Аминокиселините и бустерите - тайното оръжие във фитнеса

Моля, дайте своята оценка за статията:
(25 гласа, рейтинг 4.76 от 5)
Аминокиселините и бустерите - тайното оръжие във фитнеса Фитнес Диета

Иска ли ви се да сте с 5, 10 или 20% по-силен от моментното ви състояние? Искате ли да сте с 10 или 20% по-издръжлив, така че да можете да тренирате още половин час или повече, в моменти когато силите ви вече са свършили? Искате ли да сте винаги във форма?

Ето това правят някои от аминокиселините и така наречените предтренировъчни формули - за по-кратко наричани бустери или азотни бустери. Това, което ще научите тук и сега, са тайни базирани на десетки години опит, няма ги никъде в интернет и не, не е превод от английски :) Текста е авторски, както и повечето материали в сайта ни. За принципите ни и авторите стоящи зад сайта можете да прочетете тук.

Настоящата публикация е "ъпгрейд" на старата статия по тази тема в сайта ни, която е отпреди 6 години и е прочетена над 4000 пъти. Разширявам я и добавям всичко ЦЕННО и актуално в нея поради огромния интерес - само за последния месец получихме над 40 въпроса на подобни теми.

Реално това да знаете и да МОЖЕТЕ да използвате тези аминокиселини, ви дава огромно предимство пред всички останали които не ги ползват, и в практиката е разликата между един начинаещ и напреднал във фитнеса, а също и разликата между напреднал и състезател.

Видове бустери и предтренировъчни формули (Pre-workout добавки)

Когато избирате бустер, най-важно е да изберете такъв, който подобрява постиженията - бустер, който подобрява силата и издръжливостта, а не само напомпването и външния вид по време на тренировка. Защото ефекта на последните е само временен.

Така наречените "азотни бустери" обикновено са тези с предназначение основно да ви напомпат и да изглеждате по-як докато тренирате. За съжаление, техния ефект изчезва твърде бързо след като спрете да тренирате, до 1-2 часа след тренировката.

Това, за което ще си говорим тук и сега са "комбинираните бустери" по-известни като "предтренировъчни формули". Това са "бустери", които освен че ще ви напомпат мускулите, ще ви дадат и повече сила, издръжливост, а също и желание да тренирате. Защото когато сте уморени и ви мързи, вие нямате желание за тренировка и най-важното е дали изобщо ще отидете във фитнеса.

Вие можете да закупите готов комбиниран бустер от някаква марка или да купите поотделно съставките и да направите бустера си сам - просто сипвате една по една съставките в шейкъра си, разбърквате и изпивате преди тренировка.

В тази публикация ще говорим за втория случай - как да си направите сам бустера. Неслучайно пишем точно за този вариант - той излиза винаги два до три пъти ПО-ЕВТИНО. За предимството, че ще има по-високи дози на всяка от съставките и че ще има ТОЧНО АМИНОКИСЕЛИНИТЕ, което вие искате, да не говорим.

Търсите в интернет "как да си направя бустер", "как да си направя предтренировъчна формула", "как се пие бустер", "как да мога да тренирам повече", "какво се пие преди тренировка" или "какво се пие по време на тренировка"?

Ето отговора на всички подобни въпроси - с тях ще можете да вдигнете нивото на тялото ви и тренировките ви ВЕДНАГА - ще видите огромен ефект в огледалото след не повече от 2 до 4 седмици.

Първо, важно е да знаете, че много по-важо е какво пиете ПРЕДИ тренировка, отколкото след тренировка. След тренировката организма ви има много повече време за възстановяване и набавяне на необходимите хранителни вещества. Как да пиете протеина след тренировка пише тук.

Начинаещите пият протеин, а напредналите аминокиселини (протеина се подразбира). Защо е по-важно какво пиете преди тренировка?

Защото най-важно е дали ще можете изобщо да направите тренировката си, дали ще имате силата и издръжливостта да я завършите, и колко сила и енергия ще имате по време на упражненията. Ако правите упражнението с 40 кг е едно, а ако го правите с 45 или 50 кг е съвсем друго.

