Омега-3 мазнините са храна за мозъка и нервната система

Моля, дайте своята оценка за статията:
(9 гласа, рейтинг 4.89 от 5)
Фитнес Диета

Защо Омега-3 мазнините са важни? Защото са жизнено важни за мозъка и нервната ни система. Документално видео на Deutsche Welle - По-добро здраве на мозъка или: Ние сме това, с което се храним!

Превод: Шоколадът намалява стреса. Рибата и рибеното масло стимулират мозъка. Има ли истина в такива популярни вярвания? Констатациите на изследователи от цял ​​свят казват "да": Изглежда, че ние наистина сме това, което ядем.

Проучване в британски затвор установи, че затворниците, приемащи витаминни добавки, са по-малко склонни към насилствено поведение. А в Германия психолог от университета в Любек показа, че социалното поведение се влияе от съставките, консумирани на закуска. Но какво в действителност се случва в мозъка, когато ние избираме мед вместо сладко и риба, а не наденица?

Учени от цял ​​свят се опитват да разберат. Невро-храненето е името на интердисциплинарна изследователска област, която изследва въздействието на храненето върху здравето на мозъка. Експериментите върху плъхове и мухи предлагат нова представа за ефекта от нашите хранителни навици. Когато лабораторните плъхове се хранят с диета с нездравословна храна, резултатът не е само затлъстяването. Менюто също има пряко влияние върху работата на паметта им.

Ролята на чревната флора е известна от известно време, но в момента учените откриват други взаимоотношения. Така наречената „храна за мозъка“ например: Средиземноморската диета, базирана на зеленчуци и риба, се казва, че осигурява най-доброто хранене за малки сиви клетки. Омега-3 мастните киселини, които се намират в рибите и рибеното масло например, защитават нервните клетки и са незаменими за развитието на мозъка - защото мозъкът е и това, което яде!

Етикети: омега-3, рибено масло