Какво е Мака и за какво е полезен

Моля, дайте своята оценка за статията:
(2 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
Фитнес Диета

Какво е Мака?

Маката (Lepidium meyenii) е многогодишно растение, което расте високо в планинските гори на Перу и Боливия, по-специално в Андите. Растението е известно и под различни имена като мака-мака (maca-maca), майно (maino), аяк чичира (ayak chichira) и други. Популярните, но грешни наименования "южноамерикански женшен" и "перуански женшен" са крайно неточни. Двете растения са много далече едно от друго в света на растителната еволюция. Маката е растение с ядливи части, които се използват за храна както от хора, така и от добитъка. Освен това с маката се приготвят напитки, брашнени смеси и дори бира.

Маката принадлежи към семейството на броколите, но като хранителна добавка се използва коренът на растението. Използва се за повишаване на либидото и фертилитета и за мъже, и за жени.

Растението мака съдържа комбинация от стероли, танини, алкалоиди и сапонини, които се счита, че действат синергично. Основната част от състава на маката са въглехидрати (59%), вода (10%), белтъчини (10-16%), мазнини (2%) и фибри (8%). Растението съдържа също големи количества калций, мед, цинк, калий и витамин C.

Има над 13 вида мака, като най-популярните са черната, бялата, жълтата и червената. Черната мака се характеризира с по-силен неврозащитен ефект и най-силно засилва спермогенезата. Червената мака е единствената, която редуцира размера на простатата.

История на мака корена

Мака коренът е бил толкова ценен в миналото, че перуанците дори са го използвали като разменна валута. Инките го давали на воините си преди битките, за да подобрят техните сила и издръжливост. Те го използвали и заради способността му да повишава либидото – факт, потвърден и от съвременната наука.

През мирни времена приемът на растението беше ограничен и се използваше само от владетелите. Когато испанците завладяха инките, те също разбраха стойността на мака корена и започнаха износ към Испания. В един момент обаче интересът към корена на Мака изчезна. Едва в средата на 20-ти век неговите невероятни свойства бяха отново открити.

Ползи от Мака

Мака стимулира имунитета

Мака коренът съдържа 5 пъти повече протеини в сравнение с картофите и е подходящ продукт за кето режим.
Това може да подобри възстановяването на тъканите ви, както и нивата ви на енергия. Всичко това заедно подобрява имунитета и прави корена наистина мъдър избор за тези, които искат да избегнат коварните настинки и грипове.

Подобрява сексуалната функция

Въпреки че конвенционалната медицина е създала и други продукти, предназначени да увеличат сексуалното желание и удовлетворение при дамите, те често са със странични ефекти, които могат да създадат допълнителни проблеми. Жените, които приемат добавка с мака, забелязват видима положителна разлика в сексуалното желание и удовлетворение.

Растението е полезно и за мъжете. То увеличава съществено либидото им, но без да ограничава нивата на половите им хормони. Високо либидо плюс повече тестостерон - кой мъж не иска това?

Мака коренът действа върху главната жлеза в мозъка – хипоталамусът. Тя е мозъчен център на половите хормони, който при активиране отделя тестостерон и прогестерон.Така че, когато хормоните ви се активират и нивата на либидото ви се повишат, нивата на депресия намаляват. Мака също така увеличава семенния обем, подвижността и броя на сперматозоидите.

За млада и красива кожа

Да, растението може дори да ви помогне да изглеждате по-млади! На първо място, мака предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Редовният прием също помага за подобряване на цвета на кожата. Това вероятно се дължи на мощното хранително съдържание, както и на балансиращите хормоните ефекти на растението. Допълнително, в случай че имате проблеми с кожата, като акне, свързани с дисбаланс на хормоните, приемът на перуански женшен може да бъде също много полезен. Затова не се колебайте да използвате добавки и продукти за грижа за кожата, базирани на мака.

Подпомага функцията на щитовидната жлеза

Над 200 милиона души по света страдат от проблем с щитовидната жлеза, които прогресират много бавно в течение на времето. В случай, че вашата щитовидна жлеза не работи ефективно, ще почувствате следните симптоми: запек, умора, натрупване на тегло, мускулна слабост, подпухнало лице, суха кожа и позиви за храна.

Редовната консумация на мака може да намали всички тези симптоми на заболявания на щитовидната жлеза.

Мака за добро настроение и мозъчна функция

Според изследванията естествените мазнини, съдържащи се в храните, са от съществено значение за поддържането на настроението и цялостното здраве на мозъка. Мастните киселини в корена на перуанския женшен поддържат мозъчната функция, която може да бъде отговорна за стабилизирането на аналитичните умения, когнитивните функции, както и рационалното мислене.

Омега-3 мастните киселини съдържащи се в Мака, обикновено се препоръчват като първа стъпка за облекчаване на определени симптоми, свързани с депресия, тревожност и стрес. Едно от най-интересните традиционни приложения на Мака е, че се комбинира в специални чайове по време на танцови церемонии, за да подпомогне енергизирането и релаксацията на участниците. Той оказва положително влияние и върху настроението.

Облекчава симптомите на остеоартрит

Ако страдате от остеоартрит, мака може да бъде точно това, от което се нуждаете, за да облекчите неприятните симптоми. Приемът на 1500 мг корен от мака, заедно с 300 мг котешки нокът (разделени на две дози) в продължение на два месеца, помага за подобряване на функцията и намаляване на болката и сковаността при лица с остеоартрит.

Допълнително коренът от мака помага за поддържане на костната плътност, която намалява с напредването на възрастта. Това може да бъде идеално, особено за дами със семейна предразположеност към остеопороза. Разбира се, можете да го използвате и само за грижа за здравето на вашите кости.

Мака цена - откъде да го купите евтино

На отлична цена екстракт от Мака може да се купи от тук - цените са 12-13 лева за опаковка с 30 капсули силен екстракт от корена на Мака, с висока концентрация. Една капсула излиза на цена от около 40 стотинки.