Въглехидратите: Цикличен декстрин, Декстроза, Малтодекстрин

Моля, дайте своята оценка за статията:
(4 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Освен протеин, съществуват и въглехидратни напитки, които помагат да качите повече мускули, да тичате по-бързо и повече, и да се изморявате по-бавно на състезание. Въглехидратите за качване на мускули са: декстроза и малтодекстрин. Въглехидрати за повече издръжливост са: Цикличен декстрин (има и други, но не си струват, цикличният декстрин е толкова по-добър, че просто не си струва да разглеждаме останалите, а и не е никак скъп).

Въглехидрати за обем и качване на маса: Декстроза

Когато става въпрос за бодибилдинг, целта не винаги е да си слаб и по-слаб. Тези, които се опитват да наддадат на тегло и да качат мускули и сила, познават трудността да се опитате да получите всичките си хранения за един ден. Това е мястото, където протеиновите шейкове и гейнерите за маса стават полезен инструмент в храненето ви. Ключова съставка в масовия гейнър обикновено е декстроза или малтодекстрин. Тук ще разберем защо добавките с тях могат да бъдат страхотно допълнение към вашето групирано пътуване.

Какво е декстроза? Декстрозата (Dextrose) се ползва за качване на бърза маса

Декстрозата е вид прост въглехидрат, който тялото ви използва като основен източник на енергия. Може да бъде от полза по време на спортни занимания, тъй като това е формата на захар, до която тялото ви разгражда храната за гориво. Някои захари (въглехидрати) се използват в тялото ви за възстановяване на мускулния гликоген и са по-подходящи за това. Други не са. Известно е, че декстрозата е перфектен източник за възстановяване на тези запаси от гликоген, тъй като има висок гликемичен индекс и се усвоява бързо.

Забалажка: Висок гликемичен индекс, означава, че вдига бързо и нивата на кръвната захар и инсулина, тоест, този въглехидрат е подходящ за качване на мускули, но е неподходящ за отслабване, диабетици и хора с проблеми с кръвната захар.

Хранителните факти на декстрозата:

Декстрозата е калорична, което е от полза за бодибилдърите. За да качите маса и мускули, трябва да имате калориен излишък, което означава, че трябва да ядете повече, отколкото изгаряте при ежедневните ви дейности. Всяка порция от 80 грама декстроза съдържа 280 калории. И тъй като се състои изцяло от въглехидрати, порция от 80 грама ви осигурява 74 грама въглехидрати. Тъй като не съдържа диетични мазнини и протеини, той е идеалното допълнение към вашите протеинови шейкове за увеличаване на приетите калории.

Тоест, за да качите повече мускулна маса, вие трябва да пиете протеин - гейнър, който съдържа декстроза или я добавяте към протеин който съдържа предимно белтъчини.

Въглехидрати за качване на мускули - малтодекстрин

Малтодекстринът (Maltodextrin) е сложен въглехидрат, произведен от царевично, оризово или картофено нишесте, но неговата молекулярна верига е по-къса от другите сложни въглехидрати. Малтодекстринът се състои от поредица от глюкозни молекули, които тялото ви лесно разгражда, така че усвоява почти толкова бързо, колкото декстрозата.

Хранителните факти на малтодекстрина:

Малтодекстринът има около 250 калории на порция от 67 грама. Тъй като е сложен въглехидрат, той се състои от множество захари. Това прави разлика в скоростта, с която тялото ви може да абсорбира въглехидратите. Въпреки че разликата не е толкова голяма, малтодекстринът се усвоява по-бавно от декстрозата.

Каква въглехидратна напитка трябва да изберете за да качите повече мускули - Малтодекстрин или Декстроза?

Декстрозата е по-сладка, усвоява се малко по-бързо и като цяло е по-евтина. Въпреки това, ако искате по-бавно освобождаване на глюкоза в кръвта и малко по-мек вкус (не е толкова сладка), малтодекстринът е опцията за вас. Има и много бодибилдъри, които използват и двете съставки в различни съотношения, т.е. 50:50 смес от декстроза и малтодекстрин, или 70% декстроза и 30% малтодекстрин. Единственият сигурен начин да разберете кое е най-доброто за вас, е да опитате и двете, и то в различни съотношения. Вижте как тялото ви реагира на различните добавки и смеси с въглехидрати и продължете от там.

cyclic dextrin - Цикличен декстрин, въглехидрати за максимални спортни постижения

Цикличен декстрин, въглехидрати за максимални спортни постижения

Въглехидратите на професионалните спортисти са по-различни от бързите декстроза и малтодекстрин. Когато един спортист се зарежда с предимно (или изцяло) прости захари с висок гликемичен индекс (декстроза, захароза, малтодекстрин), те значително влошават окисляването на мазнините и вие освен мускули, качвате и мазнини, а освен това те ви дават и бърз пик на глюкоза и енергия, но бързо след това получавате и много силно падане на нивата на енергия.

