Какво са NMN (Никотинамид мононуклеотид) и NAD+?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(3 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Никотинамид мононуклеотидът (Nicotinamide Mononucleotide) е форма на витамин B, който повишава нивата на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+) в тялото. NAD+ е важно съединение, от което другите ензими се нуждаят, за да функционират (т.е. той е коензим), и върши доста работа като окислител в биохимичните реакции. NAD+ е до голяма степен двигател на биологична активност, участващ в различни процеси, включително възстановяване на ДНК, имунитет, редокс сигнализиране и клетъчен метаболизъм.

Какво знаем за това как работи: NMN се превръща в NAD+ в тялото след добавяне. Ефектите на NMN в изследователските модели също се дължат на увеличения NAD+. Повишаването на нивата на този коензим повишава активността на сиртуините, семейство ензими с възможни ефекти против стареене. Въпреки че са наблюдавани положителни ефекти при изпитвания върху хора (подобрена физическа способност, намалени биомаркери на заболяването при по-възрастни хора), резултатите са били слаби и не са съвпадали с ефективността на NMN при проучвания върху гризачи, където има ясни доказателства, че може да забави свързания със стареенето спад.

Nicotinamide Mononucleotide е известен още като:

 • Бета-никотинамид мононуклеотид (Beta-nicotinamide mononucleotidee)
 • Никотинамид мононуклеотид (Nicotinamide mononucleotide)
 • Никотинамид риботид (Nicotinamide ribotide)
 • NMN цвитерион (NMN zwitterion)
 • Бета-NMN (Beta-NMN)
 • Никотинамиден нуклеотид (Nicotinamide nucleotide)
 • Бета-никотинамид D-рибонуклеотид (Beta-nicotinamide D-ribonucleotide)
 • Никотинамид рибонуклеотид (Nicotinamide ribonucleotide)

Никотинамид Мононуклеотид не трябва да се бърка с:

 • Витамин B3 (Vitamin B3)
 • Ниацинамид (Niacinamide)
 • Никотинамид рибозид (Nicotinamide riboside)

Безопасност и ефикасност на NMN при хора

NMN постига високи оценки за безопасност в ранна фаза на изпитванията върху хора, без докладвани опасения относно безопасността. Въпреки това, дозите на NMN, тествани до момента, са били от ниска до умерена страна в краткосрочни опити, обикновено при 3 пъти по-ниски еквивалентни дози в сравнение с опити с гризачи. Дългосрочната безопасност на приема на NMN не е тествана и някои учени подчертаха теоретични взаимодействия, които изискват повишено внимание.

Що се отнася до ефикасността, NMN добавките ясно повишават нивата на NAD+ в тялото. Има също доказателства за положителни резултати при изпитвания върху хора, предимно при участници на средна възраст или по-възрастни. Ефектите обаче изглеждат зависими от дозата и дозата, необходима за подобряване на здравето при различни популации, все още не се знае точно.

Доказано ли е, че NMN работи при здрави възрастни? Или работи най-вече при възрастни хора и болни?

Все още никой не знае със сигурност, но има доказателства и за двете. На теория бихме могли да очакваме NMN да помогне на здрави възрастни, тъй като NAD+ става все по-малко в тялото с напредването на възрастта поради увеличеното потребление и намаленото му производство.

Етикети: витамини, стареене, ензими, коензим