BCAA аминокиселини с разклонена верига

Моля, дайте своята оценка за статията:
(19 гласа, рейтинг 4.79 от 5)
BCAA аминокиселини с разклонена верига MyProtein Фитнес Диета

Аминокиселини с разклонена верига - BCAA: Когато се приемат преди трениране, аминокиселините с разклонена верига, предотвратяват разграждането на протеини (загуба на мускули) по време на тренировката и позволяват увеличен анаболен отговор от организма.

BCAA Аминокиселините са незаменими когато сте на строга диета. Те ще ви дадат бързо енергия и ще предпазят мускулите ви от разграждане, но това работи само когато сте на много строга диета - когато организма ви няма откъде да си набави енергия и аминокиселини. Когато ги пиете след тренировка на гладно, вие запазвате максимална част от мускулите си и силата си, което е много важно - така сваляте бързо мазнини, но и ще останете силни и ще имате енергия за следващата тренировка. Защото ако нямате енергия, ще отслабнете и физически, и психически, и няма да имате желание да продължите, а също и няма да можете следващия път да тренирате пак толкова усилено.

Ако обаче се храните 5-6 пъти днивно, ако приемате често и по много протеин, можете спокойно да си спестите парите за BCAA аминокиселини и да не ги купувате - така и така вече имате достатъчно от тях в кръвта. BCAA аминокиселините са ценни само когато сте на сериозна диета, и най-вече когато сте на нисковъглехидратна диета. Предназначението на аминокиселините с разклонена верига е да предпазят мускулите да не бъдат "изядени" от организма ви когато той няма откъде да си набави необходимата енергия. Затова и те се пият преди тренировка, но САМО когато сте на диета с много малко въглехидрати - за да успеете да тренирате максимално тежко с минимална загуба на мускули за времето на тренировката.

Ако бюджета ви е ограничен, можете вместо BCAA да приемате по-евтини аминокиселини на таблетки - те ще свършат почти същата работа, а и в тях също се съдържат някакви количества BCAA.

Проблеми при прием на BCAA?

Кой не бива да пие тези аминокиселини? Всеки може да ги пие, но в умерени количества. Важно: BCAA аминокиселините в големи количества могат да доведат до аритмия и други проблеми при сърдечно болни, затова ако имате сърдечни заболявания и ги приемате, НЕ предозирайте! Ако имате подобни здравословни проблеми, първо оптайте с 50% от дозата за да видите как ще ви подействат!

Ако сърцето ви "се разхлопва" след прием на BCAA аминокиселини, направете следното: Не ги пийте наведнъж преди или след тренировката, а ги пийте бавно, по малко. Разтворете 1 доза от BCAA аминокиселините във вашия шейкър - цялата доза се разтваря в около 350 до макс 600 мл вода (по ваш вкус, зависи дали искате да ги изпиете по-бързо или по-бавно). След това изпийте течността по време на тренировката ви на равни интервали от време, като можете да оставите и последните няколко глътки да ги изпиете след като завършите тренировката си.

Какви BCAA да си купя и подходящи ли са за вегани?

Купете си евтини и качествени аминокиселини с разклонена верига, естествено. BCAA обикновено са синтезирани химически, а не извлечени от животински източници, така че могат да бъдат употребявани и от вегани - за тях дори са най-ценни, защото обикновено храната на веганите е непълноценна откъм аминокиселини (в растителните протеини винаги липсва една или друга аминокиселина).

Когато купувате BCAA е важно да знаете, че на пазара има много некачествени продукти които не съдържат само аминокиселини с разклонена верига, а имат и въглехидрати, а също и добавени други амникоселини като глутамин например. Защо никога не бива да купувате такива продукти?

  • BCAA продуктите никога не бива да съдържат въглехидрати, защото те се пият предимно когато сте на диета и орелефявате - когато не бива да приемате въглехидрати!
  • Да се добавят други аминокиселини като глутамин например, е хитър начин на производителя да намали цената на продукта, за да спечели повече пари.
  • Защото глутаминът е много по-евтин от BCAA аминокиселините! Тоест, продукт с 90% съдържание на BCAA е много по-качествен и по-скъп за производство от продукт със 60% BCAA и добавени 30% глутамин за пълнеж.
  • Продукта който ви препоръчваме, е с възможно най-високото качество и дори е на ниска цена: BCAA аминокиселини на английския производител MyProtein - цена 30 лв за опаковка от 250 грама.
  • Продукта е с 97% съдържание на BCAA, без евтини пълнители и без нищо друго в него освен BCAA аминокиселини, тоест, с най-високото възможно качество.

Полезни ресурси:

https://examine.com/supplements/branched-chain-amino-acids/
https://www.bodybuilding.com/content/ask-the-science-chick-should-i-drink-bcaas-during-workout.html
http://seannal.com/articles/supplementation/are-bcaas-worth-it.php