Кое кога се пие, сутрин или вечер - витамини, минерали, добавки

Моля, дайте своята оценка за статията:
(6 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Сутрин или вечер се пият витамините и минералите, на гладно, по време на хранене или след това?

Недостигът на някои важни минерали и витамини може сериозно да се отрази на здравето и енергията ви и функциите на организма ви. Затова, най-важното е да ги приемаме в достатъчни количества.

Ако обаче не си набавяме всичко, за компенсиране на липси и за възстановяване на нормален метаболизъм и жизнените процеси, ще ви помогнат хранителните добавки. Важното е да знаете, че тяхната ефективност зависи и от това по кое време на деня ги приемате. Затова ще ви запознаем с подходящото време за прием на някои от най-разпространените хранителни добавки, минерали и витамини.

По кое време на деня се пият минералите – сутрин или вечер

Много хора вземат минералите според собствения си график, но това невинаги е добро решение, тъй като всеки елемент има различно действие и начин на усвояване, с които е добре да се съобразим.

Желязо

Препоръчително е капсулите желязо да се пият на празен стомах, 1 час преди или 2 часа след хранене. При някои хора добавката може да предизвика леки симптоми на гадене при прием на гладно. В такъв случай я приемайте с малко храна, но избягвайте фибрите, защото те пречат на усвояването. Освен това желязото не се комбинира добре с напитки, съдържащи кофеин.

Магнезий

Магнезият е ценна добавка, която влияе на редица значими процеси, включително върху функцията на сърдечната и нервната система и върху здравето на костите и косата. Препоръчително е да се приема вечер, защото помага за отпускане на нервите и мускулите и за по-добър сън.

Калций

Добре е калцият да се приема на 2 дози, разпределени сутрин и вечер. Причината е, че при твърде високо количество калций в кръвта част от него се отделя чрез бъбреците. Младите хора се нуждаят от около 1000 милиграма дневно, а след 50-годишна възраст дозата се увеличава на 1200 милиграма.

Цинк

Препоръчва се цинкът да се приема на празен стомах, но ако това предизвиква стамашно неразположение, може да хапнете мъничко и да го вземете след това на закуска. Цинкът не трябва да се пие заедно с калций и/или желязо, защото те възпрепятстват усвояването му.

Кога се приемат витамините – сутрин или вечер?

Витамините също имат определено време през деня, в което е препоръчително да се приемат, за да бъдат най-ефективни.

Витамини В-комплекс

Най-подходящото време за прием на витамините от група В е до обяд, защото те стимулират енергията и продуктивността. Това е добър начин да стартирате деня си и да засилите метаболизма си.

Витамин С

Витамин C е водоразтворим витамин, което означава, че може да го приемате в различно време на деня, но е важно да се пие на малки дози по няколко пъти на ден, защото излишъка се изхвърля с урината. Вземайте го по 2-3 пъти на ден, като избягвайте да пиете по-големи дози преди сън, защото ще направи съня ви по-неспокоен. Приемът на витамин С на гладно може да доведе до известни неразположения при някои хора.

Витамини А, D и E

Витамини А, D и E е най-добре да се приемат в комбинация с мазнини, защото са мастноразтворими. За по-добро усвояване може да ги пиете по време на едно от храненията за деня. Избягвайте прием на витамин D преди лягане, защото този витамин може да повлияе неблагоприятно на съня ви.

Кога се пият хранителните добавки?

Ефективността на хранителните добавки зависи не само от това по кое време на деня се приемат, но и дали сте се нахранили или предстои да го направите.

Кога се пият въглехидрати?

Сладкото и въглехидратите ни успокояват, ако приемем повече въглехидрати, дори ни се доспива.

Въглехидратите влияят на сърдечната честота повече от протеина. Тези храни могат да доведат до преход към парасимпатикова сърдечна честота. След тренировка въглехидрати могат да се приемат преди и заедно с протеините. Въпреки че може да повишат нивата на глюкозата, въглехидратите могат също така да понижат сърдечната честота и да ви направят лениви. Преди да пиете протеин, поглъщането на някои бързи въглехидрати може да помогне за по-доброто усвояване на последващия протеин.

Протеин

Да пиете протеина си веднага след тренировката, е най-известния мит във фитнеса и здравословното хранене. Можете да пиете протеина веднага след тренировка само ако искате да качите килограми. Ако целта ви е да запазите сегашното си тегло или да отслабнете и свалите мазнини, пийте протеин 20-30 до 50 минути след тренировка. Повече по темата: Кога да пия протеин.

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, много полезни за човешкото здраве. Те подобряват микрофлората на червата и функциите на стомашно-чревния тракт, подсилват имунитета. Огромно е разнообразието от пробиотични добавки в аптечната мрежа. Техните съставки и показания са различни, затова преди да преминете към прием на конкретен продукт, прочетете листовката му.

Омега-3 и рибено масло

Хранителни добавки като рибено масло и Омега-3 мастни киселини стимулират метаболизма, оказват противовъзпалителен ефект и подпомагат сърдечните функции. Добре е да се приемат по време на хранене.

Кое кога се пие, сутрин или вечер - витамини, минерали, добавки