Изследване: Бременните жени е добре да приемат Омега-3

Моля, дайте своята оценка за статията:
(4 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Изследване на ефекта от прием на хранителни добавки с Омега-3 върху бременни жени. В резултат приема на Омега-3 мазнини по време на бременноста подобряват здравето на майката и плода.

Този мета-анализ установи, че добавките с Омега-3 по време на бременност увеличават бременността с 1,4 дни и теглото на бебето при раждане с около 49 грама. Той също така намалява рисковете от прееклампсия (-16%), преждевременно раждане (-14%) и ранно преждевременно раждане (-23%).

История на проучването:

Някои данни сочат, че добавянето на омега-3 мастни киселини по време на бременност може да има благоприятен ефект както върху здравето на майката, така и върху резултатите от раждането. Какво казва съвкупността от наличните клинични доказателства?

Проучването

Този мета-анализ на 59 рандомизирани и квази-рандомизирани контролирани проучвания изследва ефектите от добавки по време на бременност с омега-3 (т.е. докозахексаенова киселина и/или ейкозапентаенова киселина и/или алфа-линоленова киселина; известна още като DHA, EPA и ALA) , в сравнение с плацебо или без интервенция, върху редица резултати за здравето на майката и раждането.

Първичните изследвания бяха върху:
Честота на хипертония, предизвикана от бременност (11 проучвания)
Честота на прееклампсия (24 проучвания)
Гестационна продължителност (46 опита)
Честота на преждевременно раждане (<37 седмици; 27 изпитвания)
Честота на ранно преждевременно раждане (<34 седмици; 12 изпитвания)
Тегло при раждане на новородено (37 опита)
Ниско тегло при раждане на новородено (14 опита)
Дължина на новороденото (31 опита)
Обиколка на главата на новороденото (26 сравнения)

Вторичните изследвания бяха върху:
Риск от приемане в интензивно отделение за новородени (13 изследвания)
Честота на раждане с цезарово сечение (29 изследвания)
Пренатална смърт (12 изследвания)
Детска смърт (10 изследвания)

Резултатите: Добавянето на омега-3 намалява риска от прееклампсия с 16%, увеличава продължителността на бременността с 1,4 дни, увеличава теглото на новороденото при раждане с 49 грама и намалява риска от по-ранно раждане и преждевременно раждане съответно с 14% и 23%.

В заключение: Бременните жени е препоръчително да приемат хранителни добавки с Омега-3 мастни киселини ако искат да са по-здрави те и бебето и да имат по-малка вероятност от усложнения при раждане.

Рискът от отклонение е нисък в 29 проучвания, умерен в 19 проучвания и висок в 11 проучвания. Самото изследване е публикувано тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/35348829

Етикети: омега-3, рибено масло, бременност