Хормоните и надебеляването: Ролята на мазнините за хормоните и здравето

Моля, дайте своята оценка за статията:
(16 гласа, рейтинг 4.94 от 5)
Фитнес Диета

Ролята на мазнините върху хормоните и здравето ни: храним се, качваме мазнини, надебеляваме, хормоните ни се променят, още повече надебеляване и накрая затлъстяване.

Ако сте пълни сте чували много за генната обремененост на дебелите хора, още повече ако и родителите им също са такива. Мислите си, че сте дебели не по ваша вина, а заради гените ви, роднините ви и жлезите и хормоните ви?

Генетиката ви, жлезите и хормоните ви са важни, но вие можете да променяте килограмите си, външния си вид и съответно здравето си в много широки граници. Условно казано, ако генетиката е отговорна за теглото ви и външния ви вид на 10-20%, то вие можете да промените това на поне 50-60%.

Тоест, не гените са ви направили дебели (вие не сте се родили така), а начина ви на живот и средата ви. Да, много е трудно да НЕ ядете изобщо или да ядете само здравословни храни в къща с пълни хора, които ядат само нездравословно и се тъпчат с какви ли не (вкусни) храни. Още повече, когато същите тези пълни ваши родители са ви научили да се храните с определени неща, докато сте още малки и не разбирате. Докато пораснете и се осъзнаете, и ще сте вече дебели. И отговорността за това е предимно на родителите ви.

Фактите за отслабването при пълните хора в световен мащаб са:

Над 97% от пълните хора МОГАТ да отслабнат. Без значение какви са гените им, дали имат пълни роднини и родители и колко дебели са в момента. Единственото нещо, което може да им попречи, е ако вече са развили необратимо тежко заболяване и не могат да се движат. Затова, не се изпускайте и не стигайте до дъното. Можете да се промените! Само трябва да го искате и да се потрудите!

Предистория за надебеляването

Дебел е дума, от която мнозина се страхуват в зависимост от контекста. В адекватни количества, мазнините са полезни за здравето ни, когато се консумират без да се съхраняват. Но твърде малко или твърде много мазнини може да имат сериозни отрицателни последици за здравето. Затлъстяването и наднорменото тегло някога са били разглеждани като положителни и привлекателни - тогава само богатите са можели да си позволят да ядат!

С напредването на света след индустриалната ера, все повече хора можеха да си позволят храна. Влезте в 21 век, където висококалоричните преработени храни са широко разпространени по целия свят и са достъпни за мнозина. Работните места на запад и все повече в останалия свят също преминават от активна към заседнала работа на бюро. Едновременното увеличаване на заседналия начин на живот и леснодостъпните висококалорични диети доведе до бум в броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване в света.

Съвременният свят знае от известно време за вредните ефекти, които излишната мастна тъкан може да окаже върху нашето здраве. Може да се окаже по-вредно от твърде малко мазнини (което също не е желано). И двете обаче са заболявания, които имат вредно въздействие върху цялостното ни здраве, особено върху хормоналното ни здраве. И така, нека се потопим по-дълбоко в ролята на вашите мазнини върху вашето здраве, с акцент върху вашето хормонално здраве.

Мастна тъкан и HPG ос

Не трябва да е изненадващо да чуем, че клиничното затлъстяване и наднорменото тегло често се свързват с хипогонадизъм. Всъщност ниският тестостерон се счита за „отличителен белег“ на метаболитния синдром при мъжете 1. Ако не сте запознати с метаболитния синдром, това е група от болестни състояния, които се появяват заедно. Те повишават риска от провъзпалително състояние, психични разстройства, умора, натрупване на атеросклеротични плаки (повишен риск от инсулт), други сърдечно-съдови сърдечни заболявания и захарен диабет тип 2. Често се наблюдава повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, прекомерна коремна мазнина, абнормални нива на холестерол и/или триглицериди и нисък тестостерон при мъжете.

