Pre-workout: бустери, предтренировъчни добавки и формули

Моля, дайте своята оценка за статията:
(40 гласа, рейтинг 4.75 от 5)
Фитнес Диета

Pre-workout добавки - предтренировъчни формули или Бустери

Какво са Pre-workout добавките? Pre-workout хранителните добавки са предтренировъчни формули (познати още и като Азотни Бустери) които са предназначени да повишат постиженията ви по време на тренировка. Тоест, целта на предтренировъчните формули е да подобрят силата и издържливостта ви, а също и качеството на тренировката ви.

Внимание! Това е старата версия на ръководството ни за предтренировъцните формули. Новата по-пълна версия е тук: Аминокиселините и бустерите - какво да пия преди и по време на тренировка

Защо е добре да приемате Pre-workout добавки?

Истината е, че е много по-важно какво пиеш ПРЕДИ тренировка, отколкото след тренировка. Много по-важно е да приемеш правилните съставки и храни, така че да имаш максимални постижения по време на тренировката, защото от тренировката идва прогресът.

Какви Бустери да пия преди тренировка?

Ако искате максимум сила и постижения по време на тренировка, то приемайте само КАЧЕСТВЕНА предтренировъчна формула (Pre-workout добавки). Пазете се от некачествени азотни Бустери, които само ви помагат да напомпате мускулите малко повече - това е временно! Качествената предтренировъчна добавка освен азотен бустер (който само напомпва мускулите ви малко повече), трябва да съдържа задължително и съставки увеличаващи вашата СИЛА и ИЗДЪРЖЛИВОСТ. Съставките които са задължителни да съдържа една такава Pre-workout формула са:

Какво трябва да съдържа качествения Бустер, какви съставки трябва да има качествената предтренировъчна добавка?

  • Креатин (Creatine) - повишава силата и издържливостта. Има няколко налични вида на пазара, най-добрия избор е обикновения и най-евтин Creatine Monohydrate.
  • Кофеин (caffeine) - задължителната съставка за всяка предтренировъчна формула.
  • Beta-Alanine.
  • L-Tyrosine.
  • Таурин (Taurine, съдържа се в енергийните напитки) - дава ви енергия и предпазва от крампи.
  • Аргининови добавки. Най-добрата от тях е Цитрулин малат (Citrulline malate) - подобрява издържливостта, подобрява силно напомпването на мускулите (със съответния желан ефект върху външния ви вид) и намалява вероятността да получите мускулна треска.
  • BCAA - тези аминокиселини ще ви действат само ако имате техен недостиг в организма си, ако вече сте си ги набавили с пиене на големи количества протеин, можете да си спестите парите. Но ако сте на диета за чистене на мазнини, BCAA аминокиселините са задължителни - колкото по-малко въглехидрати приемате, толкова повече BCAA ще ви трябват.
Важно! С правилния бустер тренировката ви може да стане много по-качествена, да тренирате повече и по-дълго време, а също и да изгорите повече мазнини! На много ниска цена тук има много добър термогенен бустер плюс фет бърнър (купете го с купон код за отстъпка на страницата на продукта, струва само 0.70 лв на ден). А тук има сравнение на хранителни добавки за горене на мазнини и отслабване.

Термогенен фет бърнър за отслабване Thermopure Boost

Други вещества които могат да ви помогнат да имате една по-качествена тренировка:

Сол - добре е да имате нормално или леко завишено количество сол в храненето преди тренировка, помага за напомпването на мускулите, подобрява концентрацията. Доказано е, че сигналите до мускулите по нервната ни система, се пренасят по-добре когато в кръвта имаме необходимите количества натрий. Тоест, не яжте безсолна храна в храненето преди тренировката.

Полезни ресурси:
https://www.bodybuilding.com/content/4-key-ingredients-for-your-pre-workout.html
https://www.bodybuilding.com/content/avoiding-salt-make-it-part-of-your-nutrition-plan.html
5 неща за които ни помага кофеинът: https://www.bodybuilding.com/content/5-ways-to-make-caffeine-more-effective.html

Етикети: хранителни добавки, бустери, кофеин