Хранителни добавки с Аргинин, ААКГ и Цитрулин Малат

Моля, дайте своята оценка за статията:
(12 гласа, рейтинг 4.83 от 5)
Хранителни добавки с Аргинин Фитнес Диета

Аргининът е аминокиселина, участваща в регулирането на съдовата функция и кръвния поток. Добавката може да подобри високото кръвно налягане и еректилната дисфункция.

Какво е аргинин?

citrulline malate

Аргининът, наричан още L-аргинин, е аминокиселина, използвана от тялото като протеинов градивен елемент. Освен това е междинен метаболит в цикъла на уреята и цикъла на азотния оксид.

Цикълът на урея премахва излишния амоняк, токсична молекула, от тялото, а цикълът на азотен оксид произвежда азотен оксид, който е важна сигнална молекула, участваща в съдовата функция.

Въпреки че тялото може да синтезира аргинин, той може да бъде получен и чрез диетата чрез храни, съдържащи протеини или хранителни добавки.

Защо се купува аргинин и как действа при тренировка?

Най-силния ефект на добавките с аргинин, това заради което те се купуват, е напомпването на мускулите!

Хранителните добавки с аргинин се купуват най-вече, защото те ви дават по-голямо напомпване на мускулите и по-добър външен вид по време на тренировката. Да, егото си казва думата - вие ще изглеждате много по-як и по-напомпан докато тренирате, а също и известно време след това. И ефекта е много силен, което докарва и големите продажби на аргининовите добавки.

Предимство от този визуален ефект, е и че подсъзнателно ще искате да тренирате повече - вие ще виждате повече резултат от тренировката ви още веднага и ще ви харесва да тренирате. Когато пия бустера си в който има и цитрулин малат преди тренировка, се чувствам като дете, което е тръгнало към магазина за играчки да си купи любимата играчка - нямам търпение да отида в залата и да блъскам, блъскам, блъскам :)

С правилните хранителни добавки с аргинин влизате в залата като обикновен човек и излизате като атлет-звезда, напомпан и стегнат, направо друг човек :)

citrulline malate от myprotein

Колко струват добавките с аргинин?

Най-популярната хранителна добавка, която ще вдигне нивата на аргинина в крърта ви, се нарича цитрулин малат. Цитрулин малатът е евтин, стига да го купите от правилното място, купува се обикновено от онлайн магазини за хранителни добавки.

Цитрулин Малат на прах Myprotein струва около 20-25 лв за 250 грама, а това количество е достатъчно за от 60 до 100 дни, тоест за 60 до 100 тренировки. Комбинацията от поразителния визуален ефект и ниската цена, прави тези добавки наистина популярни. Ако тренирате сериозно, просто нямате причина да не си купите и да опитате - гарантирано ще ви хареса!

Как още е известен аргининът?

Имайте предвид, че аргининът е известен още като: L-аргинин.

Алтернативи на чистия аргинин са по-съвременните добавки: AAKG (Аргинин Алфа-Кетоглутарат) и цитрулин малат (Citrulline Malate). Добавката с най-силен ефект е цитрулин малат, като с него поддържате по-високи нива на аргинин в кръвта за по-дълъг период от време.

С какво се комбинира аргининът?

Добавките с аргинин, обикновено се комбинират с креатин, BCAA аинокиселини, кофеин, таурин. Комбинираните препарати и предтренировъчни формули, така наречените бустери, обикновено включват поне няколко от тези съставки. Ползват се и комбинации от две аргининови добавки, като Цитрулин Малат с Л-аргинин или Цитрулин Малат с AAKG.

Какви са другите предимства на аргинина?

Ежедневният прием на добавки с аргинин може да намали кръвното налягане при хора със здраво кръвно налягане и хора с хипертония (високото кръвно налягане се намалява).

Доказателствата също подкрепят употребата на аргинин за подобряване на резултатите от раждането при бременни жени със състояния като хипертония и прееклампсия или анамнеза за лоши резултати от бременността. Това включва намаляване на риска от бебета, малки за гестационна възраст и вътрематочно ограничаване на растежа на бебето.

Аргининът може също да подобри резултатите при майките чрез намаляване на риска от прееклампсия при бременна майка.

Освен това аргининът може да намали триглицеридите в кръвта, особено при хора над 50 години или при хора с метаболитен синдром или диабет тип 2.

При мъже с еректилна дисфункция ежедневният прием на аргинин може да облекчи симптомите. Комбинацията от аргинин с инхибитори на фосфодиестераза тип 5 (PDE5Is), като виагра, подобрява сексуалната функция при мъже с еректилна дисфункция повече от лечението само с PDE5Is.

Доказателствата също така показват, че ежедневното добавяне на аргинин може да увеличи VO2 max (максималният дихателен капацитет), но степента на подобрение е незначителна и е малко вероятно да има клинично значение.

Какви са основните недостатъци на аргинина?

Повечето проучвания не откриват отчетлив ефект на аргинина върху изпълнението на упражненията. Тоест, силата на мускулите не се увеличава съществено, ще получите много слабо повишение. Изпитвани са много разнообразни видове упражнения (аеробни, анаеробни, резистентни и т.н.) и резултати от изпълнението (време до изтощение, изпитания за време, време за спринт, 1 максимално повторение, брой повторения до неуспех и други). Цитрулин малатът действа повече на издръжливостта, отколкото на силата.

Проучванията при животни показват, че нито пероралното, нито интравенозното приложение на аргинин причинява токсичност, дори при високи дози. Съобщава се обаче, че добавките с аргинин в по-големи дози причиняват неблагоприятни стомашно-чревни ефекти при хора, включително гадене, повръщане и диария.

Поради тази причина са предложени насоки за горна граница от приблизително 20 до 30 грама на ден за допълнителен прием на аргинин, но са необходими повече дългосрочни данни за безопасност при хора, за да се определи точно допустимият горен прием ниво.

Как действа аргининът?

Азотният оксид е ключова молекула, участваща във вазодилатацията, т.е. отпускането и разширяването на кръвоносните съдове, за да се увеличи притока на кръв към тъканите, които нямат кислород или хранителни вещества.

Благоприятните ефекти на аргинина върху високото кръвно налягане и еректилната дисфункция вероятно са свързани с вазодилатацията, тъй като аргининът повишава синтеза на азотен оксид.

Подобен механизъм може да обясни как аргининът може да увеличи VO2 max. Освен това, азотният оксид може да има пряко въздействие върху мускулната контрактилна функция. Ролята на аргинина в цикъла на урея помага при отделянето на амоняка, натрупването на който може да предизвика умора по време на тренировка.

Тоест, добавките с аргинин освен, че ви правят по-красиви и по-добре изглеждащи при тренировка, намаляват и шанса за мускулна треска и от там - по-бързо и по-добро възстановяване на мускулите.

Имате силна мускулна треска след тренировка? Пийте добавки с аргинин и цитрулин малат.

По колко аргинин да пия?

Стандартната доза аргинин преди тренировка е 3-6 грама.

Приемането на повече от 10 грама аргинин наведнъж може да доведе до стомашно-чревен дистрес и диария, но е възможно да се поддържат повишени нива на аргинин през целия ден чрез приемане на три разделени дози (15-18 грама/ден). Въпреки това, добавките с цитрулин малат са по-ефективни от прием на чист аргинин за поддържане на повишени нива на аргинин за дълги периоди от време.

Етикети: хранителни добавки, бустери, аминокиселини