Хуск фибри - какво са, как се пият за отслабване, ползи и мнения

Моля, дайте своята оценка за статията:
(4 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Ползи от Хуск фибри Фитнес Диета

Какво е Псилиум хуск?

Псилиум хуск (Psyllium Husk или Псиллиум, Plantago ovata) са естествени фибри, които се добиват от обвивките на семената на растението Plantago ovata - индийски живовляк. Той има много ползи за здравето, поради които често се използва като добавка в диетата.

Хуск ползи:

1. Помощ при отслабване: Псилиум хуск може да подпомогне усилията ви за отслабване, като увеличава чувството за ситост и намалява апетита, а от там намалява и приема на калории. Това го прави много ценен помощник в програми за отслабване и диети.

2. Контрол на кръвната захар: Разтворимите фибри в псилиум хуска помагат за поддържане на стабилни нива на кръвна захар, като забавят абсорбцията на захарите в червата. Това е особено полезно за хора с диабет тип 2.

3. Поддържане на здравословно тегло: Фибрите създават усещане за ситост, което може да намали апетита и да помогне за контролиране на теглото.

4. Намаляване на холестерола: Псилиум хуск може да помогне за понижаване на нивата на лошия LDL холестерол, като свързва холестерола в червата и подпомага неговото изхвърляне от организма.

5. Поддържане на сърдечното здраве: Чрез намаляване на холестерола и регулиране на кръвната захар, псилиум хуск може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Поддържане на чревната микрофлора: Псилиум хуск действа като пребиотик, който подхранва полезните бактерии в червата и подпомага поддържането на здравословна чревна микрофлора.

7. Облекчаване на диария: Псилиум хуск абсорбира излишната вода в червата, което може да помогне за втвърдяване на изпражненията и облекчаване на диария.

Още ползи от Псилиум Хуск:

8. Подобряване на общото здравословно състояние: Чрез подпомагане на редовното изпразване на червата и предотвратяване на натрупването на токсини, псилиум хуск допринася за цялостното благополучие и здраве на организма.

9. Помощ при синдром на раздразненото черво (СРЧ): Псилиум хуск може да бъде полезен за хора, страдащи от СРЧ, като намалява симптомите като запек и диария, и подобрява цялостната функция на червата.

10. Облекчаване на симптомите на хемороиди: Чрез омекотяване на изпражненията и улесняване на тяхното преминаване, псилиум хуск може да намали напрежението при дефекация и да облекчи дискомфорта от хемороиди.

11. Подобряване на кожното здраве: Някои проучвания предполагат, че приемът на фибри като псилиум хуск може да подобри състоянието на кожата, като намалява възпалението и подпомага детоксикацията на организма.

12. Подобрение на храносмилането: Псилиум хуск е отличен източник на разтворими фибри, които подпомагат храносмилането ни. Те помагат за регулиране на движението на червата и могат да облекчат запека.

13. Регулиране на артериалното налягане: Някои изследвания показват, че високото съдържание на фибри може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане, като подобрява съдовото здраве и подпомага регулирането на кръвообращението.

14. Детоксикация на черния дроб: Като подпомага здравето на червата и елиминирането на токсините, псилиум хуск може да допринесе за по-добрата функция на черния дроб и детоксикацията на организма.

15. Подкрепа за имунната система: Здравата чревна микрофлора е ключова за силната имунна система. Псилиум хуск, като пребиотик, подкрепя растежа на полезните бактерии, които играят важна роля за имунитета.

Хуск цени

Хуск цена Кауфланд

Цената на Псилиум Хуск в Кауфланд е ниска, но дозата в опаковката е смешна и няма да ви стигне доникъде - 5-6 пакетчета по 5 грама струват 8-10 лева. Ако сметнете колко ви излиза цената на килограм там (150 до 240 лв на кг), ще разберете че в Кауфланд плащате 4-5 пъти по-скъпо!

Хуск цена Марешки

Цената на Псилиум Хуск в аптеки Марешки не е изгодна. В Марешки продават повече от един продукт с Хуск фибри, но цените са високи, като във всяка аптека. Запомнете: Хранителни добавки, минерали и дори витамини НЕ се купуват от аптеките! В специализираните онлайн магазини цената е в ПЪТИ по-ниска.

