7 "Храни които НИКОГА не трябва да ядете"

Моля, дайте своята оценка за статията:
(11 гласа, рейтинг 4.73 от 5)
Фитнес Диета

7 "Храни от които качвате мазнини" и НИКОГА не трябва да ядете?!

Или:

10 "Храни които НИКОГА не трябва да ядете" когато сте на диета?!

Нямат край видеоклиповете и статиите за загуба на мазнини, които ще намерите онлайн, които изброяват конкретни храни или групи храни, които "трябва да избягвате", защото те уж увеличават съхранението на мазнини и правят невъзможно да отслабнете и да орелефите тялото си.

Вероятно сте виждали такива видове публикации много пъти:

"10 вредни храни, които никога да не ядем!"
"6 нездравословни храни, които да избягваме!"
"12 лоши храни, които ви правят мазни!"
"5 храни, които мъжете не трябва да ядат!"

Тези публикации може да са полезни за кликване, но не са точни във фактически смисъл, тоест, те ви заблуждават!

Каква е истината за яденето на подобни "вредни" храни при диета?

Няма такова нещо като "лоша храна" (или лоша хранителна група), която да доведе до увеличено съхранение на мазнини сама по себе си. Това е твърде опростен начин да разгледате диетата си за загуба на мазнини.

За да разберете начина, по който тялото ви всъщност вижда вашата диета, трябва да приемате ВСИЧКИ храни, които ядете - не само на едно хранене или лека закуска - но за целия ден, седмица и месец и да измервате общия брой калории, протеини, въглехидрати и мазнини на всичко комбинирано.

Това, което наистина има значение за загубата на мазнини, е, че калоричният обем на всичко, което ядете, ТРЯБВА да е по-малък от общия ви разход на калории. Това създава калориен ДЕФИЦИТ и стимулира тялото ви да разгражда телесните мазнини за гориво.

Изяждането на шоколадов бар след три "чисти" ястия няма да повлияе негативно на резултатите от изгарянето на мазнините, ако се вписва в общия ви брой калории за деня, а вие все още оставате в калориен дефицит, след като го изядете.

Тоест, ако днес изгаряте 3000 калории, а до момента сте изяли 2500, порция шоколад, сладкиш или торта с 400 калории няма да навредят на диетата ви!

Въпреки това, много хора се опитват да демонизират определени предмети като "лоши храни, които никога не трябва да ядете", без да обмислят цялостната диета за релеф като цяло. Те разглеждат храните изолирано, а не като част от по-голямата картина.

Това може да доведе до нездравословни връзки с храната, ненужен стрес и по-малко диетична наслада - да сте "на диета", да изглеждате все по-добре, а да се чувствате щастливи, без да се лишавате от нищо. Ако се чувствате прекалено ограничени, е възможно дори да е по-вероятно да хапнете същите храни, които се опитвате да избягвате, като саботирате плана си за отслабване защото просто не издържате психически.

Сега основният аргумент, който хората обикновено изказват срещу тази идея, е, че загубата на мазнини не е само изгорени калории спрямо изядени калории и че специфичните храни, които ядете, ще повлияят на тялото ви по различен начин. И това е абсолютно вярно.

2000 калории сладолед или един картофен чипс със сигурност ще имат различни ефекти върху цялостното ви здраве, състав на тялото и засищане, отколкото 2000 калории висококачествен протеин, минимално обработени въглехидрати и здравословни мазнини.

И така, макар идеята за "храни, съхраняващи мазнини" или "храни за изгаряне на мазнини" да не е вярна в абсолютния смисъл, все пак ще трябва да базирате по-голямата част от вашата диета за отслабване около минимално обработени натурални храни и да отговаряте на ежедневните си нужди от макронутриенти, микронутриенти и фибри за оптимално здраве и функциониране на тялото ви.

Освен това повечето хора не биха могли да структурират по-голямата част от диетата си за загуба на мазнини около храна с високо съдържание на мазнини и храни с високо съдържание на захар, дори да искат, защото тези храни са изключително калорични и освен това те развалят концентрацията ви! Те няма да ви дадат чувството, че сте се нахранили, а хапването на малко "нещо сладко" ще ви даде още по-голям глад за още сладко, така че ще имате много големи трудности да се придържате към вашата диета за отслабване!

Затова и за повечето хора е много по-лесно да не ядат изобщо сладкиши по време на диета, отколкото да ядат "малко сладкиши".

За да обобщим какви храни и колко можем да ядем вредни за диетата ни храни:

Няма такова нещо като отделни "храни, които никога да не ям", и няма "лоши храни", които причиняват запасяване на организма ни с мазнини сами по себе си, ако контролирате общите калории за деня като цяло.

Ако обаче ще включите в диетата си някои по-калорични и плътни храни като почерпка, трябва да сте сигурни, че те се вписват в общите ви калории и че вашата диета отговаря на общите ви нужди от микроелементи / микронутриенти и съдържа достатъчно обем храна, за да да се чувствате силни и енергични през целия ден.

Тоест, хапнете вредни, но вкусни неща САМО:
1. Ако това няма да превиши енергийния ви баланс за деня (изгорени спрямо приети калории).
2. Ако вече сте си набавили необходимите задължителни съставки без които не можете. Например за често трениращите във фитнеса, това са протеина, бавните въглехидрати и полезните мазнини с Омега-3 (приети от качествено рибено масло и други източници).

Добра обща насока, която ще работи добре за повечето хора, е диета за отслабване, която е приблизително 80 до 90% "чиста" (имам предвид чисти, натурални храни, например чисто месо вместо колбаси или полуфабрикати и т.н.), като любимите ви преработени храни се използват само за попълване на останалите 10-20% от калориите.

Така ще постигнете отличен баланс между оптимизация на здравето и телесния състав, но същевременно ще си осигурите и достатъчно диетична свобода, за да не се чувствате прекалено ограничени когато сте "на диета".

Да се чувствате щастливи, докато сте "на диета", без да се лишавате от нищо. Именно това е "Фитнес Диета"!

Започни да четеш диетата сега!

Препоръчваме ви да прочетете:

Диета за бързо отслабване.