Тоест, това е разликата между това да сте във форма или да не сте във форма - разликата в постиженията между двете състояния при повечето хора е обикновено 5 до 20%.

Попитаха ме във фитнеса "Защо пиеш винаги докато тренираш това шише със зелена течност"?

Отговорът ми: "За да съм винаги във форма, етествено. И понякога напитката е жълта или оранжева на цвят." :)

И "Как имаш сили да правиш такива гигантски тренировки от по 2 часа и повече с тежести и интензивност от по 80 и повече процента?"

- Успявам да го направя само защото давам на мускулите аминокиселини и по време на самата тренировка. Иначе едва ли ще е възможно на възраст от над 50 години да правя гърди и гръб в суперсерии по 20-22 серии за всяка мускулна група. Това са общо 40 до 45 серии тежки базови упражнения в една тренировка (лежанка и кофички за гърди и дърпане на кабел, набирания и мечка за гръб), всяка серия със 75 до 80% от максималната тежест, която мога да вдигна в съответното упражнение. Правил съм го няколко пъти и е изпитание дори и с правилните аминокиселини (да не ви казвам как се чувствам следващия ден).

Това, което пия по време на тренировка всъщност не е точно бустер, а комплекс от аминокиселини. Бустера го пия преди тренировката, вкъщи или в колата, обикновено 15-20 минути преди тренировка и него много малко хора успяват да ме видят как го пия :)

И без значение във форма ли съм или не, дали съм уморен или ме мързи, изпивам бустера си преди всяка тренировка, отивам във фитнеса и тренирам като животно. Защото той ми дава желание за трениране, притъпява болката и умората, имам повече енергия и се чувствам добре, въпреки че съм бил изморен допреди половин час (в момента работя по 8-10 часа всеки работен ден, но всеки ден след това съм по около два часа в залата).

азотни бустери и предтренировъчни формули за фитнес

Всички азотни бустери и предтренировъчни формули задължително съдържат няколко основни компонента

 1. Аминокиселини за напомпване на мускулите - аргинин, AAKG, или най-ефективния от трите: Цитрулин Малат. Повече за аргининовите добавки има тук.
 2. Аминокиселини даващи ви повече желание за тренировка и енергия - кофеин и таурин (във всяка енергийна напитка ги има и двете). Подробна информация за кофеина.
 3. Тауринът също така се изчерпва в организма ни при тежки и продължителни тренировки и се получават крампи, така че ако имате схващания на мускулите по време на тренировка и след това, тауринът ще ви помогне.
 4. Съставки за физическа и силова издръжливост - кофеин и Цитрулин Малат.
 5. Аминокиселина за фокус и концентрация - L-Tyrosine. Л-Тирозин освен че подобрява контрола над мускулите, е много полезна аминокиселина и за работата на щитовидната жлеза, тоест важна е за метаболизма и за релефа ви. 250 грама са на цена 25 лв - стигат за 80 до 120 дни, пият се по 2-4 грама в една доза.
 6. Аминокиселина за сила - Креатин монохидрат. Повишава силата, но разваля релефа, защото задържаш вода от него. Подробности за креатина.
 7. Добавки осигуряващи енергия за по-дълго време (за да можете да тренирате повече) - BCAA и глутамин. Подробности за BCAA аминокиселините. А тук има всичко за Глутамина.

Колко струват тези аминокиселини, какви са цените им?

Какво съдържа бустера - как се пият аминокиселините преди тренировка?