Топ цена за Хуск в момента:

50, 100 и дори 250 грама няма да ви стигнат ако на ден пието по 10-20 грама Хуск, а колкото по-малка опаковката, толкова по-скъпо излиза. Най-изгодно е да се купи голяма опаковка. Затова повечето хора избират да си купят опаковка от 500 грама или дори един килограм. Най-добрата цена за един кг Хуск фибри към момента на писане на това ръководство е 41 лева. Цената за 500 грама е 21.50 лв. Опаковка от пет килограма е на цени от 194 лева - по 38.80 лв на килограм. Може да се купят с бърза и евтина доставка от този онлайн магазин: https://fastachenomaslo.com/psyllium-husk

Внимавайте когато купувате! В някои онлайн магазини се продават и семена от Хуск, които са малко по-евтини, но те са подходящи само за печене, нужно е да се накисват над 1 час преди да станат за употреба и не работят така добре за отслабване. Семената на Хуска имат 50% разтворими фибри и 50% неразтворими фибри, а люспите от Хуск съдържат около 70-75% разтворими фибри и 25-30% неразтворими фибри. А тези фибри които ви трябват, са разтворимите.

Начини на приемане на Псилиум хуск

Псилиум хуск се предлага в различни форми – прах, капсули, таблетки или добавен към различни храни и напитки. Ето някои съвети за прием:

- Добавка към вода или сок: Най-честият начин на прием е като се разтвори в чаша вода или сок. Важно е да се изпие веднага, защото люспите на псилиумът бързо образуват желе.
- Смесване с храни: Може да се добави към смути, кисело мляко, овесена каша или супи.
- Като капсули: За тези, които предпочитат капсули, това е удобен начин за прием, но е важно да се пие достатъчно вода.
- За печене на хляб (добавя се към брашното), в закуски, бисквитки и дори в торти.

Как се пие Хуск за отслабване

Важно е да се знае, че основния ефект от Хуск фибрите за отслабване е потискането на апетита и набъбването им в корема ви, което ви дава чувство на ситост. Този ефект е по-силен, когато вие преимате по-голяма доза, но не бива да прекалявате.

  • Нормално за добро храносмилане, за здраве на червата и здравословен начин на живот се пият по 4-6 грама Хуск, един път на ден.
  • За отслабване дозата би трябвало да бъде поне 5-7 грама, 2-3 пъти дневно.
  • Хуск се дозира спрямо килограмите ви - за жени и деца до 60 кг - 4-6 грама, за хора между 70 и 100 кг по 5 до 7 грама на един прием.
  • Изсипвате пет грама люспи от Псилиум Хуск в чаша, сипвате 200-250 вода или друга течност, разбърквате 10-30 секунди и изпивате веднага.
  • Най-добре ползвайте вода, не се глезете със сокчета и други вкусни напитки, пълни са със захар!
  • След известно време е добре да изпиете поне още една чаша вода.
  • Пиете Хуска по този начин от един до три пъти дневно, на гладно, 20-30-40 минути преди трите хранения за деня.
  • Ще забележите още първия ден, че имате по-малко апетит, и без да разберете ще започнете да ядете по-малко и ще отслабнете.

Хуск мнения

Мненията от люспите на Хуск са 100% положителни.

  • Самия аз съм спортист с 95-98 кг тегло и малко подкожни мазнини, но го пия и резултатите когато го приемам са впечатляващи, дори надминават очакванията ми.
  • Люспи от Хуск сме продали до момента на над 400 клиента за една година и няма нито един недоволен - повечето от тях си купуват редовно фибрите на Хуска и е явно, че той вече е станал здравословна част от живота им.

Възможни странични ефекти от Псилиум

Въпреки многото ползи, псилиум хуск може да има и някои странични ефекти, особено ако не се приема правилно:
- Газове и подуване: Някои хора могат да изпитат повишено газообразуване и подуване в началото на приема, особено ако взимат големи дози.
- Запек: Ако не се пие достатъчно вода, псилиумът може да причини запек. Ако се пие достатъчно вода, точно обратното - той много помага срещу запек.
- Алергични реакции: Макар и рядко, някои хора могат да бъдат алергични към псилиум.

Заключение

С правилния подход и умерена употреба, псилиум хуск може да бъде ценен помощник при отслабване, диети и за поддържане на здравето и доброто състояние на организма.