Кофеинът: колко кофеин да пия и как действа?

Моля, дайте своята оценка за статията:
(50 гласа, рейтинг 4.80 от 5)
Фитнес Диета

Ще обърна малко повече внимание на кофеина, защото той е стимулиращата добавка номер едно в света, а повечето хора дори не знаят как, кога и колко да го приемат. Кофеинът също така е задължителна част от всяка предтренировъчна формула или бустер, евтин е и е може би най-безвредната добавка за стимулиране на нервната система. Освен, че кофеинът е безвреден (в нормални количества), той има и много полезни свойства (като усилването на метаболизма и горенето на мазнините), но е важно да не се прекалява с него!

Как действа кофеинът, какво прави и как да го пия?

1. Кофеинът, също както и всички други стимуланти, ни дава повече енергия, но я взима от следващия период от време. Тоест, пиейки кафе или друга напитка с кофеин, вие се чувствате ободрени и имате малко повече енергия сега, но по-късно ще имате по-малко енергия и ще се чувствате по-мързеливи.

2. Способностите ни да усвояваме кофеин са ограничени, защото има специфични ензими в организма ни, които отговарят за усвояването му. И тези ензими не са неограничени, те се изчерпват и на организма ви им е необходимо време за да възстанови нивата им отново. Ако вие пиете често кафе и други кофеинови напитки, то възможностите ви да усвоявате кофеин могат да бъдат намалени. Тоест, ако приемаме много кофеин, то той спира да ни действа!

3. На база това как им действа кофеина, има два типа хора: такива които трябва да го приемат бързо наведнъж и такива които трябва да приемат кофеина бавно, на части във времето. Повечето хора са от вторият тип, затова и кафето обикновено се пие бавно, а не на екс.

Важно е да установите опитно от кой тип хора сте вие, защото ако вашият организъм няма способностите да усвоява големи количества кофеин наведнъж, пиенето на големи дози кофеин на екс, може да подпомогне отлагането на подкожна мазнина и вместо да свалите мазнини, на практика с бързото пиене на кафе, може да подпомагате качването им.

Колко точно кофеин мога да пия?

Препоръчителната дневна доза кофеин за възрастен човек (над 60 килограма) е 200 до 300 мг кофеин дневно. Максималната доза кофеин трябва да е 400 мг. Тази доза трябва да е по-малка при болни хора, бременни майки или дребни и слаби хора с тегло от под 50-60 килограма.

Колко кофеин може да приемете е много индивидуално, но ако вие пиете по две големи водни чаши силно кафе на ден (което се равнява на 4 силни кафета), то има много голяма вероятност последното едно кафе от тези четири просто да не ви действа. Да изпиете пето или шесто ще е като просто да го изсипете в тоалетната...

За какво помага кофеина в спорта и фитнеса?

1. Кофеинът помага за повишаване на спортните постижения - заради тези негови свойства той е включен във ВСЯКА енергийна напитка, бустер и предтренировъчна формула, освен вариантите на тези напитки предназначени за хора, които не искат да го приемат. Може да не знаете, но кофеинът е и допинг и е включен във всички допинг листи. Дози над 400-500 мг кофеин може да дадат положителна проба за допинг.

2. Кофеинът усилва горенето на мазнините. Но действието на едно кафе е слабо, за да получите добър ефект, ще ви трябва двойно (силно) кафе и дори повече. Но да изпиете 2-3-4 кафета на екс преди тренировка, не е препоръчително, защото е много възможно да получите стомашни проблеми и да прекарате времето предназначено за спорт в тоалетната.

3. Точно затова са създадени таблетките с кофеин - приемате голяма доза без проблеми, лесно с поглъщането на една компактна таблетка, която дори ще ви даде по-бавно и постепенно освобождаване на кофеина, което означава по-дълго време приток на енергия и повече време засилено горене на мазнини. В една таблетка обикновено се съдържа 200 мг.

Откъде да купите кофеин на таблетки?

Тук има ниска цена за кофеин на таблетки.

Рискове и проблеми от прекомерна консумация на кофеин:

Важно! Кофеинът е напитка която силно повишава киселинноста на организма, така че с него не бива да се прекалява! Накратко, когато приемате напитка с кофеин, силно се понижава вашето PH, тоест, увеличава се вашата киселинност, а това намалява запасите на тялото ви от минерали като калий, калций, магнезий и други. В дългосрочен план това води до проблеми със ставите, изтъняване на костите (остеопороза), проблеми със зъбите, кожата и косата и други болестни състояния. Затова е важно ако приемате често и по много кофеин, да алкализирате организма си!

Затова преценете кога да приемате кофеин и по колко! Лично аз не пия кафе по всяко време, приемам кафе и кофеин САМО когато имам нужда от бодрост или повече енергия. Ако трябва да съм честен с вас, аз пия само между половин до една чаша нормално кафе сутрин (имам предвид нормална кафена чаша, а не двойна доза във водна чаша) и същото количество умножено по две 10-15 минути преди тренировка - една голяма водна чаша силно кафе - за да имам повече енергия и да подпомогна горенето на мазнини по време на тренировката ми.

Какво се случва при приемане на големи дози кофеин и с какво не бива да комбинирам кофеина?

Заради това, че е диуретик и че понижава нашата алкалност, кофеина може да доведе до намаляване на нивата на следните витамини и минерали в организма на човека: витамин C и B6, калций, желязо и магнезий. Доказано е също, че кофеина намалява усвояването на калция, така че няма голям смисъл да приемате мляко, сирене и други продукти с високо съдържание на калций заедно с кофеинови напитки. Виждал съм хора пиещи кафето си само с мляко, а също съм виждал и хлапета във фитнеса които пият силна предтренировъчна формула с много кофеин заедно с калций на таблетки - моля ви, НЕ правете такива глупости!

Съдържание на кофеин в популярни напитки:

колко кафе да пия: съдържание на кофеин в популярни напитки

Полезни ресурси и статии за кофеина:

https://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine
https://www.bodybuilding.com/fun/8-popular-caffeine-sources-and-how-they-differ
https://examine.com/supplements/caffeine/
https://examine.com/nutrition/caffeine-consumption/
https://examine.com/nutrition/how-caffeine-works-in-your-brain/

Етикети: бустери, кофеин, кафе