Фибри Инулин: Прочистване и детоксикация на организма с фибри

Моля, дайте своята оценка за статията:
(15 гласа, рейтинг 4.80 от 5)
Фитнес Диета

За детоксикация на организма най общо се приемат или храни и витамини богати на антиоксиданти (витамини А, Ц, Е, цинк), или храни богати на фибри, които помагат да се изхвърли боклука от червата.

Фибрите се съдържат в много храни, като храните богати на тях обикновено се считат за здравословни. Но за да си ги набавите, вие не можете да ядете тонове зелени храни, водорасли, овесени ядки, ядки, варива, моркови и други зеленчуци.

Затова са създадени хранителните добавки с фибри - така те може да се приемат и отделно.

Тоест, можеш да ядеш примерно бял хляб и да изпиеш с него и 1 чаена лъжичка фибри и да знаеш, че си приел половината от дозата си от фибри за деня. Фибрите са евтини, може да се добавят към всичко, нямат вкус и миризма и с тях можеш да направиш по-здравословни много храни.

Какви видове фибри има?

Разтворими – разтворят се във вода и течности, като контролират нивата на кръвната захар и холестерола. Хранителните добавки с фибри, са точно от този вид.

Неразтворими – не се разтворят във водна среда - срещат се предимно в корите и семената на отделни растения.

Какво още вършат фибрите?

Те забавят усвояването на храната и съответно намаляват отделяния инсулин и холестерола, тоест, освен че са здраволсолвни, помагат много и при диети за отслабване. С добавяне на фибри към нормални "неполезни" храни 2-3 пъти на ден, можеш да свалиш 2-3-5 кг без да се усетиш. С тях ще огладнеете по-бавно и отлагането на подкожни мазнини ще е възможно най-минимално, ако изобщо се случи.

Колко струват фибрите като хранителна добавка?

Хранителните добавки с фибри са евтини, макар че цената зависи и от това откъде ги купувате. Ниска цена за 200 грама фибри е 8-10 лв, което е доза за 20 до 40 дни ако приемате препоръчителните 5 до 10 грама на ден. Тоест, дневната доза фибри ще ни струва от 20 до 40 стотинки ако ги купим изгодно.

Хранителна добавка Псилиум хуск - натурални фибри от индийски живовляк

Какво е Псилиумът - натурални фибри, извлечени от корените на индийски бял живовляк. Psyllium Husk са смлени люспи от семената на индийския живовляк на прах.

Хранителна добавка Инулин - разтворими фибри от цикория

Какво е Инулинът - разтворими фибри, извлечени от корените на цикория. Извличат се от точно това растение, защото най-висока наситеност на фибри има точно в корените на цикорията.

Здравословни ползи от фибрите от цикория:

  • Действа като пребиотик - увеличава добрите бактерии в червата. Той действа като несмилаема хранителна съставка, която подхранва "добрите" бактерии в червата ни.
  • Помага срещу запек: Поради това, че набъбва след абсорбиране на вода, инулинът е ефективен при борба със запека.
  • Фибрите намаляват апетита и помагат за отслабване: Когато се добавя към нискокалорични храни, инулинът подтиска апетита и контролира приемането на храна.
  • Инулинът намалява холестерола и подобрява здравето на сърцето - премахва "лошия" холестерол.
  • Фибрите подобряват здравето на сърцето чрез намаляване нивата на мазнините в кръвта.
  • Фибрите подобряват усвояването на магнезий и калций: Те предизвикват производството на късоверижни мастни киселини, които намаляват киселинноста в дебелото черво. Това увеличава разтворимостта на калция и магнезия, така тези минерали стават по-лесни за усвояване.

Откъде да купя евтино фибри?

Колко е дневния прием на фибри?

Препоръчителния дневен прием на фибри за възрастен човек е между 20 и 40 грама. Но вие приемате фибри и с храната. Така че, ако приемате фибри като хранителна добавка, на нормалните хора които се хранят здравословно са им необходими само по около 5 до 10 грама на ден.

За хора, които не се хранят здравословно и ядат предимно обработени храни, са необходими по 10 до 20 грама хранителни добавки с фибри на ден.

Етикети: диети, фибри, запек