За да обясня малко по-добре метаболитния синдром, начертах диаграма, описваща патофизиологичните механизми, които участват в метаболитния синдром 2. Ще има части, с които няма да сте запознати и затова те са описани по-долу:

 • AT2 е ангиотензин II рецептор 2 – участва в системата ренин-ангиотензин (RAS).
 • Адипокини – Клетъчни сигнални протеини, секретирани от мастната тъкан (мазнини), които контролират възпалението, апетита, инсулиновата чувствителност и растежа на мастните клетки.
 • TNF, IL-6 и CRP – Всички възпалителни цитокини, които насърчават възпалението. GLUT4 е глюкозният транспортер за глюкозата в скелетните мускули (т.е. вашите бицепси)
 • Глюконеогенеза – метаболитен път, който произвежда глюкоза от невъглехидратни източници, възникващ предимно в черния дроб.
 • Липогенеза – Както вероятно се досещате, това е метаболитното образуване на мазнини, които се съхраняват в мастната клетка на мастната тъкан!
 • Фибриноген – произвежда се в черния дроб и участва в съсирването (когато се превръща във фибрин от тромбин), твърде много и рискувате тромбоза и съдови увреждания.
 • Висцерална мазнина – Хормонално активният компонент на телесната мазнина, който обикновено е натрупан между органите. Среща се най-вече около корема, което води до класическия вид на бирено коремче. Това е и най-опасният вид мазнина за вашето здраве, когато се носи в излишък.

Метаболитният синдром е предимно страничен продукт от преяждане, прекомерен алкохол и намалена физическа активност, въпреки че генетиката играе роля, където латиноамериканците и азиатците имат по-висок риск от метаболитен синдром, отколкото други етноси 3.

хормони, мазнини, надебеляване и затлъстяване

Нека се върнем конкретно към HPG Axis (HPGA). Мастната тъкан контролира критични метаболитни функции, включително прием на храна, инсулинова чувствителност, съдова реактивност и имунитет. По същия начин тестостеронът и естрадиолът ще засегнат дълбоко разпределението на мастната маса и размера 1 . Преди да опиша връзката на мазнините с HPGA, трябва да знаете, че това е сложно взаимодействие. Всичко, което е свързано с метаболитните и ендокринологичните системи, ще бъде сложно и преплетено; трябва да оцените присъщата красота на тази сложност. Животът и множеството му организми никога не са били прости.

Лептин и функция на тестисите

Забелязахте, че мастните клетки произвеждат адипокин, който се нарича „лептин“, нали? Тъй като мастната тъкан се увеличава по размер и плътността на мастните клетки, производството на лептин се увеличава. И така, колкото повече мазнини трупате, толкова повече лептин произвеждате. Това е особено вярно за висцералната мазнина. Лептинът е адипокин, който е цитокин-подобен хормон. Той участва в регулирането на енергийната хомеостаза (нормална функция), невроендокринната функция (мозъчен хормон) с особено въздействие върху апетита (действа за потискането му), имунитета, липидната и глюкозната хомеостаза и окислението на мастни киселини 4,5 . Какво от това?

Е, изглежда, че излишъкът от лептин има отрицателно въздействие върху функцията на Лайдиговите клетки. В култивирани Leydig клетки на плъх, лептин в излишък ще инхибира силно hCG стимулираното производство на тестостерон по дозозависим начин. Виждаме, че този ефект се проявява и при концентрации при мъже със затлъстяване. Освен това е известно, че лептинът регулира гонадотропната, тиреотропната и надбъбречната ос 6.

Добре, ти не си плъх и корелацията не е равна на причинно-следствената връзка, нали? Връзката може да не е свързана; затлъстелите мъже имат по-нисък тестостерон, но това означава ли, че лептинът го намалява? Трудно е да се каже – липсват клинични данни. Но лептинът регулира и насърчава няколко други важни функции, всички от които със сигурност могат да повлияят на вашия тестостерон и HPGA.

С увеличаването на лептина може да видим развитие на резистентност към лептин в мозъка и в други тъкани 7 . Точно както се развива инсулиновата резистентност. Обикновено лептинът намалява секрецията на инсулин и апетита. За съжаление сега сме в ситуация, в която виждаме повишена секреция на инсулин и апетит поради лептинова резистентност. В резултат на това сме изложени на риск от захарен диабет тип 2. Инсулинът обикновено е способен да стимулира производството на тестостерон 8 , но с повишена инсулинова резистентност може да започнем да наблюдаваме намаляване на производството на тестостерон. Това ли е основната причина за понижен тестостерон, който наблюдаваме при натрупване на излишни мазнини? Не, това е допринасящ фактор, един сред многото.

Двойният отбор A: адипоза и ароматаза

Знаем също, че мастната тъкан е богат източник на ензим ароматаза; експресията на ароматаза (производство на ензима) в мастната тъкан се дължи главно на периферното образуване на естроген, съответно нараствайки с увеличаването на телесните мазнини 9 . С повишеното превръщане на тестостерона в естрадиол, виждаме намаляване на секрецията на GnRH, което допълнително намалява нивата на тестостерон, което от своя страна допълнително увеличава отлагането на мазнини в коремната и висцералната мазнина, допълнително насърчавайки по-голямото производство на естроген, „цикъл на хипогонадално затлъстяване“, ако желаете 1,10–12 .

