, дайте своята оценка за статията:
(24 гласа, рейтинг 4.79 от 5)
Приема на Хиалурон намалява бръчките и повишава хидратацията на кожата Фитнес Диета

Ефектът на пероралната хиалуронова киселина върху стареенето на кожата - изследване от Национална медицинска библиотека, Национален здравен институт на USA.

Какво доказа изследването накратко: При жени с леко до умерено остаряване на кожата, приемането на перорална хиалуронова киселина (200 mg/ден за 28 дни) намалява силно размера на бръчките и повишава хидратацията и еластичността на кожата.

Тоест, ако имате набръчкана кожа и-или целулит, освен да се мажете с козметични препарати съдържащи хиалурон, може да ви помогне още повече и ако пиете Хиалурон като хранителна добавка.

Всички сме чували какво върши хиалуронът. Но до момента нямаше убедителни доказателства за качествата му когато се приема през устата, подплатени с истински научни изследвания. Публикациите разпространявани в интернет до момента, бяха предимно изследвания на самите производители на добавки с хиалурон, а всички ние знаем колко може да им се вярва - те имат интерес да се продават продуктите им, така че каквото и да напишат, първо трябва да се провери.

Но това вече е минало. Щом сериозна институция като Националния здравен институт на САЩ направи изследване да провери истинността на твърденията, че хиалуроновата киселина наистина изглажда бръчките и подмладява кожата, то вече имаме причина да им вярваме: Хиалуронът работи и помага при целулит! Вече е доказано. И то бързо - получени са видими резултати след по-малко от месец.

На заден план: информация и история

Хиалуроновата киселина, известна още като хиалуронан, е вид полизахарид, намиращ се в изобилие в кожата, където поддържа съдържанието на влага и насърчава възстановяването на тъканите. Тези фактори правят хиалуроновата киселина важен фактор за качеството на кожата и типичният спад на хиалуроновата киселина по време на стареенето може да допринесе за увеличаване на бръчките и дехидратацията на кожата и появата на целулит. Хиалуронът често се използва като компонент на продукти за локална грижа за кожата. Но доказателства за полезните му свойства имаше само за кремове и козметични препарати в които той е включен. Това проучване изследва дали и поглъщането на хиалуронова киселина през устата може още повече да намали стареенето на кожата.

Самото изследване е от Декември 2021 и е публикувано тук: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34933842/ и тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522662/

Това 28-дневно рандомизирано контролирано проучване изследва ефекта от пероралната добавка на хиалуронова киселина върху 60 жени (на възраст от 35 до 70 години) с леки до умерени признаци на стареене на кожата. Участниците бяха разпределени на случаен принцип - половината са приемали 200 милиграма хиалуронова киселина дневно, другата половина са взимали плацебо. Изследваните резултати са дълбочина на бръчките, обем на бръчките, хидратация на кожата, трансепидермална загуба на вода (TEWL), еластичност на кожата, твърдост на кожата и нива на хиалуронова киселина в кръвта.

Резултатите

В сравнение с плацебо групата, участниците, които са пили добавки с хиалуронова киселина, имат видимо намалена дълбочина на бръчките, обем на бръчките и TEWL. Приемалите Хиалурон в резултат получиха повишена хидратация и еластичност на кожата.

Нивата на хиалуронова киселина в кръвта не се различават между групите.

Забележка

Хиалуроновата киселина е различни видове, тя съществува във вериги от молекули с различни дължини. Формата на Хиалурон, използвана в това проучване, включва широк (но неописан в изследването) спектър от дължини.

Откъде да купя хранителни добавки с Хиалурон?

Тук има ниска цена за Хиалурон на таблетки.

Какво още за целулита и премахването му?

Ок, вече разбрахме че Хиалуроновата киселина помага при целулит, но през последния един месец (редактирано на 05.08.2022) се публикува още едно изследване, което доказва че вече има нов продукт, работещ за премахване на целулита повече от ТРИ пъти по-силно от Хиалурона. Продукта, естествено, съдържа и Хиалурон, но съдържа и друго активно вещество, и именно неговите изледвания са дали около 3 пъти по-силен ефект срещу целулит. Повече за продукта за премахване на целулит пише тук.

Етикети: целулит, хранителни добавки, хиалурон