Цикличният декстрин (Cyclic Dextrin, наричан още cluster dextrin или highly branched cyclic dextrin) не е за максимално качване на мускули, той е въглехидрат с нисък гликемичен индекс и осигурява бавно освобождаване на енергия в кръвния поток. Ползва се от професионални спортисти за да се уморяват по-малко по време на състезание. Бавното освобождаване на цикличния декстрин поддържа нивата на кръвната захар по-ефективно, без рязко покачване на инсулина и в резултат на това не инхибира окисляването на мазнините.

Цикличният декстрин е сравнително нов източник на въглехидрати, който се произвежда от царевично нишесте чрез ензимен процес. Този процес драстично променя структурата на нишестето, позволявайки много по-голяма издръжливост на атлетите.

Първо, цикличният декстрин има много кратко време за изпразване на стомаха. Това означава, че въглехидратите остават в стомаха ви за по-малко време, създавайки много по-малко храносмилателен дискомфорт. Този аспект е особено важен по време на дълги състезания, по време на които поглъщането на големи количества въглехидрати е от решаващо значение.

Спортистите, целящи да увеличат максимално представянето си по време на състезание, се опитват да получат между 80 и 100 грама въглехидрати на час състезание. Това представлява значително количество, което прави храносмилателния дискомфорт важен и той твърде често може да навреди на постигането на първо място в състезанието. Когато вече не е възможно да се приемат въглехидрати поради сърдечна болка, започват проблемите с ниска енергия и са много трудни за преодоляване - вие се изморявате и темпото ви спада.

Нивото на енергия на спортиста по време на дълги спортни събития е един от определящите фактори за представяне и за крайното му класиране, а намаляването на усещането за умора с течение на времето допринася за по-добрата способност за генериране на дълги, постоянни усилия.

Също така, цикличният декстрин прави възможно намаляването на умората, както и забавянето й при спортове продължаващи над 30-40 минути. От само себе си се разбира, че това е много интересно и привлекателно за всички спортове където се изисква издръжливост - всеки иска да не се уморява при дълго състезание.

Затова цикличният декстрин се ползва в спортове като плуване и тичане на дълги разстояния, водна топка, маратони, трибой, петобой, футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, силови и Кросфит състезания, борба и ръгби. И във всеки друг спорт, изискващ максимално добро представяне за дълъг период от време. Колкото по-дълго е състезанието, толкова повече ефект ще имате от цикличния декстрин и неговите бавни въглехидрати.

Взети заедно, тези два аспекта на цикличния декстрин допринасят за позволяването на непрекъснато приемане на този източник на въглехидрати за дълги периоди от време по малко - по този начин поддържате постоянно ниво на енергия по време на състезанието, като забавяте появата на умора и на практика продължавате да се движите с почти същото темпо.

Откъде можете да купите Цикличен Декстрин?

Cyclic Dextrin ("cluster dextrin" или "highly branched cyclic dextrin") може да бъде зукупен на изгодна цена от само 34 лв за 1 кг от този онлайн магазин: Цикличен Декстрин Myprotein.

въглехидрати за състезания

Професионални формули с цикличен декстрин

Съществуват и още по-добри формули, които не съдържат само цикличен декстрин. Обикновено за максимални постижения в спорта и за да не се изморявате и да нямате крампи, ще ви трябват и електролити, а също ще помогнат и BCAA аминокиселини, защото освен въглехидрати, трябва да давате и аминокиселини на мускулите. Затова и е създадена формулата Intra Workout Powder на MyProtein.

Приемайки 15 гр цикличен декстрин, 5 грама BCAA, 2.5 грама млечен протеин и около 1 грам електролити в 25 грама порция във формулата Intra-Workout, тази професионална формула на MyProtein осигурява на спортистите първокласен източник на въглехидрати плюс аминокиселини и всичко необходимо за да финиширате първи. Това ви осигурява необходимата енергия под формата на течна храна, което значително намалява шансовете за храносмилателни проблеми, и същевременно Ви гарантира, че оставате хидратирани благодарение на натрия и електролитите, присъстващи във формулата.

Естествено, вие можете и сами да си приготвите ваша собствена напитка с Цикличен декстрин като добавите една доза от него, една доза БЦАА аминокиселини и малко електролити в напитката. Така разлика в съдържанието спрямо професионалната формула няма да има, но и цената няма да ви излезе по-ниска. Имайте предвид и че най-силно действащата съставка от изброените, е самия декстрин, така че ако не ви се занимава и не ви се дават повече пари, пропуснете останалите съставки.

Цикличен декстрин, Малтодекстрин или Декстроза - какви въглехидрати да пиете избирате вие, спрямо целите си. Сега вече знаете как да станете шампиони!