"Интуитивното хранене" при диета за отслабване и загуба на мазнини

Моля, дайте своята оценка за статията:
(5 гласа, рейтинг 4.20 от 5)
Интуитивно хранене при диета за отслабване и загуба на мазнини Фитнес Диета

Истината за "интуитивното хранене" за загуба на мазнини при диета? Тоест, да ядем само тогава когато сме гладни, само тогава когато наистина сме гладни. И... да ядем това, което ни се яде?

Възможно ли е да губите мазнини без да броите калории, като просто се храните според гладните сигнали на тялото си и как се чувствате през целия ден, иначе известен като "интуитивно хранене"?

Да, възможно е, но този метод на диета за загуба на мазнини е ефективен само в няколко конкретни случая...

Първата ситуация, при която интуитивното хранене често работи добре, е, ако сте в междинните до напредналите етапи на вашия фитнес план и вече имате опит в проследяването на калории и макроси.

Това означава, че трябва да имате добра обща представа за това колко са калориите ви за поддържане на килограмите ви и какво е хранителното съдържание на храните, които ядете. Освен това, трябва да знаете как да слушате тялото си и да коригирате диетата си за отслабване и орелефяване през целия ден, за да се приземите близо около правилните калории и макро диапазони въз основа на целите ви.

Втората ситуация е, ако сегашната ви диета е наистина лоша, и включва много храни, които в идеалния случай трябва да ограничите, като бърза храна (банички и закуски, сандвичи, дюнери, пица на парче), храна в нискокачествени закусвални, газирани напитки, десерти и т.н.

Ако просто замените добра част от тези много калорични храни с минимално обработени цели храни, ядете повече протеини и зеленчуци, за да контролирате апетита си и започнете да спортувате, трябва да можете да губите мазнини, без да следите макроси или калории, поне в началните етапи.

Ако обаче все още сте начинаещ и не знаете много за калоричните нужди на тялото си или за калоричното съдържание на храните, които ядете, тогава проследяването на вашата диета за релеф (поне временно) вероятно ще бъде най-доброто ви действие и лесно би могло да означава разликата между успех и неуспех за вашите цели за загуба на мазнини.

Много хора говорят за ползите от интуитивното хранене и действат така, сякаш проследяването на калории и макроси е някакъв прекалено обсебващ и вреден подход, но реалността е, че естествените копнежи и сигнали за глад на нашето тяло са свързани с много по-различна среда от тази, в която живеем днес. (Да не говорим, че много от онези, които насърчават интуитивно хранене, вече имат опит в проследяването на калории, което им позволява да научат как да ядат интуитивно на първо място).

Еволюирали сме милиони години като ловци и събирачи, когато храната не винаги е била лесно достъпна. Така че, ако просто следвате естествената си еволюционна "интуиция" (която по същество е да ядете винаги, когато е налична храна), в днешния свят на изобилна, калорична и евтина храна, почти сигурно ще се наложи да ядете в повече.

Проследявайки калориите, ще имате нещо на хартия, което да ви държи отговорно, за да сте сигурни, че оставате в нетен калориен дефицит и не прекалявате с храненето.

Какъв е правилният начин за "Интуитивно хранене" при диета за отслабване?

Ако в момента използвате интуитивен подход към храненето и получавате желаните от вас резултати, тогава непременно продължете да го правите. Въпреки това, за повечето хора проследяването на хранителния ви прием в началните етапи значително ще увеличи шансовете ви за успех и ще ви настрои за най-добри и дългосрочни резултати на вашия фитнес план.

Целта на голямата картина за повечето хора трябва да бъде в крайна сметка да преминат към интуитивен стил на хранене (не е реалистично или е необходимо да броите калории до края на живота си), но това е придобито умение, което трябва да се научи във времето.

Какъв конкретен метод за проследяване на диетата трябва да използвате, за да изгорите мазнините и да изградите мускули устойчиво?

Не мисля, че е необходимо да се вманиачавете дотам, че да проследявате всеки грам протеини, въглехидрати и мазнини до точната цифра. Добрият подход е да следите общите си калории (като целите нетен дефицит от 300-500 под нивото на поддръжка на вашите калорийни нужди). След това просто преценете вашите макроси, за да сте сигурни, че достигате дневния си минимум протеин (0,8 до 1 грама на килограм телесно тегло) и минимум на мазнини (25% от общите калории). А остатъка от калории... естествено остава за въглехидратите.

Ето, вече знаете как да се храните интуитивно. И правилно!

Етикети: диети, отслабване