Нека си припомним за хипоталамо-хипофизно-тестикуларната ос (HPTA) и как работи тя, най-добре описано от снимката:

hpg hpta ос

Разбира се, тук също липсват ДХТ и инхибин, но нека засега пренебрегнем това, тъй като естрадиолът е най-важното нещо, което трябва да се отбележи тук. Естрадиолът е силен инхибитор на производството на GnRH и секрецията на гонадотропин. Така че, разбираемо е, че увеличаването на естрадиола ще намали производството на тестостерон, но когато има излишни телесни мазнини, ние сме в ситуация, в която цикълът се влошава и се влошава, както при хипогонадизма, ние сме изложени на повишен риск от излишно натрупване на телесни мазнини, само насърчаване на проблема допълнително.

Сладки сънища или уморителни и постоянни събуждания? Излишна мастна тъкан и обструктивна сънна апнея

Отново се връщаме към въпроса за кокошката или яйцето – кое е първо? Този път се питаме дали това е наднорменото тегло или обструктивната сънна апнея (OSA)? OSA може да възникне независимо от наднорменото тегло и след това да предразположи човек към наддаване на излишно тегло, поради лишаване от сън, сън през деня и нарушен метаболизъм. OSA също така се свързва с повишена симпатикова нервна активация, фрагментации на съня, лошо качество на съня, всички от които повишават инсулиновата резистентност, което потенциално води до захарен диабет тип 2 и спомага за допълнително улесняване на пътя към затлъстяване. Виждаме също промени в лептина, грелина и орексина; всички участват в контрола на апетита и увеличаването на апетита вероятно ще доведе до увеличаване на натрупването на мазнини, освен ако вие сами не контролирате приема на храна. Но често може да бъде доста трудно да пренебрегнете болката от гладен стомах и постоянното повтаряне на храната и желанията в главата ви. След това виждаме порочен кръг, при който затлъстяването и OSA взаимно се влошават 13.

Нарушенията на съня като цяло вече влияят негативно върху производството на тестостерон; ще разберете това, ако сте следвали блога ми за ендокринната система и съня . Нормалният и здравословен циркаден ритъм е изключително важен за осигуряване на адекватно производство на тестостерон и добро здраве. Ето защо не е изненада, че OSA може да причини нисък тестостерон и повишен естрадиол. Знаем също, че големи дози екзогенен тестостерон и злоупотребата с анаболни/андрогенни стероиди са свързани с аномалии в продължителността и състава на съня, което може допълнително да влоши общото здраве и да повиши естрадиола, което не е идеална ситуация.

Мастна тъкан и общо здраве

Това, от което се нуждаем, е подходяща мастна тъкан. Както споменах, мазнините са ендокринен хормон, който регулира вашия метаболизъм и следователно има допълнителен ефект върху много процеси, дори върху вашето психично здраве. Но в излишък ще се сблъскаме с проблем. Все пак твърде малко и здравословните проблеми стават очевидни. Нека разгледаме малко двете...

Когато нямате достатъчно мазнини

 • Обикновено се свързва с хронични заболявания и глад.
 • Сред бодибилдърите, които целенасочено се стремят към ниски нива на телесни мазнини, има намаляване на физическото представяне и намаляване на нормалната функция на имунната система 14
 • Виждаме също намаляване на концентрациите на тестостерон при естествените културисти.
 • Значително понижен естрадиол, което също има отрицателни последици за здравето 14
 • Хипогонадизъм 14
 • Намален хормон на щитовидната жлеза.
 • Влошено психично здраве.

Това може да се очаква; виждаме намаляване на важни адипокини, които също регулират имунната система, естрадиол и промяна в метаболизма. За да отбележа, казусът, за който се позовавам, е когато културистът преминава от 14,8% надолу до 4,5% телесни мазнини. Като цяло, за „нормално“ ще се счита за жените диапазона 17,6% – 25,3% телесни мазнини и при мъжете 10 до 17%. Имайте предвид, че проучванията, които изследват това, не могат да отчетат всички аспекти на здравето. Виждаме напълно здрави индивиди, които имат едва 8% телесни мазнини, но става по-трудно да се поддържа нормално здравословно състояние при по-ниски нива на мазнини. И така, какъв е идеалният диапазон на здравословни телесни мазнини за мъж? Отговорът е: някъде в нормалния диапазон, там където се чувствате леки, здрави, жизнени, с високо либидо и самочувствие.

