Кофеинът: колко кофеин да пия и как действа?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(3 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

Ще обърна малко повече внимание на кофеина, защото той е стимулиращата добавка номер едно в света, а повечето хора дори не знаят как, кога и колко да го приемат. Кофеинът също така е задължителна част от всяка предтренировъчна формула, евтин е и е може би най-безвредната добавка за стимулиране на нервната система. Освен, че кофеинът е безвреден, той има и много полезни свойства (като усилването на горенето на мазнините), стига да не се прекалява с него.

1. Кофеинът, също както и всички други стимуланти, ни дава повече енергия, но я взима от следващия период от време. Тоест, пиейки кафе или друга напитка с кофеин, вие се чувствате ободрени и имате малко повече енергия сега, но по-късно ще имате по-малко енергия и ще се чувствате по-мързеливи.

2. Способностите ни да усвояваме кофеин са ограничени, защото има специфични ензими в организма ни които отговарят за усвояването му. И тези ензими не са неограничени, те се изчерпват и на организма ви им е необходимо време за да възстанови нивата им отново. Ако вие пиете често кафе и други кофеинови напитки, то възможностите ви да усвоявате кофеин могат да бъдат намалени. Тоест, ако приемаме много кофеин, то той спира да ни действа!

3. На база това как им действа кофеина, има два типа хора: такива които трябва да го приемат бързо наведнъж и такива които трябва да приемат кофеинът бавно, на части във времето. Повечето хора са от вторият тип, затова и кафето обикновено се пие бавно, а не на екс.

Важно е да установите опитно от кой тип хора сте вие, защото ако вашият организъм няма способностите да усвоява големи количества кофеин наведнъж, пиенето на големи дози кофеин на екс, може да подпомогне отлагането на подкожна мазнина и вместо да свалите мазнини, на практика с бързото пиене на кафе, може да подпомагате качването им.

Колко точно кофеин мога да пия?

Препоръчителната дневна доза кофеин за възрастен човек (над 60 килограма) е 200 до 300 мг кофеин дневно. Максималната доза кофеин трябва да е 400 мг. Тази доза трябва да е по-малка при болни хора, бременни майки или дребни и слаби хора с тегло от под 50-60 килограма.

Колко кофеин може да пиете е много индивидуално, но ако днес пиете по две големи водни чаши силно кафе на ден (което се равнява на 4 силни кафета), то има много голяма вероятност последното едно кафе от тези четири просто да не ви действа. Да изпиете пето или шесто ще е като просто да го изсипете в тоалетната...

Затова преценете кога да приемате кофеин и по колко! Лично аз не пия кафе по всяко време, приемам кафе и кофеин САМО когато имам нужда от бодрост или повече енергия. Ако трябва да съм честен с вас, аз пия само между половин до една чаша нормално кафе сутрин (имам предвид нормална кафена чаша, а не двойна доза във водна чаша) и същото количество умножено по две 10-15 минути преди тренировка - една голяма водна чаша силно кафе - за да имам повече енергия и да подпомогна горенето на мазнини по време на тренировката ми.

Какво се случва при приемане на големи дози кофеин и с какво не бива да комбинирам кофеина?

Заради това, че е диуретик, кофеинът може да доведе до намаляване на нивата на следните витамини и минерали в организма на човека: витамин C и B6, калций, желязо и магнезий. Доказано е също, че кофеинът намалява усвояването на калция, така че по възможност не приемайте мляко, сирене и други продукти с високо съдържание на калций заедно с кофеинови напитки! Виждал съм хора пиещи кафето си само с мляко, а също съм виждал и хлапета във фитнеса които пият силна предтренировъчна формула с много кофеин заедно с калций на таблетки - моля ви, НЕ правете такива грешки!

Съдържание на кофеин в популярни напитки:

колко кафе да пия: съдържание на кофеин в популярни напитки

Ресурси:
https://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine
https://www.bodybuilding.com/fun/8-popular-caffeine-sources-and-how-they-differ
https://examine.com/supplements/caffeine/
https://examine.com/nutrition/caffeine-consumption/
https://examine.com/nutrition/how-caffeine-works-in-your-brain/