Как да познаем истинско кисело мляко и тест на популярни марки

Моля, дайте своята оценка за статията:
(32 гласа, рейтинг 4.66 от 5)
Фитнес Диета

Киселото мляко е млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. То се произвежда на балканите и в други страни по света заради добрите му вкусови, лечебни и диетични качества (Уикипедия).

Но напоследък става все по-трудно да намериш истинско кисело мляко! За хитростите и нелоялните практики на производителите на млека да не говорим: Ето два от популярните тактики на некоректните марки кисели млека:

  1. Пуска се нов продукт, който първоначално е качествен, а след това качеството му постепенно се разваля с цел печалби.
  2. Пускат се промоции на популярни марки млека, които нормално струват по примерно 1.50 лв, а на промоция са два броя на същата цена или се продават в определени моменти с огромни отстъпки. Като отново качеството на "промоционалните" серии е ужасно.
  3. Подобна практика често виждаме от марката "Маджаров", като качеството на техните серии, които се продават на цена "две за едно", е под всякаква критика.

Как да разпознаем истинското кисело мляко?

Първото нещо, което трябва да направите, търсейки кисели млека в магазините е да погледнете етикетите. Истинското българско кисело мляко съдържа само МЛЯКО И ЗАКВАСКА (с двете бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus). Не трябва да има никакво сухо мляко, въпреки че според БДС е разрешено да се ползват до 20% и трябва да няма никакво нишесте и растителни мазнини.

Вторият показател е Българския Държавен Стандарт - "БДС" – Той е някаква гаранция за качество, НО имайте предвид, че живеем в България и не можем да вярваме на всичко описано на етикета - хубаво е да направим някои от описаните по-долу тестове вкъщи, за да разберем дали действително сме купили истински продукт.

Проверки и тестове на марките кисели млека

Истинското мляко още при отварянето на кофичката има малко вода/цвик отгоре и пълни дупката с вода/цвик за някоко часа. Ако не го прави, значи киселото не е истинско и най-вероятно съдържа сгъстители и нишесте.

Най-вредната съставка, която можете да откриете в някои марки кисели млека, са палмово масло и нишесте. Ето как се тества за всяка съставка.

Ако млякото не е сгъстявано с някакви добавки, то трябва да отдели вода, ако престоява повече от час. Най-добрият начин да проверите дали едно кисело мляко е истинско, е като го използвате за закваска. Ако се "хване", значи съдържа млечно-кисели бактерии, които ферментират.

Проверка за добавени подобрители в някои от популярните марки кисело мляко

Втората процедура, която ще покаже, че в млякото ви няма добавени подобрители е ако наклоните опаковката и изчакате да се отцеди. Това обаче ще се случи, само ако е истински био продукт.

 

В Боженци и Бор Чвор ИМА подобрители - не се отцеждат! Документирано във видеото.

Проверка на кисело мляко дали съдържа нишесте

Вземете лъжичка от киселото мляко, което искате да проверите. Капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, което е сгъстявано с нишесте, ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако в млякото няма нишесте, то на мястото на йодните капки ще си остане характерният кафяв цвят на йода.

Проверка за нишесте в популярни марки кисело мляко като видео има тук (Верея, Боженци, Герма, На баба, Елена, Бор Чвор, Родопи, Данон, Сердика):

 

В Бор Чвор ИМА нишесте - документирано на 1:30-1:40 минута от видеото.

Третият начин е да опитате да заквасите прясно мляко с лъжичка кисело мляко купено от магазина. Получи ли се успешно, то означава, че киселото ви мляко съдържа жива ЗАКВАСКА.

Проверка за тебешир (креда) и сода

Може да си мислите, че тебешир се добавя към млякото, за да се увеличи количеството калций в продукта, но не е така. Истинската цел е да се скрие, че съдържанието на мазнини в млякото е много по-малко от посоченото на опаковката.

Содата пък увеличава срока на годност на продукта. Не разваля млечния вкус, но е вредна за стомаха ни.

1. Изсипете малко количество мляко в прозрачен съд. Добавете щипка лимонена киселина към млякото и налейте малко оцет. Ако на повърхността й започнат да се появяват мехурчета, в млякото има тебешир.

2. Можете да откриете наличието на сода с лакмусова хартия, която е индикатор. Син оттенък - млякото съдържа сода. Червеният цвят показва аспирин в продукта и означава престояло мляко. Цветът на хартията остава непроменен - ​​показател за свеж и качествен продукт.

кисело мляко марки

Проверка дали киселото мляко е разредено

3. Изсипете малко кисело мляко и медицински спирт в прозрачен съд (в съотношение 1 към 2, примерно 20 мл мляко и 40 спирт). Разклатете добре течността за 1-2 минути. Ако продуктът е неразреден, ще се утаи и ще видите характерни бели люспи. Колкото по-късно стане реакцията, толкова по-разреден е продуктът. Теста може да се използва само с краве мляко - козето мляко не съдържа казеин.

Тест за палмово масло

Палмовото масло удължава срока на годност на киселото мляко и подобрява вкуса. Но не може да се направи тест в домашни условия.

Полезни ресурси:

1. Тест на марки кисели млека за 2011 година в сайта на Активни потребители - https://aktivnipotrebiteli.bg/тест/56/ТЕСТ-кисело-мляко-(2011) - за отбелязване е че тогава киселото с най-висока оценка е било Домлян, но качеството и вкуса на същото в момента са ужасни. Вероятно нелоялна практика номер едно от двете най-горе.

2. Не забравяйте, че лактозата я има и в киселото мляко - до 70% лактоза остава в него, сравнено със 100-те процента в прясното мляко.

3. Млечните продукти и най-вече пресните млека, са вредни за ставите и костите ви - доказано е с няколко изследвания още през 2012-2014 година.

Надяваме се нашия материал да ви е бил полезен - вече ще знаете как да познаете кое кисело мляко е истинско и кои марки млека не трябва да купувате.

Етикети: кисело мляко, храни, мляко, кисели млека