Когато имате твърде много мазнини се получава:

 • Кардиометаболитна дисфункция 16
 • Дисфункция на скелетната мускулатура 17
 • Метаболитен синдром
 • Нарушена имунна система и провъзпалително състояние 18
 • Захарен диабет тип 2 19
 • Влошено психично здраве 20
 • Чернодробни и бъбречни заболявания 21
 • Обструктивна сънна апнея 22
 • Хипогонадизъм 23

Заключение: Не качвайте много мазнини, това ще промени хормоните ви и ще започнете по-лесно да качвате още повече мазнини!

В заключение, последното послание е много ясно: следвайте здравословен начин на живот и яжте според вашите енергийни нужди (без да преяждате) с подходящи зеленчуци, плодове, здравословни мазнини (повече омега 3/6, по-малко наситени и трансмазнини), протеини, фибри, и прием на въглехидрати; пребройте калориите, макронутриентите и микроелементите. Правете упражнения често, за предпочитане ежедневно, със смес от сърдечно-съдови и съпротивителни силови тренировки; имайте за цел да подобрите своята физическа форма и сила.

По същия начин не спазвайте хронична диета до такава маниакална степен, в която нямате достатъчно телесни мазнини - да сте много нацепени и релефни НЕ е здравословно! Стремете се да сте здрави; бъдете оптимални, избягвайте състоянията на надмазняване и подмазняване; бъдете най-добрите, на които сте способни, и се забавлявайте, докато го правите!

И тук, преди чичковците с бирените коремчета и БГ мамите, които само домакинстват и готвят всеки ден вкусни ястия да кажат: "ето, виждаш ли, по-добре е да си хапвам и пийвам, защото да си нацепен не е здравословно" напомням, че при мъжете не е здравословно да имате телесни мазнини от под 8 процента (и при жените под 12%), което е състезателно ниво. Но е супер здравословно да имаш около 10 до 15% телесни мазнини, което всъщност жените наричат "красив мъж".

За справка вижте тази статия и снимките отдолу (25-20-15-10-8% телесни мазнини):

25 процента телесни мазнини

25 процента телесни мазнини

Как изглежда човек с 25 процента телесни мазнини
20 процента телесни мазнини

20 процента телесни мазнини

Как изглежда човек с 20 процента телесни мазнини
15 процента телесни мазнини

15 процента телесни мазнини

Как изглежда човек с 15 процента телесни мазнини
10 процента телесни мазнини

10 процента телесни мазнини

Как изглежда човек с 10 процента телесни мазнини
8 процента телесни мазнини

8 процента телесни мазнини

Как изглежда човек с 8 процента или по-малко телесни мазнини
Процент на телесни мазнини при жените

Процент на телесни мазнини при жените

Как изглежда жена със съответния процент телесни мазнини
Процент на телесни мазнини при мъжете

Процент на телесни мазнини при мъжете

Как изглежда мъж със съответния процент телесни мазнини

Препратки и изследвания:

 1. Mammi C, Calanchini M, Antelmi A и др. Андрогени и мастна тъкан при мъжете: комплексно и реципрочно взаимодействие. Int J Endocrinol . 2012; 2012: 1-8. doi:10.1155/2012/789653
 2. Rochlani Y, Pothineni NV, Kovelamudi S, Mehta JL. Метаболитен синдром: Патофизиология, управление и модулация от естествени съединения. The Adv Cardiovasc Dis . 2017; 11 (8): 215-225. doi:10.1177/1753944717711379
 3. Марк Дж. Генетична чувствителност към метаболитен синдром. EJIFCC . 2007;18(1):7.
 4. Tilg H, Moschen AR. Адипоцитокини: Медиатори, свързващи мастната тъкан, възпалението и имунитета. Nat Rev Immunol . 2006;6(10):772-783. doi:10.1038/nri1937
 5. Ахима RS. Мастната тъкан като ендокринен орган. Затлъстяване (Silver Spring) . 2006;14 Допълнение 5. doi:10.1038/oby.2006.317
 6. Paz-Filho G, Wong ML, Licinio J, Mastronardi C. Лептинова терапия, инсулинова чувствителност и глюкозна хомеостаза. Индийски J Endocrinol Metab . 2012;16(9):549. doi:10.4103/2230-8210.105571
 7. Груздева О, Бородкина Д, Учасова Е, Дилева Ю, Барбараш О. Резистентност към лептин: Основни механизми и диагноза. Diabetes, Metab Syndr Obes Targets Ther . 2019; 12: 191-198. doi:10.2147/DMSO.S182406
 8. Pasquali R, Casimirri F, De Iasio R, et al. Инсулинът регулира концентрациите на тестостерон и глобулин, свързващ половите хормони при възрастни мъже с нормално тегло и затлъстели мъже. J Clin Endocrinol Metab . 1995; 80 (2): 654-658. doi:10.1210/jcem.80.2.7852532
 9. Нелсън LR, Bulun SE. Производство и действие на естроген. J Am Acad Dermatol . 2001;45(3):S116-S124. doi:10.1067/mjd.2001.117432
 10. Sharleen Sidhu, Parikh Tanvi BK. Ендокринни промени при затлъстяване. В: Периоперативна анестезия при пациенти със затлъстяване . CRC Press; 2009:41-49. doi:10.3109/9781420095319-6
 11. Щам GW, Zumoff B, Miller LK, et al. Ефект от масивна загуба на тегло върху функцията на хипоталамуса, хипофизата и половите жлези при мъже със затлъстяване. J Clin Endocrinol Metab . 1988;66(5):1019-1023. doi:10.1210/jcem-66-5-1019
 12. Bélanger C, Luu-The V, Dupont P, Tchernof A. Интракринология на мастната тъкан: Потенциално значение на локалния метаболизъм на андроген / естроген в регулирането на затлъстяването. Horm Metab Res . 2002;34(11-12):737-745. doi:10.1055/s-2002-38265
 13. Стълб G, Шехаде Н. Коремни мазнини и сънна апнея: Кокошката или яйцето? Грижи за диабет . 2008;31(Допълнение 2):S303-S309. doi:10.2337/dc08-s272
 14. Rossow LM, Fukuda DH, Fahs CA, Loenneke JP, Stout JR. Подготовка и възстановяване за състезание по естествен бодибилдинг: 12-месечен казус .; 2013. www.IJSPP-Journal.com. Достъп до 29 май 2020 г.
 15. Branco BHM, Bernuci MP, Marques DC, et al. Предложение за нормативна таблица за проценти телесни мазнини на бразилски млади възрастни чрез биоимпедансиометрия. J
 16. Exerc Rehabil . 2018; 14 (6): 974-979. doi:10.12965/jer.1836400.200
 17. Maffetone PB, Ривера-Домингес I, Laursen PB. Възрастни и деца с наднормено тегло в развитите страни: Значението за общественото здраве от идентифицирането на излишните телесни мазнини. Front Public Heal . 2017;5. doi:10.3389/fpubh.2017.00190
 18. Tallis J, James RS, Seebacher F. Ефектите на затлъстяването върху контрактилната функция на скелетните мускули. J Exp Biol . 2018; 221 (13). doi:10.1242/jeb.163840
  de Heredia FP, Gómez-Martínez S, Marcos A. Затлъстяване, възпаление и имунна система. Proc Nutr Soc . 2012;71(2):332-338. doi:10.1017/S0029665112000092
 19. Al-Goblan AS, Al-Alfi MA, Khan MZ. Механизъм, свързващ захарния диабет и затлъстяването. Diabetes, Metab Syndr Obes Targets Ther . 2014; 7: 587-591. doi:10.2147/DMSO.S67400
 20. Rajan TM, Menon V. Психични разстройства и затлъстяване: Преглед на асоциативни проучвания. J Postgrad Med . 2017;63(3):182-190. doi:10.4103/jpgm.JPGM_712_16
 21. Ix JH, Sharma K. Механизми, свързващи затлъстяването, хроничното бъбречно заболяване и мастното чернодробно заболяване: Ролята на фетуин-А, адипонектин и AMPK. J Am Soc Nephrol . 2010; 21 (3): 406-412. doi:10.1681/ASN.2009080820
 22. Romero-Corral A, Caples SM, Lopez-Jimenez F, Somers VK. Взаимодействия между затлъстяването и обструктивната сънна апнея: Последици за лечението. Гръден кош . 2010; 137 (3): 711-719. doi:10.1378/ракли.09-0360
 23. De Lorenzo A, Noce A, Moriconi E, et al. MOSH синдром (вторичен хипогонадизъм с мъжко затлъстяване): Клинична оценка и възможни терапевтични подходи. Хранителни вещества . 2018; 10 (4). doi:10.3390/nu10040474

Етикети: инсулин, хормони, лептин, тестостерон