Разбъркайте в шейкър (без таблетката с кофеин) и изпийте всичко 15-30 минути преди тренировка:

 • Кофеин - 1 таблетка 200 мг (таблетка е, пие се отделно, не се разбърква с другите съставки).
 • Таурин - 3-4 грама за жени и 6 грама за мъж.
 • Л-Тирозин - 2 грама за жени и 3-4 грама за мъже.
 • Цитрулин Малат - 3-4 грама за жени и 5-6 грама за мъж.
 • BCAA - една доза от 3-4 грама за жени и 5-6 грама за мъже.
 • Става напитка приятна на вкус, овкусява се от подсладителите в BCAA-то. Всички други аминокиселини са без вкус.
 • Опционално ако искате повече сила и качване на мускули - 5 грама Креатин монохидрат.
 • Опционално ако практикувате спорт в който ви трябва издържливост за продължителен период от време: добавете една доза Бета Аланин от 3 до 5 грама. И не прекалявайте с него, защото много Бета Аланин изчерпва таурина, а това води до крампи. Имайте предвид, че ефекта от Бета Аланина идва след непрекъснат прием от поне 3-4 седмици.

Бустер за отслабване и горене на мазнини:

 • Кофеин на прах или таблетки - 100 до 200 мг (таблетка е, пие се отделно, не се разбърква с другите съставки).
 • Таурин - 3-4 грама за жени и 6 грама за мъж.
 • Л-Тирозин - 2 грама за жени и 3-4 грама за мъже.
 • Цитрулин Малат - 3-4 грама за жени и 5-6 грама за мъж.
 • BCAA аминокиселини - една доза от 3-4 грама за жени и 5-6 грама за мъже.
 • Става напитка приятна на вкус, овкусява се от подсладителите в BCAA-то. Всички други аминокиселини са без вкус.
 • Екстракт от зелен чай (таблетка е, не се разбърква с другите съставки). Внимание: таблетката съдържа 36 мг кофеин! Напаснете количеството, така че кофеина да ви понася, но трябва да е минимум 100 мг.
 • Ако бюджета ви не ви позволява да пиете всичко това, то пийте като минимум BCAA аминокиселините, таблетката кофеин и екстракта от зелен чай.
 • Пиенето на зелен чай като чай и истинско кафе вместо кофеин на таблетки или на прах НЕ е ОК, защото води до стомашни проблеми - ще ви трябват да изпиете поне две силни кафета и три зелени чая.

Аминокиселини за пиене по време на тренировка (за да се изморявате още по-бавно и да не горите мускули):

 • BCAA - една доза 4-5 грама за жени и поне 5-6 грама за мъж (някои атлети пият до 10 грама, които не са проблем, защото не ги пиете наведнъж, а за около час).
 • Глутамин - 4-6 грама за жени и 5 до 10 грама за мъж, в зависимост от килограмите ви и планираната продължителност на тренировката.
 • Получава се напитка приятна на вкус, овкусява се от подсладителите в BCAA аминокиселините. Глутамина е без вкус.

Пийте тази комбинация от аминокиселини когато ожаднеете по време на тренировката - разтваря се в 400-600 грама вода, изпива се на равни части за час до час и половина тренировка. Тези две аминокиселини ви дават допълнителна енергия и забавят още повече идването на умората, тоест, можеш да тренираш по повече. Обикновено с тях без никакви проблеми си удължаваш тренировката от час на час и 15 минути или на час и 30 - можеш да направиш по една-две серии в повече от всяко упражнение ако тренировката ви е от 4 до 7 различни упражнения. Тези от вас които правят тренировки с от по само 1 до 3 упражнения, ще могат да направят по поне 3 серии в повече от всяко.

Примерно ако тренировката ви е 5 упражнения по 4 серии, с този коктейл от аминокиселени по време на тренировка плюс бустера изпит преди тренировка, ще можете със същото усилие да направите петте си упражнения, но вече по 5-6 серии или по-добре увеличете броя на упражненията от 5 на 6 или 7 и направете от всяко вашите четири серии.

Реално получавате увеличение на обема на тренировката от 20 на поне 25 серии, което е 20% увеличение и ще получите и съответния отговор от тялото си във вид на повече мускулна маса и повече релеф.

Тренирайте здраво, пийте бустера си и след една-две седмици се погледнете отново в огледалото. Можете да ни благодарите като се абонирате за пълен достъп до целия сайт от тук.